Diyanet’in dijital para fetvası, kripto para sahiplerini üzdü

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ile ilgili görüşü kamuoyunda merak edilirken, İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, kripto parayla ilgili yöneltilen bir soru üzerine “Doğrusu fazlaca gönülden ‘caizdir’ diyemiyorum” sözünü kullandı. Hatipoğlu, “Uzak durmanızdan yanayım fakat ‘haramdır’ da demiyorum” diye konuştu.

BITCOIN KRİPTO PARA HARAM MI?

Bir programda Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’na kripto parayla hacca gidilip gidilmeyeceğini soruldu.

Bunun üzerine, “Kripto para konusunda doğrusu hayli gönülden ‘caizdir’ diyemiyorum. Borsada bir bedel var, görüyorsunuz ele dokunur, fabrika var” diyen Hatipoğlu, şu biçimde devam etti:

“Borsada bir sakınca yok, lakin kripto para, bitcoin gibisi şeyler konusunda gönülden bir şey diyemiyorum. Haram konusunda da bir şey diyemiyorum. En azından uzak durulması konusunda kanaatim var. Zira olmayan bir para var ortalıkta, mal var ortada , her şey internet üzerinden oynamaya devam ediyor. Uzak durmanızdan yanayım lakin ‘haramdır’ da demiyorum.”

DİYANET’E NAZARAN KRİPTO PARA CAİZ Mİ?

Diyanet İşlerli Yüksek Konseyi Başkanlığı’ndan yapılan kripto para açıklaması şu biçimde: “Kullanıcılar içinde değişim ya da değer ölçüsü olarak genel kabul bakılırsan, kaynağı itibariyle kullanıcılara inanç veren her türlü paranın kullanması caizdir. Bu noktada değerli olan konu, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim formunda, (sürüm basamaklarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi) bir aldatma aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve muhakkak bir kesitin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son senelerda ortaya çıkan ve birfazlaca çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın kararını üstteki genel prensipler doğrultusunda kıymetlendirmek gerekir. Buna göre, özünde önemli belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri seviyede olan, ötürüsıyla garantisi bulunmayan ve kamuoyunda ‘saadet zinciri’ olarak bilinen uygulamalar üzere belli bölümlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanması caiz değildir.”