Barış Pehlivan yazdı: İşte AKP’nin “Erdoğan seçilmezse” planı

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Gazetemiz müellifi Barış Pehlivan, “Arka Bahçe” isimli köşesinde dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Pehlivan bugünkü yazısının “AKP’nin ‘Erdoğan seçilmezse’ planı” başlıklı kısmında, ilerleyen senelerdaki Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine AKP’de konuşulanlara dikkat çekti.

AKP’nin kritik bir ismiyle konuştuğunu aktaran Pehlivan, “söylemiş olduğine nazaran, Erdoğan cumhurbaşkanı olamasa bile muhalefetin kesimli yapısı bir daha AKP’ye kazandıracaktı. bu biçimde bir durumda 2025’e varmadan tekrar seçim öngörüyordu. Evet, ‘Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilememe’ ihtimalini düşünüyorlar, bunun üzerine planlar yapıyorlardı.” dedi.

Pehlivan’ın yazısının ilgili kısmı şu biçimde:

“bazı bazıında diyor kimi erken seçimi işaret ediyor. Tahminen de sıkıntıyı anlatmak için bu kavramlar yetersiz kalıyor.

Geçen hafta AKP’nin kritik bir ismiyle oturdum. Ona anketleri, partideki havayı, neler olup bittiğini sordum.

Ağzından asla ‘erken seçim’ lafını alamadım. Lakin ‘bıçak sırtı’ kelamını şahsen duydum.

Anlattığına nazaran…

Partisinin anketlerinde Cumhur İttifakı yüzde 45’in biraz üstünde görünüyordu. Bu da seçimi, söylemiş olduği üzere ‘bıçak sırtı’ haline getiriyordu. Tam da bu niçinle ‘yüzde 50 artı bir sistemi güzel olmadı’ diyordu. ’20 yıllık iktidarımızın en kritik seçimi olacak’ tabirini kullanımı bu yüzdendi.

‘Parlamenter sisteme geri dönüş’ bahsini açtım. Ona göre bu imkânsızdı. İnancına bakılırsa, ne olursa olsun AKP seçimden birinci parti olarak çıkacak, Meclis’te kilit rol oynayacaktı. Bu rolü de Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetseler dahi eski sisteme dönüşü engelleyebilecek güce kavuşması demekti.

İşin çarpıcı tarafı buna dair de senaryolarını anlattı. söylemiş olduğine nazaran, Erdoğan cumhurbaşkanı olamasa bile muhalefetin modüllü yapısı bir daha AKP’ye kazandıracaktı. bu biçimde bir durumda 2025’e varmadan tekrar seçim öngörüyordu. Evet, ‘Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilememe’ ihtimalini düşünüyorlar, bunun üzerine planlar yapıyorlardı.

AKP idaresindeki değerli ismi dinlemeye devam ediyordum…

MHP’nin epey kan kaybetmesi de Cumhur İttifakı’nda rahatsızlık kaynağıydı. ‘Yüzde 35’in altına düşmeyiz’ diyordu lakin MHP’nin erimesi, ittifak için düşündürücüydü.

söylemiş olduklerinden AKP’nin önümüzdeki periyodu bir açılımla geçireceği kararınu çıkardım. Hayır, Kürt açılımı değil… Sistem açılımı, yeni ittifaklar açılımı, ekonomik rahatlamaya yönelik vatandaş açılımları. Akabinde ‘kazanabiliriz’ durumu yaratılabilirse bir ‘baskın seçim’ kokusu aldım. Kimi teşkilatların her an seçim olacakmış üzere hazırlık yapması da bunu gösteriyordu.

özetlemek gerekirsesı, Erdoğan’ın seçim oyunu tahminen de yeni başlıyordu…”