Çevremizdeki varlıklar için ‘Radikal Önemseme’

iclal

Global Mod
Global Mod
Yırtıcı kuşlar son zamanlarda beni meşgul ediyor.

Biri Şişe, New York Central Park’ta çok sayıda kemirgenle birlikte vahşi yaşamı hayvanat bahçesindeki esarete tercih eden Avrasya kartal baykuşu. Diğerleri, All That Breathes adlı Oscar adayı bir belgeselde anlatılan, Delhi’nin heybetli, çöp yiyen kara uçurtmalarıdır.

Flaco’yu gerçek hayatta takip ettim ve itiraf etmeliyim ki, biraz saplantılı bir şekilde internette. Belgeseli iki kez izledim. New York ve Delhi gibi büyük, hızlı tempolu şehirlerde nasıl birlikte yaşadığımızı biraz kuşbakışı görüyordum – biz uçamayan yaratıklar ve uçabilenler.

All That Breathes’ın yönetmeni Shaunak Sen’in Delhi’den New York’a geldiğini öğrendiğimde ona Flaco ile tanışmak isteyip istemediğini sordum. Flaco’yu ilk kez duyuyordu. Onu görmeye gitti. O kabul etti.

Parkta buluştuğumuzda bana “New York’un onun tarafından büyülenmesi beni çok etkiledi” dedi.

Flaco öttü. Onun hakkında daha sonra.

Delhi’de iki kardeş

Öncelikle “All That Breathes”tan bahsetmek istiyorum.

Kelimenin tam anlamıyla, birkaç yıldır yaşadığım ve Sen’in tüm hayatını geçirdiği bir şehir olan Delhi’deki hava hakkında. Zehirli bir çorba da olsa havada süzülen siyah uçurtmalar ve gökten düşen kuşları elektrik hatlarına düştüklerinde ya da hayatın diğer tehlikelerine karşı iyileştiren iki şair-filozof kardeşi konu alıyor. bir metropolde. Haberler, 2020’de kardeşler hakkında yazdı.

Sen’in filmi, Mohammad Saud ve Nadeem Shehzad ve meslektaşları Salik Rehman’ın dar bir yan sokaktaki küçük bir bodrum katında derme çatma bir kuş hastanesinde komşularına (bu durumda insan olmayan komşulara) baktıklarını anlatıyor. -Delhi’nin Jowl mahallesi. Kardeşler yaralarını tedavi ediyor. Onları beslemek için et öğütürler. Onu sağlığına kavuştururlar. Yapamazlarsa mezar kazıyorlar.

Antroposen dediğimiz çağda çoğumuz için bir ders var: Kardeşler üzerlerine düşeni yapıyorlar.

Sen buna dikkat diyor. Kimin orada olduğunu, kimin yaralı olduğunu, kimin bakıma ihtiyacı olduğunu fark etmek.

Sen, “Sürekli olarak çok somut bir şekilde yaşayan, incinen, yaralanan, nefes alan şeylere dair bu tür bir farkındalıkla çevrilisiniz. Film, bu radikal ilgiden bir tür alıntı.”

Kardeşler son 15 yılda on binlerce yaralı Kara Uçurtmayı tedavi ettiler.

Film sizi birçok şey hakkında düşündürüyor çünkü Nadeem ve Saud dünyada her türlü kısıtlama altında – finansal, politik ve duygusal olarak – çalışıyorlar.

Sen, “Duygusuz ve metanetli bir şekilde devam ediyorlar. Çalışmaya devam ediyor, somut işler yapıyor ve bir yandan da bir tür dengesizliği koruyorsunuz ki bu, olaylarla başa çıkmada ilginç bir psikolojik destek, özellikle de koltuğun ön sırasında olduğunuzda.” kıyamet. Kuşlar kelimenin tam anlamıyla gökten küçük bodrumlarına düşüyor.”

All That Breathes şu anda HBO Max’te yayınlanıyor.

Manhattan’a geri dön

New York Kuşçuları, Flaco’nun hevesli gözlemcileridir. Nerede olduğunu takip ediyorlar ve sosyal medyada paylaşmak. Yani Sen’le tanıştığım öğleden sonra onu bulmam zor olmadı. Flaco, Arnavut kaldırımlı bir sokakta çıplak bir meşe ağacının üzerinde oturuyordu. Gökyüzü yağmurla patlamakla tehdit etti. Flaco’nun çığlığını duyduk.

Hikayesini takip etmediyseniz, işin özü şu: Flaco, 2 Şubat’ta bir vandalın muhafazasının paslanmaz çelik ağını koparmasının ardından hayvanat bahçesinden kaçtı ve Kuzey Amerika’da yaşıyor hayvanat bahçesinde vahşi doğada yaşadığı bilinen tek kartal baykuş oldu. .

Hayvanat bahçesi yetkilileri, onun iyiliği için endişeliydi. avlayabilir miydi? Hayvanat bahçesindeki muhafazasından daha uzun bir mesafeye uçabilir mi? Kemirgen öldürücü kimyasallar da onu zehirliyor olabilir mi?

Ama Flaco özgür olmaya alıştı. Parkı keşfe çıktı. Avlandı. (Kemirgenler çoktur.) Sosyal medyada “süper şık” ve bir “sevimli adam“Görüntülenemeyen bir gece hakkında spekülasyonlar yapıldı”gizli bir tarih‘ dişi büyük boynuzlu baykuş Geraldine ile. Aynı cinse aitler, ancak çiftleşip çiftleşemeyecekleri belli değil.

Hayvanat bahçesi, baykuşlardan gelen kayıtlı aramaları dinleyerek Flaco’yu geri çekmeye çalıştı. Flaco rahatsız olmasına izin vermedi. İki hafta sonra hayvanat bahçesi pes etti.

En hevesli takipçilerinden biri olan ve Twitter kullanıcı adını kullanan David Barrett, “Flaco başardı,” dedi @KuşCentralPark. “Küçümsenen herkes bununla ilgili olabilir.”

Flaco’yu ilk olarak, hayvanat bahçesinden seyahat ettiği en uzak yer olan Kuzey Ormanı’nda gördüm. O öğleden sonra, bir rakun arkasındaki ağaca tırmandı, bir değnek aldı, kıvrıldı ve uykuya daldı.

Flaco, baykuşların yapabildiği gibi, başını neredeyse tamamen çevirdi. Rakunu yoğun bir şekilde içine aldı. Flaco rakunu yiyebilir mi, diye fısıldadım Barrett’a. Hayır, dedi. Rakun çok büyük.

O halde Flaco bundan neden bu kadar etkilenmişti? Barett omuz silkti. “Dış dünyada yeni. Her şeyi ilginç buluyor.” (Kaynak bulmak zor.)

Daha yüksek bir dala tünemiş, çağrılan bir kızılgerdan uçup gitti. Flaco’nun kehribar rengi gözleri onu takip etti. Kendini düzeltti, tüylerini biraz salladı ve sonra uçtu. Bir Avrasya kartal baykuşunun kanatları 4 ila 6 fit arasında olabilir. Sessizce onu izleyen küçük kalabalıktan bir nefes sesi yükseldi. Kuş gözlemcileri hakkında bir şey var. Ne zaman susacaklarını bilirler. Bu, şehirde vahşi yaratıklarla – en azından insan olmayan türlerle – birlikte yaşamanın bir armağanı, sizi hareketsiz kalmaya zorluyorlar.

Sen, 2019’da bu filme başlamadan önce büyük bir kuş gözlemcisi değildi. Onları çoğumuzun gördüğü gibi gördü: “Görüşümüzün sınırında titriyor” demeyi sever.

Ancak bir gün Delhi’de trafikte sıkışıp kaldığı sırada gökyüzünde süzülen uçurtmalar gördü. Biri düşüyor gibiydi. Google’da “Gökten düşen kuşlar nereye gidiyor?” diye arattı.

Nadeem ve Saud’u buldu. “Üç yılımı gökyüzüne bakarak geçirdim” dedi.

Bize söyleyin: Çevrenizde vahşi olan ne?

İşte bir fikir. Özellikle bir şehirde yaşıyorsanız, komşunuz olan vahşi hayvanları bilmek istiyoruz. Kuşlar olabilir ama olmak zorunda değiller. Bu formu doldurarak bir hikaye, fotoğraf veya video klip paylaşın. Yanıtınızı gelecekteki bir haber bülteninde kullanabiliriz.

The Times’tan son dakika haberi

Yenilenebilir enerjiyi engelleyen nedir? O kadar çok rüzgar ve güneş enerjisi projesi izin sürecinden geçmeye çalışıyor ki gecikmeler yıllarca sürebiliyor.

Kaliforniya’da Kaçırılan Bir Fırsat: Bu kışın şiddetli yağmurları, tükenmiş akiferlerin yenilenmesine yardımcı olmuş olabilir. Ancak adil su dağıtımına ilişkin iyi niyetli düzenlemeler engel oldu.

Ohio treninin raydan çıkması: Çevre Koruma Dairesi, tehlikeli kimyasallar taşıyan trenin işletmecisinden tüm temizlik masraflarını ödemesini istedi.

Tersine Bir Petrol Hücumu: Milli Park Servisi, bir kirlilik kaynağı olan terk edilmiş petrol kuyularını tıkamaya başladı. Yeni bir yasadan elde edilen fonlar binlerce kuyuyu temizlemek için kullanılacak.

Küresel gelişmeyi yeniden şekillendirin: ABD, Mastercard’ın eski başkanı Ajay Banga’yı Dünya Bankası başkanlığına aday gösterdi. İklim, bir sonraki banka patronu için en büyük zorluk olacak.

Her Yerde Zehirli Kimyasallar: Araştırmacılar, insan kanserine karışan PFAS bileşiklerinin dünyanın dört bir yanındaki vahşi hayvanlarda tespit edildiğini gösteren bir harita oluşturdular.

Almanya’da yeni bir otomobil üreticisi: Çin’in önde gelen elektrikli otomobil üreticisi BYD, yeni alıcılar çekmek amacıyla Avrupa otomobil endüstrisinin kalbine indi.

Times’ın dışından
Gitmeden önce: Isı pompaları gerçekten soğuğa dayanabilir mi?

Son on yılda, ısı pompaları giderek daha fazla Amerikan evine girmenin yolunu buldu. Ayrıca, abartılı ve yanıltıcı iddiaların çoğunun arkasında fosil yakıt endüstrisi grupları olduğu için yanlış anlamaların ve bazen yanlış bilgilerin konusu haline geldiler. Neye inanacağınızdan emin değil misiniz? İşte gerçekler.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz. Salı günü döneceğiz.

Manuela Andreoni, Claire O’Neill ve Douglas Alteen, Climate Forward’a katkıda bulundu. Bültenin geçmiş sayılarını buradan okuyun.

Okuduklarınızı beğendiyseniz, lütfen başkalarına tavsiye etmeyi düşünün. Buradan kaydolabilirsiniz. Yalnızca abonelere yönelik tüm haber bültenlerimize buradan göz atın.

Bize iklimforward@Haber adresinden ulaşın. Her mesajı okuyoruz ve birçoğuna cevap veriyoruz!