Cem Küçük’ten Bakan Nureddin Nebati’ye enflasyon tavsiyesi: Ben olsam tarih vermem

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Derinleşen hayat pahalılığı karşısında AKP’ye yakın Türkiye gazetesi muharriri Cem Küçük’ten iktidara dikkat çeken bir davet geldi.

“Fiyatlar düşmez, geliri artırmak lazım…” başlıklı yazısında Cem Küçük, hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonun artık bir “realite” olduğunu belirtirken “Bütün dünya bu sıkıntıyla boğuşuyor. Güç maliyetleri, lojistik ezaları, tedarik zincirinin kırılması bunda faal…” tezinde bulundu.

“Türkiye üzere kırılgan ekonomik yapıya sahip ülkelerde yüksek enflasyon daha fazla hissediliyor. Bizim 2021 Aralık ayına kadar yüksek döviz meselemiz da vardı. Dört aydır stabil…” diyen Küçük, yazısına şu biçimde devam etti:

“Peki hayat pahalılığı sürer mi? Halka gerçekleri anlatmak lazım. Bir malın bir ülkeden diğer bir ülkeye nakliyesinin maliyetleri fazlaca arttı. Yani lojistik. Gemi ve konteyner eksikliği var. O yüzden iş insanları daima ya gemi satın alıyor ya da kiralıyor.”

Küçük, artırımları mamüllerin üretim ve dağıtım maliyetlerin artışıyla açıklamaya çalıştığı ve emsal durumun başka ülkelerde de yaşandığını savunduğu yazısında Fransa ve İngiltere’deki başkanları örnek vererek şöyleki dedi:

“Peki yapılması gereken ne? Macron üzere halka gerçekleri anlatmak. Bir çiftçi Macron’a “geçinemiyorum” dedi. Macron da o çiftçiye yüksek güç maliyetlerini ve pandeminin tesirlerini anlattı.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak da benzeri açıklamayı yaptı. Dünya bir süre daha, tahminen bu yılın sonuna kadar enflasyonu hissedecek. daha sonra düzelmeler başlayacak.”

Küçük, yazısının sonunda da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye seslenerek “Nurettin Nebati, “Artık yaz geliyor. Aralık ayından itibaren her ay enflasyonun nasıl düştüğünü daima birlikte goreceğiz” dedi. Ben olsam tarih vermem. Macron ve Sunak üzere konuşurdum. Beşerler beklentiye girdi mi, daha sonradan “niçin enflasyon düşmüyor?” diye soruyorlar… Sayın Nebati yeterli niyetli lakin dünyada beklenmedik gelişmeler de oluyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzere…” yorumunda bulundu.