Boyun fıtığı gençlerin teknolojik hastalığı olmaya aday!

Erdek

New member
KTO Karatay Üniversitesi Medicana Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Sinan Bağçacı, teknolojik gelişmelere bağlı olarak boğun fıtığı görülme sıklığının giderek arttığını söylemiş oldu.

YAŞ İLERLEDİKÇE AĞRI ARTAR

Bel omurgasından daha sonra boynun bedenin en hareketli omurga segmenti olduğunu tabir eden Dr. Öğretim Üyesi Sinan Bağçacı, “Omurga boyun bölgesinde başın tartısını taşımakla bir arada, baş ve uzunluğunda biroldukça eklemden oluşan yapı; hareketlerin yapılmasını ve baş denetimini sağlamaktadır. Omurlar içinde bu hareketlerin sağlanması ve uzunluğuna binen yüke karşı konulabilmesi için omurlar içindeki diskler misyon almaktadır. Diskler omurlar ortasına uygulanan kuvvetin emilerek dağıtılmasını sağlar. Omurgaya esnek bir yapı verir ve bundan dolayı zedelenmesine mani olur. Genç şahıslarda disklerine olağandışı yük binmesi, yaşlı şahıslarda ise vakit içinde disklerinde dejenere olması kararında disk içeriğinin fıtıklaşması ile sonuçlanan boyun fıtığı görülebilmektedir. Ayrıyeten yaş ilerledikçe disklerin içerisindeki su ölçüsünde da azalma olur ve bundan dolayı da boyun fıtığı omurilik ve sonlara baskı uygulayarak istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir” dedi.

BOYUN FITIĞI HAYAT KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Dr. Öğretim Üyesi Sinan Bağçacı, “Boyun fıtığı; boyun bölgesini zorlayabilecek ani hareketler, düşme, trafik kazaları üzere niçinler ile ortaya çıkabilmektedir. Boynu baskı altında bırakabilecek uzun süren ağır yükler taşınması, duruş bozuklukları kararında omurgaya binen yükün artması, masa başında uzunluğunu öne eğerek uzun müddet çalışma, uzunluğunun yapısal olarak uzun yapıda olması, hipermobilite üzere niçinler ile ortaya çıkabilmektedir. Bilhassa masa başında bilgisayar, taşınabilir telefon, tablet vb. aygıtların saatlerce kullanıldığı meslek kümelerinde ömür kalitesini düşürmekte ve kıymetli ölçüde iş gücü kaybına niye olmaktadır’’ dedi.

UZUNLUĞUNDAN BAŞA GERÇEK AĞRI YAPIYOR

Ayrıyeten boyun fıtığının uzunluğundan başa yayılan ağrı yapabileceği üzere uzunluğundan bir yandan kola vuran ve kürek kemiklerinde batma şeklinde ortaya çıkan ağrıya da niye olabileceğini belirten Bağçacı, “zaman içinde ilerleme ortaya çıkarsa ağrının olduğu kolda zayıflama oluşabilir. Omurilik baskısı yaparsa istikrar kayıpları ve düşme, yürürken kasılmalara dahi niye olabilir. Etkilenen kolda uyuşma karıncalanma çoğunlukla vardır. Boyun bölgesi hareketlerinde kısıtlılık sıklıkla eşlik eder” diye konuştu.

BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

Dr. Öğretim Üyesi Bağçacı, “Boyun fıtığı sıklıkla fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilebilir. Boyun fıtığında medikal tedavi, istirahat, korse kullanması, tedavi maksatlı girişimsel enjeksiyonlar, manuel terapi, mobilizasyon halleri sıklıkla hastaların tedavisinde faydalı olabilmektedir. Tedavilerde elde edilen kazanımların korunması, omurganın biyomekaniğinin sağlanması ve nüks durumlara mahzur olunması için postüral eğitim ve antrenman pek değerlidir. Boyun fıtığı antrenmanları sistemli olarak uzun müddet yapılmalıdır. ömrünüzün bir modülü olmalıdır. Bilhassa masa başında çalışan bireyler kesinlikle sırt ve bel dayanağı olan sandalyelerden faydalanmalı ve epeyce uzun müddet sabit öne eğilerek oturmaktan kaçınmalıdır. Karşılarında bulunan monitöre bakmak için boyun bölgelerini ne öne eğmeli ne de fazlaca geriye gerçek atmalıdırlar. Göz hizasında olağan postür ve duruşu bozmadan monitöre bakmalıdırlar” biçiminde konuştu.

KAYNAK: İHA