CHP’li Sibel Özdemir, vize müracaatlarında yaşanan gecikmeleri Cumhuriyet’e kıymetlendirdi: ‘Bakanlık adım atsın’

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Türkler için vize almak sıkıntıya dönüştü. Toplanan sayısız evrak, yüksek vize fiyatları, aylar evvelden alınan randevulara rağmen ret oranlarında son senelerda süratle artış yaşandı. 2020’de yapılan vize müracaatlarının reddedilme oranı yüzde 13.78 iken bu oran 2021’de yüzde 19’a çıktı. Türkiye’deki ekonomik kriz ve artan siyasi baskılar niçiniyle vize retlerinin birçoklarının “geri döneceğiniz şüpheli” hususuna dayandırıldığı açıklandı.

HER MESLEK KÜMESİ VAR

Vize başvurusu reddedilenler içinde memurlar, öğretmenler, mühendisler, avukatlar da var. Eğitim ve iş için gidecek olanların da emsal kasvetler yaşadığı öğrenildi. Ayrıyeten 3 bin TL fiyatındaki vize fiyatlarının de müracaatın reddi durumunda iade edilmediği söz edildi. Son senelerda yeşil ve gri pasaport hakkı tanınan bireylerin kapsamının genişletilmesinin de vize konusunda muhatap ülkeler için soru işareti oluşturduğu açıklandı. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Schengen vizesi müracaatlarında yaşanan gecikmeleri Cumhuriyet’e kıymetlendirdi.

‘BAKANLIK ADIM ATSIN’

Özdemir, şu biçimde konuştu: “Vize retlerinin sebebi ülkemizin ekonomik ıstırapları niçiniyle Avrupa’ya gitmek isteyenlerin o ülkeye yerleşeceğine yönelik dertler olabilir. Bu niçinle yıldırma siyaseti izleyerek bürokratik mahzurlar çıkardıklarını düşünüyoruz. Bu muamele kabul edilemez. Burada sorun Dışişleri Bakanlığı’nın mağduriyeti ortadan kaldıracak adımları atmaması.”

‘PARAN YETMEZ’ DEDİLER

Vize başvurusu reddedilen yurttaşlar Cumhuriyet’e konuştu. Avukat Yağmur Berfin Atar, Kanada vizesine başvurduğunu belirtip “Turistlik gayeyle başvurduk fakat reddedildik. Ret niçini de gidip geri dönmeme ihtimalimizin olmasıymış” diye konuştu. İngiltere’ye vize başvurusu reddedilen öğretmen G.Ö. de daha evvel iki sefer vize aldığını anlatıp “Maaş fiyatım niçiniyle orada harcamaları karşılayamayacağımı düşünmüşler. İtibarsızlaştık, bu can sıkıcı” dedi.

ONLARA SORU SORAN YOK

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Lideri Firuz Bağlıkaya, Schengen müracaatlarında yaşanan külfetlere ait “Turlarda iptallere varan sonuçlar oluyor” değerlendirmesi yaptı.

Türk vatandaşları vize alamazken birtakım ülke vatandaşları tarihi geçmiş pasaportlarıyla dahi Türkiye’ye giriş yapabiliyor. Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Almanya, Belçika, Fransa, İspanya, İsviçre, Lüksemburg, Portekiz ve Bulgaristan vatandaşları müddeti dolmuş pasaport ve kimlik kartlarıyla Türkiye’ye giriş yapabiliyorlar.