Ekrem İmamoğlu’ndan ‘Abdulhamit Gül’ açıklaması

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, karla gayret edilirken “balıkçıda yemek” tartışmaları üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Sözcü’den Hürmet Öztürk’e konuşan İmamoğlu, balıkçıda yenen yemeğin MOBESE imajlarının servis edilmesine ait, “Polisin bütün imkânlarını kullanacak kadar da gözleri dönmüş” tabirlerini kullandı.

İmamoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün istifasının perde gerisinde, MOBESE manzaralarının servis edilmesine üstü kapalı olarak verdiği reaksiyon olduğunu öne sürdü.

Yazının ilgili kısımları şöyleki:

ALLAH’IN MÜSAADESİYLE AŞACAĞIZ

Bir bireyle konuşurken kelama “Nasılsınız?” diye sormak adettendir. Ben de İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’na sordum. Şu karşılığı verdi:

“çok uygunum; ne diyelim? Ülkemizin bu sürecini daima birlikte yaşıyoruz. ‘Demleniyoruz’ diyorum. kimi vakit ‘Daha berbat şeyler de yaşayabiliriz’ diye düşünüyorum.’ Ancak Allah’ın müsaadesiyle güç günleri aşacağız. Pahalı kalemlerin de gerçek vakit içinderındaki katkısıyla bu daha da kolay olacak diye düşünüyorum.”

O CÜMLE YÜZÜNDEN Mİ?

MOBESE kayıtlarının ortaya çıkmasına İmamoğlu reaksiyonlu. Hakikaten mevzuyu savcılığa taşıdı. “İnşallah bundan daha sonra da bu şekil olaylar yaşamayız. Bu olay, Adalet Bakanı’nın kellesini aldı. Birazcık düzgün kim var ise onları her biçimde bu iş üzere götürecek görünüyor” dedi. Lidere “Sizce Adalet Bakanı niye alındı?” diye sorduğumda şunları söylemiş oldu:

“Yaptığı bir açıklama mı tesirli oldu bilemiyorum. Abdulhamit Gül, ‘FETÖ’vari bir anlayış ve uygulamaların hiç bir vakit gerçekleşmemesi için hukukun gerekli önlemleri alması en asıllı nazaranvidir’ demiş. Sanırım, Adalet Bakanlığı’nın resmi hesabından yayınlamış bunu. Bu cümle mi ağırına gitti birilerinin ben anlamadım. Bu epey acı bir durum yani.”

HAYATİ BİR SORUN

Kardı, eksikti, fazlasıydı, o kurum, bu kurum tartışmalarını İmamoğlu “Bunlar hepsi makul tartışmalar. Bunlar üzerinden çirkeflik de yapılır. Çirkeflikler bile makul ancak gerçekten MOBESE kayıtlarının ortaya çıkarılması epey önemli problemdir. Bir hayati sorundur ve örnek teşkil eder. bu biçimde olağanlaştırdığımız vakit bu süreci Allah hepimizi korusun yani. Devletimize, milletimize, hukuka ziyan verir. Bana dediler ki, ‘Kime güveniyorsunuz?’ Ben devletime güveniyorum, hukuka güveniyorum, milletimize güveniyorum. Bir de yaradana sığınırım yani bunun haricinde insanın garantisi olmaz ki. Allah korusun herkesi” dedi.

İmamoğlu, liderlerin dinlendiği tezi için de şunları söylemiş oldu: “Sayın Kılıçdaroğlu bu mevzuyu gündeme getirdiğinde ne yazık ki o periyotta ‘Bu bir tez mıdır?’ diye yorumlandı. Hatta genel liderimiz hakkında bir Cumhuriyet Savcılığı’na kabahat duyurusunda bulunuldu. Soruşturma da başlatıldı ancak görünüyor ki o denli yani bir gerçek. O kadar gözleri dönmüş ki tabiri caizse magazin sıkıntısının içerisine dahil olacak biçimde, polisin bütün imkanlarını kullanacak kadar da gözleri dönmüş. Yani bu kadar enteresan bir durumdayız.”

ŞEFFAF OLUNCA TEPİNİYORLAR

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi ile balıkçıya gitmelerinin vakti eleştiriliyor. Bunu sorduğumda İmamoğlu mevzuya şu açıklamayı getirdi:

“Bu mevzuda farklı düşünülebilir. O anda öteki bir karar verilebilir ancak benim baktığım pencereyi izah etmekle yükümlüyüm. O da şu: O kara karşın bir gün evvel İngiltere Büyükelçisi ve karısı Ankara’dan gelmiş. Biz de karla çabaya karşı gereken önlemlerimizi almıştık. Tabi fazlaca kronik bir duruma gelmemişken bu sonucu veriyoruz. Gidip bir protokol yemeğine, ağırlamasını temsiliyet bakılırsavini yapıp işimizin başına dönelim anlayışıyla bu sonucu verdik. Özeti budur. Yani ülkemizde kimi şeyler hayli zımnî yapılınca her şey olağan lakin birazcık şeffaf olunca bunun üzerinde tepinmek de bir öteki anlayış haline geldi. Bendeki izahı budur.” O MASADA

NELER KONUŞULUR?

Balık lokantasına gittiği için İmamoğlu’na ağır tenkitler yapıldı. Pekala o masada konuşulanların içeriği neydi? Lider İmamoğlu şu biçimde dedi: “Görüşme içeriğiyle ilgili savsatalar yapıldı. Yani İstanbul Büyük Kent Belediye Lideri, İngiliz büyükelçisiyle, eşiyle görüşecek, yanında her ikisinin danışmanı olacak, iki tane tercüman olacak, bu ortam da ne konuşulabilir ki? Kent konuşulur, kentler konuşulur, ülkeler içindeki diyalog konuşulur, ülkeler içindeki diyalogdan İstanbul kenti nasıl daha faydalanılır konuşulur. Tatbikî sohbetin içine balığın lezzetli olup olmadığı girer, mutfak konuşulur, bayanların olduğu yerde olağan olarak ki bayanlar konuşulur; bunlar konuşulur öbür ne olacak? Yani o denli bir yerde diplomasi yemeği yiyorsunuz ki yan masanızda bir aile, art masanızda bir aile oturuyor. Biz bilinmeyen kapılar arkasında bir şey yapmadık ki hayli özel manalar yüklenilsin bu işe.

KUSUR YAPMAMA BAHTINIZ YOK

Bu hadiseden daha sonra İmamoğlu’nun bundan daha sonra bu tıp olaylardaki hali ne olur? Bunu sorduğumda karşılığı da şöyleki oldu: “Bizimde olağan olarak ki ‘oldukça epey daha fazla dikkat etmeliyiz’ maduna geliyoruz. Lakin bu insanlığımızı kaybetmemiz manasına gelmez. Biz insanız. Beşerler, insan olduğumuz için seviyor doğallığımızla kabul ediyor. Biz kendimize öbür bir durum, gizemli haller yükleyemeyiz. İnsan yanlışıyla, eksiğiyle var. kimi vakit bu biçimde yorumları görüyorum. Asla kusur yapma talihiniz yok. Ya bu biçimde bir şey olabilir mi? Bir insanın yanılgı yapmama talihi yok. Eksik, yanılgı yapabilir lakin o denli bir hassasiyet doğuyor ki ‘Asla kusur yapma. Bu da biraz acımasız, ülkemiz insanına haksızlık bence.

BENİM İÇİN DEĞERLİ

Güzel niyetli her tenkitten, tekliften, ikazdan çıkarım yaparım ve alacağımı alırım, hiç birisine karşı zerre kadar, ‘Bu da söylenir mi kardeşim?’ üslubum yok. Zira uygun niyetli her tenkit, teklif, ikaz benim için değerlidir. Baktığım pencere budur. Lakin hukuksuzluğu, hainliği, şahsi haklara müdahaleyi öven insanları da en derinden kınıyorum. Kaldı ki haddini aşan var ise, tüzel haklarımı arıyorum aslına bakarsan. Tabi şu anda hukuksal haklarımı elbette ki kamusal alandan sorumlu beşerler üzerinden arıyorum. Haddini aşan olursa o tarafa da, hukuksal olarak bakarım fakat düzgün niyetli eleştiren, öneren, uyaran her şeyi alırım, dinlerim. Bir evre daha sonra tahminen oradan çıkarımlarımla farklı uygulamalarım yahut tercihlerim olur. O da beni geliştiren hani az evvel dedim ya ne yazık ki bu tıp olayları yaşamak bizi biraz da demlendiriyor. Bu olgunlaştırıyor manasına da gelir. Lakin bu biçimde olgunlaşmayı da bu ülke hak etmiyor. Zira epeyce bayağı sıkıntılar üzerinden müdahale ve uğraş yaşıyoruz. Yani bunlar bu ülkenin vaktini çalıyor.”

TEMEL SIKINTI BUDUR

İmamoğlu, bir vatandaşın toplumsal medyada paylaştığı elektrik ve doğalgaz faturaları için “Bunları ben nasıl ödeyeceğim?” diye sorduğunu belirtiyor ve şöyleki devam ediyor: “Bu ülkenin temel problemi bunlar. Geçen sene 1 ile 20 ocak içinde askıda fatura için bize ‘faturamı ödeyin’ diye gelen müracaatlarla, bu yılın birebir tarihlerinde gelen sayıyı karşılaştırdık. ‘Faturamı ödeyin’ diyenlerin sayısı tam iki kat artmış. Bu iki kat farkı taban fiyatta yüzde 50 insanların gelirinin artmasına karşın oldu. Bu, bence hayli düşünülmesi gereken bir konu.”

ACI SONUÇLARI OLUR

Emniyet’te olması gereken İmamoğlu ile ilgili MOBESE kayıtlarının çıkması kuşkusuz epeyce rahatsız edici. İmamoğlu rahatsızlığını şu sözlerle lisana getirdi: “Bu MOBESE problemi önemli bir sıkıntıdır. Bu ve buna misal sızdırmaların epeyce acı sonuçları da olabilir. Bu mevzudaki dayanağınızı şahsım ismine demiyorum ülkemizdeki hukuka ismine, esasen daima yaptığınız dayanağınızı esirgemeyin.”

BOŞ LAFIN ALTINI DOLDURMA

İmamoğlu’na, İçişleri Bakanlığı tarafınca başlatılan soruşturmayı da sordum. Karşılığı şu biçimde oldu: “Ortada bir şey yok; gidin bir şey bulun araması var. Onu da getirin, bunu da getirin, şu ihaleyi de getirin, şurayı da soruşturalım üzere bu biçimde çizgisi, sonu büyüterek gidiyorlar. Bizim için bir mahsuru yok. Ben teftiş edilmekten imtina edecek bir belediye lideri hiç olmadım, olmam da. Lakin günün sonunda ‘Burada bir şey var, makul bir teftişten çok bir politiğin boş lafı üzerine, altını doldurun eforu var. Biz saygın müfettişlere güveniyoruz. Onların teftiş ahlaklarına inanıyoruz. Yapsınlar teftişlerini goreceğiz. çabucak hemen teftişleri bitmedi.”