Çocukluğundan beri yaşadığı böbrek yetmezliğinden bu operasyonla kurtuldu

Erdek

New member
Hitit Üniversitesi Erol Ololdukça Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne idrar tutamama şikayetiyle başvuran 50 yaşındaki A.K’ye, Üroloji Kliniği’nde yapılan muayene kararında, halk içinde “mesane tembelliği” olarak bilinen nörojenik mesane hastalığı teşhisi konuldu. Medikal tedavilere karşın karşılık alınamaması üzerine, ürodinamik ve endoskopik incelemelerde A.K’nin idrar torbası kapasitesinin yaklaşık 50 mililitre olduğu belirlendi. Mesanenin ileri derecede küçülmesine bağlı olarak böbrek yetmezliği eşine gelen A.K’ye, Üroloji Anabilim Kolu Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Yaytokgil, Doç. Dr. Musa Ekici ve Genel Cerrahi Anabilim Kolu Dr. Öğr. Üyesi Murat Baki Yıldırım tarafınca “mesane augmentasyon” operasyonu yapıldı. Operasyonu gerçekleştiren hekimlerden Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Yaytokgil, hastanın idrar torbasına yaklaşık 25 santimetre uzunluğundaince bağırsaktan yama yaparak, mesane kapasitesini artırmayı başardıklarını söylemiş oldu.

TÜRKİYE’DE SAYILI MERKEZLERDE UYGULANIYOR

Ameliyat daha sonrası takiplerde hastada hiç bir sorunla karşılaşılmadığını tabir eden Dr. Öğretim Üyesi Yaytokgil, şunları kaydetti: “Hastamız, sık idrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma ile böbrek işlev bozukluğu yaşayan nörojenik mesane hastalığından dolayı takibimizdeydi. Hastamız daha evvel yapılan operasyon ve medikal tedavilere yanıt vermemiş, idrar yolu enfeksiyonu niçinli birfazlaca antibiyotik kullanmak zorunda kalmıştı. Mesanesinin ileri derecede küçülmesi sebebiyle de böbrek yetmezliği ile karşı karşıyaydı. Türkiye’de sayılı merkezlerde uygulanan bir metoda başvurarak, bağırsaktan yama yapmak suretiyle hastamızın mesane kapasitesini artırıp, sıhhatine kavuşturduk”

ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ YAŞADIĞIM PROBLEMLERDEN KURTULDUM

Ameliyat daha sonrası sıhhatine kavuşan A.K ise, “Bu hastalık aile ve toplumsal hayatımda büyük zorluklara niye oluyordu. Hastalığımın ilerlemesiyle artık böbrek yetmezliği eşiğine gelmem durumumu uygunca ağırlaştırmıştı. Umudum tükenmek üzereyken, Hitit Üniversitesi Erol Ololdukça Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimleri yardımıyla, çocukluğumdan beri toplumsal hayatta yaşadığım büyük düşünceden kurtuldum. Çok memnunum. Operasyonu yapan tabiplere hayli teşekkür ediyorum, Allah onlardan razı olsun” dedi.

ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK DEĞERLİ HİZMETLER

Üroloji Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Mehmet Murat Baykam da Hitit Üniversitesi Erol Ololdukça Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kritik cerrahi operasyonlarda bir birincisi daha gerçekleştirmenin memnunluğunu yaşadıklarını tabir etti. Nörojenik mesane hastalığında ince bağırsaktan yama yapılarak idrar torbasını büyütme usulünün, Türkiye’de muhakkak merkezlerde uygulanabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Baykam, “Travma, hastalık ya da sebebi aşikâr olmayan mesane işlev bozuklukları, kronik böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilen önemli sıkıntılara yol açabilen hastalıktır. İdrar kaçırma, idrar yaparken zorlanma yahut yapamama, sık idrar yapmak, yanma, sık idrar yolu enfeksiyonu sıklıkla görülen belirtilerdir. Bu belirtiler, hastanemize başvuran hastamızda da kelam konusuydu. Takımımızın başarılı operasyonu yardımıyla hastamız sıhhatine kavuştu. Hastanemizin alanında ehil hekimleri tıpkı vakitte donanımlı altyapısı yardımıyla Çorum’da artık Türkiye’nin sayılı merkezlerinde yapılabilen teşhis ve tedavi hizmetlerini sunabiliyoruz. Bu hizmetler, yalnızca Çorum için değil ülkemiz için de epey kıymetli” formunda konuştu.

KAYNAK: İHA