Bios Önyükleme Nasıl Yapılır ?

DansDiva

Global Mod
Global Mod
BIOS Önyükleme Nasıl Yapılır? Adım Adım Kılavuz

BIOS (Basic Input/Output System), bilgisayarınızın işletim sistemini başlatmadan önce çalışan bir yazılımdır. BIOS, donanım bileşenlerinizi kontrol eder ve işletim sistemi ile iletişim kurmalarını sağlar. Bilgisayarınızı BIOS üzerinden önyüklemek (boot etmek), belirli bir diski veya cihazı kullanarak başlatmak anlamına gelir. Bu makalede, BIOS önyüklemesinin nasıl yapılacağını adım adım anlatacağız. Her adımı dikkatlice takip ederek, BIOS önyüklemesi konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

1. Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın

BIOS önyüklemesi yapmak için ilk adım, bilgisayarınızı yeniden başlatmaktır. Bilgisayarınızı kapatıp yeniden açarak ya da doğrudan yeniden başlatma seçeneğini kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yeniden başlatma sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır:

1. **Hızlı İşlem:** Bilgisayarınız yeniden başlatılırken BIOS ekranına giriş yapmanız gerekecek. Bu ekran çok kısa bir süre için görünür, bu yüzden hızlı olmalısınız.

2. **Doğru Tuş:** Çoğu bilgisayarda BIOS'a girmek için belirli bir tuşa basmanız gerekir. Genellikle bu tuşlar Del, F2, F10 veya Esc olabilir. Hangi tuşa basmanız gerektiğini bilgisayarınızın marka ve modeline göre öğrenebilirsiniz. Bu bilgi genellikle açılış ekranında kısa bir süre için gösterilir.

Yeniden başlatma işlemi sırasında, doğru tuşa hızlıca basarak BIOS ekranına giriş yapabilirsiniz.

2. BIOS Ayarlarına Giriş

BIOS'a giriş yaptıktan sonra, karşınıza çeşitli ayarların olduğu bir ekran gelecektir. Bu ekranın görünümü ve seçenekleri, bilgisayarınızın üreticisine bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak benzer özellikler içerirler. İşte bu ekranda yapmanız gerekenler:

1. **Menülerde Gezinme:** BIOS ekranında menülerde gezinmek için genellikle klavyenizdeki ok tuşlarını kullanırsınız. Menülerin başlıkları ve içerikleri farklı olabilir, ancak "Boot", "Advanced", "Startup" gibi terimler sıkça kullanılır.

2. **Boot Menüsü:** Önyükleme işlemi için "Boot" veya benzer isimli bir menüyü bulmanız gerekiyor. Bu menüde, bilgisayarınızın hangi cihazdan önyükleme yapacağını belirleyebilirsiniz.

3. **Önyükleme Sırası:** Boot menüsünde, önyükleme sırasını ayarlayabilirsiniz. Örneğin, bilgisayarınızın öncelikle USB bellekten, ardından sabit diskten önyükleme yapmasını isteyebilirsiniz.

Bu adımların sonunda, önyükleme sırasını belirleyerek BIOS ayarlarına giriş yapmayı tamamlayabilirsiniz.

3. Önyükleme Sırasını Ayarlama

BIOS önyükleme işleminin en kritik adımlarından biri, önyükleme sırasını doğru şekilde ayarlamaktır. Bu işlem, bilgisayarınızın hangi cihazdan başlayacağını belirler. Önyükleme sırasını ayarlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. **Cihazları Seçme:** Boot menüsünde, bilgisayarınızın başlangıçta hangi cihazları kullanacağını seçebilirsiniz. Bu cihazlar arasında sabit disk, CD/DVD sürücü, USB bellek veya ağ bağlantısı olabilir.

2. **Sıralama:** Cihazları sıralarken, önyükleme yapmak istediğiniz cihazı ilk sıraya yerleştirmeniz gerekiyor. Örneğin, USB bellekten önyükleme yapmak istiyorsanız, USB belleği ilk sıraya yerleştirmelisiniz.

3. **Değişiklikleri Kaydetme:** Önyükleme sırasını ayarladıktan sonra, yaptığınız değişiklikleri kaydetmelisiniz. Bunun için genellikle "F10" tuşuna basarak değişiklikleri kaydedip çıkış yapabilirsiniz.

Bu adımların sonunda, önyükleme sırasını başarılı bir şekilde ayarlamış olacaksınız.

4. Değişiklikleri Kaydetme ve Çıkış

BIOS ayarlarını yaptıktan sonra, yaptığınız değişiklikleri kaydetmeniz ve BIOS'tan çıkış yapmanız gerekmektedir. Bu adımlar, bilgisayarınızın belirlediğiniz ayarlarla önyükleme yapmasını sağlar. İşte bu adımı nasıl gerçekleştireceğiniz:

1. **Kaydet ve Çık:** BIOS menüsünde yaptığınız değişiklikleri kaydetmek ve çıkmak için genellikle "Save & Exit" seçeneğini kullanırsınız. Bu seçenek, BIOS ayarlarını kaydeder ve bilgisayarınızı yeniden başlatır.

2. **Doğrulama:** Değişiklikleri kaydetmek için ekranda bir doğrulama mesajı görünebilir. Bu mesajı onaylayarak devam edebilirsiniz.

3. **Yeniden Başlatma:** Değişiklikleri kaydedip çıkış yaptıktan sonra, bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bu sefer, belirlediğiniz önyükleme sırasına göre başlatılacaktır.

Bu adımları takip ederek, BIOS ayarlarını kaydedebilir ve önyükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

5. Önyükleme Cihazının Hazırlanması

Önyükleme işleminin başarılı olabilmesi için, kullanmak istediğiniz önyükleme cihazının (örneğin USB bellek) doğru şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu adımda, önyükleme cihazının nasıl hazırlanacağını anlatacağız:

1. **ISO Dosyası:** Önyükleme cihazınızın içine yerleştireceğiniz işletim sistemi veya yazılım için bir ISO dosyasına ihtiyacınız olacak. Bu dosyayı internetten indirip USB belleğe yazdırabilirsiniz.

2. **Yazdırma Yazılımı:** ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak için "Rufus" gibi bir yazılıma ihtiyacınız olacak. Bu yazılımı kullanarak ISO dosyasını USB belleğe yazdırabilirsiniz.

3. **Doğru Format:** USB belleğinizi yazdırmadan önce, doğru dosya sistemi formatında (genellikle FAT32) olması gerekmektedir.

Bu adımları tamamladıktan sonra, önyükleme cihazınız kullanıma hazır olacaktır.

6. Önyükleme İşlemini Tamamlama

Son adım, önyükleme işleminin tamamlan