Christopher Nolan ‘Dune’ hakkında konuştu: olağanüstü bir eser

Hatiram

New member
Sohbetleri boyunca, “Kara Şövalye”, “Dunkirk”, “Inception” ve “Tenet” üzere sinemaların direktörü Christopher Nolan, hafta sonu Los Angeles’taki DGA Theatre’da yapılan bir gösterimden daha sonra kaydedilen Director Cut Podcast’in bir kısmı için “Dune”un imalini tartışmak üzere direktör Denis Villeneuve’le konuştu.

Beyazperde’nin aktardığına nazaran, Nolan, Villeneuve’ün Frank Herbert’in bilim kurgu klasiğine yaklaşımını överek, “Canlı çekim işçiliğiyle, bilgisayar tarafınca oluşturulan görsel efektlerin şimdiye kadarki en kusursuz evliliklerinden biri. Her fırsatta fazlaca, epeyce zorlayıcı. Bence bu sinema, kitabı hiç okumamış ve tahminen de artık gidip okuyacak olan yesyeni bir hayran jenerasyonunu da Dune ile tanıştıracak. Bence olağanüstü bir eser. Artık birkaç kere görme lüksüne sahibim ve her izlediğimde yeni şeyler, dünyaya dair yeni detaylar keşfediyorum. Yapılma hali katiyetle sinema salonu için. Her yerdeki sinema izleyicileri için gerçek bir zevk ve gerçek bir armağan ve bunun için sana epey teşekkür ederim Denis” tabirlerini kullandı.

Yapımcılığını Legendary Entertainment ve Warner Bros.’un üstlendiği “Dune: Çöl Gezegeni”, geçtiğimiz hafta sonu 40,1 milyon dolarla varsayımların üstünde açıldı. 165 milyon dolara mal olan sinema, global gişede pazar gününün sonuna kadar 220,2 milyon dolar kazandı. Sinema, Frank Herbert’in kitabının sadece birinci yarısını mevzu ediniyor.

‘BU BÜYÜK KISSAYI TEK SİNEMAYA KOYMAYA ÇALIŞMAK KUSUR OLURDU’

Nolan, Director Cut Podcast sırasında kitabı iki sinemaya ayırma sonucunı da Villeneuve’e sordu. Villeneuve, “Stüdyoya çabucak teklif ettiğim bir şeydi zira bu büyük kıssayı tek bir sinemaya koymaya çalışmanın kusur olacağını düşünüyordum ve bu bir tartışma değildi” tabirlerini kullandı. Villeneuve, başlangıçta Dune’un her iki kısmını de art geriye yahut birebir anda çekmeyi umduğunu fakat stüdyonun bu fikirden vazgeçtiğini de belirtti.

Villeneuve, “Her vakit son sinemanız kadar güzel olduğunuzu ve bu prestiji masaya yatırdığınızı söylemeliyim. Bence ‘Blade Runner 2049’, büyük gişe rekorları kıran bir muvaffakiyet değildi. Bu yüzden çabucak iki sinemalık bir yatırım yapma fikrine biraz soğuk davrandılar” dedi.

‘TENET, RESMEN BİR BAŞYAPIT’

Denis Villeneuve, geçtiğimiz günlerde “Dune: Çöl Gezegeni’nin” tanıtımı için Reelblend kanalının podcast yayınına katıldı. Villeneuve, yayında husus Christopher Nolan ve Nolan’ın son sineması “Tenet”ten açılınca, “Tenet’i birinci izlediğimde epeyce etkilenmiştim, resmen bir başyapıt. Üretimi epey karmaşık bir sinema ve bana kalırsa, inanılmaz bir sinematik başarıma sahip. Sineması birden çok kere izledim ve her seferinde de nefesimi kesti. Christopher Nolan, sinemada eşsiz bir ustalığa sahip” dedi.

Geçen sene pandeminin ikinci dalgasından hemilk evvel vizyona giren “Tenet”, gişede beklenen başarıyı yakalayamadı. Sinema ayrıyeten eleştirmenler tarafınca Nolan’ın en makus sinemalarından biri olarak değerlendirildi.