1. Kıyıdan Kıyıya/Türkiye-Yunanistan Sinema Şenliği başladı

A

admin

Guest
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Çeşme Belediyesi, İzmir Sinema Kültür ve Eğitim Derneği iş birliğiyle düzenlenen şenliğin sanat direktörlüğünü oyuncu Gizem Erman Shalbukildı ile direktör Yusuf Hürmet üstlendi.

BİRİNCİ EKOLOJİK SİNEMA ŞENLİĞİ

Alaçatı Amfi’de gerçekleşen merasimde konuşan şenliğin sanat direktörü Gizem Erman Shalbukildı, şenlik takımı olarak bir hayali gerçekleştirmekten duydukları mutluluğa işaret ederek, Türkiye’nin birinci sürdürülebilir ekolojik sinema şenliğine imza attıklarını söylemiş oldu.

“İKİ ÜLKE SİNEMASINDAN ÇARPICI ÖRNEKLER OLACAK”

Shalbukildı, aktifliğe katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür ederken, “Festival boyunca, iki ülke sinemasından epeyce çarpıcı örnekler izleyeceğiz” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK BIRAKACAĞIZ”

Aktifliğe katılan Çeşme Belediye Lideri Ekrem Oran, etraf problemlerine dikkati çekerek, “Bugün burada, sanatın güzelleştirici gücüne sığınarak, umutlarımız ismine küçücük bir adım attık. Daha birfazlaca adım atacağız. Büyüyecek, yeşerecek, bir ortaya gelecek ve yarınlara sürdürülebilir bir dünya bırakacağız” sözlerini kullandı.

17 GÜNDE 33 YERDE ÇEKİLDİ

Hayaletler sinemasının direktörü Azra Deniz Okyay da sinemanın 17 günde 33 yerde çekildiğini belirterek, “Hakikaten ne yapacağınızı hayli uygun bilmeniz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Her sinemanın kendi çıkış noktaları olduğunu lisana getiren Okyay, “Birkaç fotoğraf alıp, neyin ortasında yaşadığımızı görmek istedim ve halı dokuması üzere, her ilmeğin, her rengin ve her tekniğin bir arada harmanlandığı bir şey yaratmaya çalıştım” diye konuştu.

Sinema göskavramının akabinde Okyay ile oyuncu Emrah Özdemir, izleyicilerin yönelttiği soruları yanıtladı.

SAKIZ VE LİMON AĞAÇI FİDELERİYLE KARŞILAMA

Şenlik, iki ülke sinema sanatı içinde kültürlerarası diyaloga hizmet etmeyi ve her yıl Türkiye ile Yunanistan’da uzun metraj, kısa ve belgesel sinemalara geniş bir platform sağlamayı hedefliyor.

Açılış etkinliğinde, kırmızı halı yerine çiçeklerle süslenmiş yer girişinde sakız ve limon ağacı fideleriyle yeşil halı kullanıldı. Şenlik aktifliklerine ulaşımda elektrikli otobüsler tercih edildi.

Aktiflik boyunca tek kullanımlık plastikler yerine sürdürülebilir eserler kullanılacak, şenlik takımıyla sinemaseverler her sabah Çeşme’nin farklı bir kıyısında, kıyı ve su altı paklığı aktifliklerine katılacak.

ŞENLİKTEKİ SİNEMALAR

Bu akşam Christos Nikou’nun Apples sinemasının gösterimiyle devam edecek şenlikte ayrıyeten Emre Yeksan’ın Körfez, Leyla Yılmaz’ın Bilmemek, Stergios Niziris, Josefina Markarian, Eric Nazarian, Stefan Arsenijevic, Aida Begic, Omar Shargawi, Hany Abu-Assad’ın Unutma Beni İstanbul ve Chrysovalantis Stamelos’un Journey Through Smyrna sinemaları izleyiciyle buluşacak.

Ada Masalı 10. yeni kısım fragmanı