2023’te iklim koruma önlemleriniz

iclal

Global Mod
Global Mod
Dünyanın dört bir yanındaki birçok kişi için, yıkıcı sıcak dalgaları ve selleri ile 2022, iklim değişikliğinin artık göz ardı edilemeyeceği bir yıl oldu. Ama insanlar ondan ne öğrendi? Ve belki daha da önemlisi, bu konuda ne yapacaklar?

Siz Climate Forward okuyucularımıza bu soruları birkaç hafta önce sorduk ve pek çok yanıt aldık. Times iklim ekibinde yazdığımız makalelerden çok şey öğrenmiş olmanızdan gurur duyuyorum.

Gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle başa çıkmak için nasıl yeterli parayı alamadığını, hava kirliliğinin şehirlerdeki insanları nasıl boğduğunu, geri dönüşümün neden umulduğu kadar etkili olmadığını ve hangi hayvan ve bitki endüstrilerinin gezegenimizi tehdit ettiğini öğrendiğinizi söylediniz.

Çoğunuz bu sorunları çözmek için davranışlarınızı değiştirmek istediğinizi söylediniz. Daha az uçuş yapmayı, daha az et yemeyi, daha az alışveriş yapmayı ve sahilde çöp toplamayı önerdiler. Bireysel eylemlerin etkisinin sınırlı olduğunun ama aynı zamanda yaşam biçiminizi değiştirebileceğinizin de farkındasınız.

Okurlar ayrıca, insanlığın yolunu belirleme gücüne sahip büyük değişikliklerin bir parçası olmak istediklerini söylediler. Bu nedenle, bazılarınız fırsat buldukça savunuculuk gruplarına katkıda bulunuyor, yerel ve ulusal temsilcilerinize yazıyor ve önem verdiğiniz konular hakkında farkındalık yaratıyorsunuz.

Tüm yanıtlarınızı okuduk ve her birinden bir şeyler öğrendik. Bize mesaj göndermek için zaman ayıran herkese teşekkür ederiz. İşte bazılarından, uzunluk ve netlik için biraz düzenlenmiş alıntılar:

kişisel tercihlerim — güneş panelleri, içten yanmalı motorlu arabamı elektrikli bir araçla değiştirmek, hava yolculuğunu durdurmak ve daha az et yemek kaygımı hafifletmek için yeterli olmadı.

Bu yıl odak noktam, şehrimizin kamu binalarına güneş enerjisi getirmek için bir komiteye başkanlık ederek yerel siyaseti etkilemekti. Eyalet yasa koyucularımla görüştüm ve elektrikli araçlarla ilgili iki etkinliğin düzenlenmesine yardımcı oldum. Hâlâ endişeli olsam da, artık gezegenimiz ve çocuklarımın geleceği için ezici bir korkum yok.

Bundan sonra siyasete daha çok odaklanacağım.

— Polly Andersen, Wayzata, Minn.

Bitki bazlı bir diyet seçtimve et baskınlığının iklimsel ve sağlık üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı artırarak bitki bazlı diyetleri teşvik etmek ve bunu pazarda talep etmek: mağazalarda, süpermarketlerde ve restoranlarda.

– Sue Calhoun, Philadelphia, Pa.

Bu gezegende yeterince giysimiz var önümüzdeki 20 yılı sorunsuz atlatmak için. İşin püf noktası, benim gibi “lüksü” seven biri için onu ilginç ve çekici kılmaktır.

Şubat ayında No New Outfit Challenge’a başlayalı bir yıl oldu. Nişan, ilişkimi sadece kıyafetlerden daha fazlasıyla kökten değiştirdi. Elimden geçen TÜM şeylerden nasıl daha fazla fayda sağlayabilirim? 30 kez veya daha fazla “şey” kullanmak, göründüğünden çok daha zor! Ama bu benim bu yılki mücadelem. Ve bunu yaparken mutlu ol!

– Miranda Black (Küçültme Divası
💕
), Toronto, Ontario

Uçuşsuz bir yıl planlıyorum. Arabayı değil, bisikleti çıkar. Etten çok sebze yiyin.

— Rainer Wittmann, Betzigau, Almanya

Omurgasızların önemini öğrendim ekosistemde. Tüm çiçekli bitkilerin yüzde doksanı bir tozlayıcı gerektirir. Onlar olmadan, enerji akışı ve karbon depolama yeteneği bozulur.

Yabani arıları ve diğer tozlayıcıları besleyecek daha fazla yerel bitki dikeceğim ve mülkümde onlar için bir yaşam alanı olduğundan emin olacağım.

– Caroline Moranda, Tehachapi Dağları, Kaliforniya.

Bilimsel veri birikimi iklim değişikliği konusunda hiçbir şüphe bırakmıyor. Avustralya’daki hava durumu modellerindeki değişiklik, bir sınırı geçip bilmediğimiz bir bölgeye girdiğimizi doğruluyor.

Ailem, giderek daha kuru bir iç iklimden daha nemli bir kıyı bölgesine taşındı. İki yıl önce, genişletilmiş bir La Niña modeli ortaya çıktığında sona eren 10 yıllık bir kuraklık döngüsüyle mücadele ettik. Şimdi, kıyıda, acımasız yağmur ve gelgit döngüleri sağlayan La Niña var. İklim mültecileri olarak kendimizi bu hamlede görüyoruz.

— Bernard Vance, Mid North Coast, Avustralya

Şirketlerin emisyonlarının benimkini çok aştığını bilmeme rağmen, Değişiklik yapmak için ahlaki bir yükümlülük hissediyorum. Üniversiteden sonra ilk dairemi döşediğimde yemeklerimi pişirirken yaratıcı olmaya başladım ve kullanılmış mobilya alışverişinden keyif aldım ve uyum sağlamaya devam etmeyi umuyorum.

– Daniel Martinez-Krams, Berkeley, Kaliforniya.

Bütün bunları yapmanın amacı çünkü iklim, yaşanmaz bir gezegene doğru ilerlememizi durdurmayacak ve umarım bizi son 100 yılın canlı hatıralarında pembe bir zamana geri götürmeyecektir. Daha heyecan verici olan ihtimal, doğal sistemlerimizin gerçek bolluk durumlarına geri dönmesidir.

Biri bana neden gezegeni önemsediğimi ve neden daha çevre dostu olmaya çalıştığımı sorduğunda aklıma gelen bu. Nesiller boyunca çevresel bozulmanın son derece yavaş ilerlediğini göremememiz, bize düşündüğümüzden çok daha az şey bıraktı ve bu eğilimi tersine çevirme ve gelecek nesillere de aynı şeyi yapmayı öğretme olasılığı beni neşelendiriyor.

— Monty Walsh, Auckland, Yeni Zelanda

The Times’tan son dakika haberi

Cape Cod’da Zehirli Güveç: Eskiyen kanalizasyon arıtma tesislerinden gelen artan nitrojen seviyeleri ile birleşen daha yüksek sıcaklıklar, alg patlamalarının patlamasına neden oluyor.

Talep üzerine temiz güç: Mühendisler, Portekiz’deki kendi kendini şarj eden bir hidroelektrik projesinin, rüzgar ve güneş santralleri enerji üretmediğinde boşlukları doldurabileceğini söylüyor.

Dikkat çekmek: Almanya’daki aktivistler dikkat çeken bir protesto eylemi buldular: trafiği engellemek.

Bunlar gerçekler: New York bilginizi sınayın.

New York bölgesinin iklim ayak izi ve çevresel zorlukları hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu görmek için testimizi yapın.

Times’ın dışından

• UNICEF’e göre, Afrika Boynuzu’ndaki şiddetli kuraklık koşullarından muzdarip çocukların sayısı son beş ayda iki kattan fazla artarak 20 milyona ulaştı.

• Yale İklim Bağlantıları, iklim değişikliğini ele alan ve daha iyi bir dünya tasavvur eden heykeltıraşlar, ressamlar ve fotoğrafçılar da dahil olmak üzere sekiz sanatçıya ev sahipliği yaptı.

• NPR’den: Üçüncü bir atmosferik nehir fırtınası, Kaliforniya’nın sular altında kalan bölgelerindeki sefalete katkıda bulunacak.

• BBC’nin haberine göre New York, insan kompostuna izin veren en son ABD eyaleti.
Gitmeden Önce: Amerikalıların Artıkları Yemesini Nasıl Sağlarsınız?

Bazı tahminlere göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gıda atığı, ticari havacılıktan iki kat daha fazla sera gazı emisyonundan sorumludur. Bunu akılda tutarak, az ama artan sayıda eyalet ve şehir, gıdaları çöplüklerden uzak tutmayı amaçlayan programlar başlatıyor. İşte Ohio topluluklarının sakinleri alışkanlıklarını değiştirmeye nasıl teşvik ettiği.