AKP’li belediyeden TÜGVA’ya büyük kıyak! “Bütçenin nereye harcandığı belirli değil”

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Konseyi Üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’ndan (TÜGVA) ‘Pandemi niçiniyle kira almadığı’ açığa çıktı. BirGün’den İsmail Arı imzalı habere bakılırsa; belediyenin beraberinde kütüphane olarak kullanılan bilgi meskeni polis karakoluna dönüştürüldü, toplumsal yardım yapılan yurttaş sayısı pandemiye karşın azaldı.

“KAMU ZİYANI OLUŞMUŞTUR”

CHP’li Belediye Meclisi Üyesi Filiz Çelik, AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin Kontrol Kurulu Raporu’na karşı bir şerh hazırladı. Hazırlanan şerhte, “bir epeyce kira ödemesinin pandemi sebebiyle tahsil edilmediği tespit edilmiştir. Bilhassa TÜGVA Vakfı’ndan 2020 yılının Temmuz ayından daha sonra kira alındığına ait bir dokümana belgelerde rastlanılmamıştır. Bahsi geçen kiracıya karşı rastgele bir hukuksal ve icrai yola da başvurulmamıştır. Bu manada kanaatimizce kamu ziyanı oluşmuştur” sözleri yer aldı.

TÜGVA YÖNETİCİSİ

Belediyenin kira almadığı TÜGVA’nın Mütevelli Heyeti’nde de dikkat cazibeli bir ismin yer aldığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde AKP’li Başakşehir Belediyesi’nin açtığı yemek hizmeti ihalesini almasıyla gündeme gelen İBB ve Ümraniye Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi Ömer Faruk Akbulut’un TÜGVA’nın Mütevelli Heyeti üyesi olduğu bildirildi.

Yanıt hakkı kullandırılması için hem yazılı tıpkı vakitte kelamlı olarak bağlantıya geçilen Ümraniye Belediyesi ise bahse ait bir açıklama yapmadı.

BİLGİ MESKENİ, POLİS KARAKOLU YAPILDI

Ümraniye Belediyesi’nin 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun “Diğer kurumların kullanıma tahsis edilen merkezler” kısmında Atakent Mahallesi’ndeki Mevlana Bilgi Evi’nin İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edildiği açıklandı. bununla birlikte kütüphane de olan bilgi konutu tahsisin akabinde polis karakoluna dönüştürüldü.

YARDIMLARI AZALTTILAR

Raporda, toplumsal yardımlara ait de şu bilgilere yer verildi:

2019 yılında belediyeye 4 bin 542 yurttaş toplumsal yardım almak için başvururken geçtiğimiz 2020 yılında ise bu sayı iki katına çıkarak 8 bin 503’e fırladı.

– Belediye 2019 yılında 673 bin TL “periyodik nakdi yardım” yaptığını açıklarken 2020 yılında ise yalnızca 72 bin TL pahasında nakdi yardım yaptı.

– Ayrıyeten, encümen sonucuyla yapılan nakdi yardımların da azaldığı belirtildi. Encümen sonucuyla 2019 yılında 2 milyon 865 bin TL nakdi yardım yapılırken 2020 yılında 2 milyon 553 bin TL nakdi yardım yapıldı.

– 2019 yılında bin 2020 çocuğa giysi takviyesi verilirken 2020 yılında yalnızca 224 çocuğa giysi takviyesi verildi.

– Kırtasiye seti ve çanta verilen çocuk sayısı 2019 yılında 4 bin 690 iken 2020 yılında 4 bin 394 oldu.

– Belediyenin tekerlekli ve akülü sandalye yardımı yaptığı yurttaş sayısı ise bir yılda 173’te 77’ye geriledi.

“BÜTÇENİN NEREYE HARCANDIĞI AŞİKÂR DEĞİL”

Ümraniye Belediye Meclisi’nin CHP’li Üyesi Filiz Çelik ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Sıfır borç ile aldıkları belediyeyi memur maaş ve sigorta primlerini ödeyemez noktaya getirdiler. Bunu şahsen mecliste kendileri tabir etti. Ümraniye Belediyesi yönetilemiyor. İşi bilmeyen bir grup iş başında belediye meclisinde her toplantı olaylı geçiyor. Tüm yatırımlar bakanlıklar eli ile ve vilayetler bankasından alınan hibe ile yapılıyor buna rağmen 650 milyon TL’lik bütçenin nereye harcandığı belirli değil. Danışman sayısı ve ödenen fiyatlar bilinmiyor sendika ile imzalanan mukavele gereği ödenmesi gereken toplumsal istikrar tazminatları çalışanlara ödenmiyor. Bu mevzuda belediyeye davalar açıldı.