Bakan Karaismailoğlu, ulaştırma muhabirlerinin sorularını yanıtladı: ‘Adaylık’ ve ‘Kanal İstanbul’ açıklaması

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, The Ankara Otel’de düzenlenen iftar programında ulaştırma muhabirleriyle bir ortaya gelerek, gündeme ait soruları yanıtladı.

Yapılan yatırımlara ait bilgi veren Karaismailoğlu, ülkenin 2053’e kadar karşılaşacakları olaylara karşı planların hazırlandığını belirtip 2053’e kadar 198 milyar dolarlık yatırım yapılacağını, demir yolu ve haberleşme yüklü yatırım periyoduna girildiğini kaydetti.

“UKRAYNA’NIN KARADENİZ’DEKİ KIYILARINDA BEKLEYEN 22 GEMİMİZ VAR”

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın tesirlerine değinen Karaismailoğlu, Ulusal Savunma ve Dışişleri bakanlıkları uyumunda değerli gelişmelerin yaşandığını belirtti.

Karaismailoğlu, Rusya’nın denetimindeki Azak Denizi ve Kerç Boğazı’nda bekleyen ayçiçeği yağı yüklü Türk gemilerinin haftalar evvel döndüğünü anımsatarak, şöyleki konuştu:

“Şu anda bilhassa Ukrayna’nın Karadeniz’deki kıyılarında bekleyen 22 gemimiz var. Bunlardan birçok Türk sahipli. Türk bayraklı olanlar da var ortasında. Hatta bugün Ukrayna Büyükelçisi ile istişare yaptık. O gemileri oradan almamız gerekiyor. Başlarda 200’ün üzerinde mürettebat vardı, onların bir kısmını tahliye ettik. Artık 90 mürettebat var lakin onlar tahliye talebinde bulunmadı, gemiyi terk etmek istemiyorlar. Gemilerde tahıl, ayçiçeği yağı, demire kadar yük var. 50 güne yaklaştı. Gemi sahipleri de huzursuz, müjdeli haber bekliyor. Biz de teyakkuz halindeyiz. Arama Kurtarma Merkezimizden çalışan gemi adamlarıyla daima irtibattayız. Hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’nin haricinde diğer ülkelerin de gemiler var. Bölgede yaklaşık 100 gemi bulunuyor. Bir an evvel bunların kurtarılması lazım ancak savaşın bitmesi lazım. Ayrıyeten geminin haricinde limanda bilhassa Ukrayna tarafında ihracat bekleyen yükler var. Öbür taraftan aslında bizim limanlarda Ukrayna’ya gitmek üzere bekleyen yükler de bulunuyor. Savaş ortamı her şeyi altüst ediyor.”

Birinci yardım ve oradaki yaralıların kurtulması için Ulusal Savunma Bakanlığının uğraştığını vurgulayan Karaismailoğlu, “Biz de onlara gemi tedarikinde bulunduk. Yaklaşık 10 gündür hazır bekletiyoruz, birinci yardım gereçleri ve buraya gelecek yaralıların Türkiye’ye ulaşması açısından lakin orada da mutabakat sağlanamadı iki ülke içinde. Önemli çalışma var, iki tarafla da epeyce ağır diplomasi devam ediyor. Gönül istiyor ki bu savaş bir an evvel bitsin, hareketlilik tekrar devam etsin. Rusya limanlarında bir nebze olsun hareketlilik başladı lakin maalesef Ukrayna tarafında bu hareketi nazaranmiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

‘KANAL İSTANBUL’ AÇIKLAMASI

‘Kanal İstanbul’ projesiyle ilgili de konuşan Karaismaioğlu, “Projede ulaşım yollarımıza başladık, kara yolları ve demir yollarındaki çalışmalarımız başladı. Ulaşım gereksinimlerinin alternatiflerini sunduktan daha sonra hafriyat sürecine başlayacağız. Kanal İstanbul uzun soluklu, maliyeti yüksek bir proje. Bilhassa genel bütçeye yük olmadan projeyi yapmak için de finansal modellerde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah orada da önemli bir gelişme olacak” diye konuştu.

Karaismailoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Montrö Boğazlar Mukavelesi’nin ehemmiyetinin gündeme gelmesinin akabinde Kanal İstanbul’un bu mukaveleyi tartışmaya açacağına dair tenkitler geldiğinin hatırlatılması üzerine şu değerlendirmede bulundu:

“Bence Kanal İstanbul’un ehemmiyeti daha da arttı. Kanal İstanbul’un imalini eleştirenler yalnızca bu işi bir emlak, rant dedikodu siyasetine dönüştürerek karalamaya çalışıyorlar. meğer biz burada global bir lojistik hareketten bahsediyoruz. Zira bu alternatif bir su yoludur, olması gereken bir projedir. O yüzden bir dedikodu siyasetine alet edilecek yalnızca bir rant emlak projesi olarak göstermek onların sıradanliklerini gösterir. Büyük, kuvvetli Türkiye, bu büyük mega projeleri yapmak zorunda. Ulaşım projelerinde Kanal İstanbul’un altından geçecek olan Halkalı-Ispartakule Demir Yolu Projesi’ne başladık, Sazlıdere Köprüsü ile Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy Otoyolu Projesi kapsamında Kanal İstanbul’a bakılırsa projelendirilerek başlandı ve çalışmaları devam ediyor. Montrö’nün Kanal İstanbul ile hiç bir alakası yok. Zira bu mukavele hem İstanbul Boğazı’nı hem Marmara Denizi’ni tıpkı vakitte Çanakkale Boğazı’nı kapsayan bir muahededir. Kanal İstanbul’dan geçenler Marmara Denizi’ni de Çanakkale Boğazı’nı da kullanacak. O yüzden burada Montrö’ye ters hiç bir şey yok.”

Kanal İstanbul’un planlanan maliyetinde bir değişiklik olmadığını lisana getiren Karaismailoğlu, Türkiye’de bu işi yapabilecek büyüklükte firmaların bulunduğunu, onlarla birlikte altyapı konusunda dünyanın önde gelen firmalarının da bu projeyi yapabilmek için ortalarında şimdiden yarış yaşandığını öne sürdü.

‘ADAYLIK’ SAVINA CEVAP

Karaismailoğlu, yapılacak lokal seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olacağı savlarının sorulması üzerine de şunları kaydetti:

“Ben şu anda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’yım. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde de 24 yıl çalıştım en son bürokrat olarak da en üst düzeyde bakılırsav alan birisi olarak İstanbul’un tamamını planlamış ve altyapısını fazlaca güzel bilen birisi olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak tüm Türkiye’ye hizmet etme misyonu bana verildi. Ben onun kutsallığını ve fırsatını bulduğum için ülkemize hizmet etmek ismine canla başla çalışıyorum.”