Erdoğan Bayraktar’a hakaret davasında Kemal Kılıçdaroğlu bir daha yargılanıyor

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
17 Aralık operasyonunda eski Bakan Erdoğan Bayraktar’a hakaret ettiği teziyle yargılandığı dava düşürülen CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sonucun istinafta bozulmasıyla bir daha yargılanmaya başlandı. Bayraktar’ın avukatı şikayetlerinin devam ettiğini belirtirken, dava belgesi mütalaasını hazırlaması için savcılığa gönderildi.

İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, şikayetçi Erdoğan Bayraktar’ın avukatı Fatih Kesemen hazır bulundu. CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik ise mazeret dilekçesi sunarak duruşmaya katılmadı. Erdoğan Bayraktar’ın avukatı Kesemen, şikayetlerinin devam ettiğini söylemiş oldu. Mahkeme, evrakın genişletilmesine ait talebi yoksa mütalaasını hazırlaması için evrakın savcıya gönderilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Ofisince hazırlanan iddianamede, Erdoğan Bayraktar’ın avukatı tarafınca savcılığa sunduğu dilekçede, 26 Kasım 2014 tarihinde CHP’nin Beşiktaş’ta gerçekleştirilen İstanbul Bölge Toplantısında 17-25 Aralık operasyonları ismiyle bilinen ve 4 bakanın istifası ile sonuçlanan olaylar niçini ile hakkında meclis soruşturması açılan Bayraktar ve öbür bakanları kastederek kullandığı kelamların tenkit ve kanıyı açıklama boyutunu geçerek hakarete dönüştüğü kanısına varıldığı belirtiliyordu. İddianamede, Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kamu nazaranvlisine karşı bakılırsavinden dolayı alenen hakaret” cürmünden 3 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar mahpusla cezalandırılması talep ediliyordu.

DAVA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 23 Şubat 2018 tarihinde görülen duruşmada karar çıkmıştı. Mahkeme, sanık Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Anayasa’nın 83’üncü hususu yeterince, Kılıçdaroğlu’nun sarf ettiği kelamları daha evvel meclis çalışmalarında, CHP küme toplantılarında söylemiş olması, meclis çalışmalarında söylenen kelamlar ve ileri sürülen niyetleri meclis haricinde yenidenlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulmasının o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine meclisçe yasaklanması kaidesine bağlanmış olması sebebiyle davanın düşürülmesine karar vermişti.

ÜST MAHKEME KARARI BOZDU

Erdoğan Bayraktar’ın avukatının İstinaf Mahkemesi’ne başvurması üzerine, belge İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi’ne gönderildi. sonucu pahalandıran üst mahkeme, 8 Nisan 2021 tarihinde verilen sonucu bozarak, lokal mahkemeye geri gönderdi. Üst mahkeme sonucunda, davanın karara bağlanmasının akabinde, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan 27. Devir Genel Seçimlerinde, Kılıçdaroğlu’nun bir daha İzmir Milletvekili olarak seçildiği, bir daha milletvekili seçilen bir kişinin Anayasa uyarınca dokunulmazlık kazandığı ve bu niçinle sanık hakkında yargılamaya devam edilerek temel hakkında karar verilebilmesinin, dokunulmazlığın bir daha kaldırılması dava kuralına bağlı olduğunun anlaşılması sebebiyle somut hadisede, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ait dava kuralı sürecinin kararına göre sanığın hukuksal durumunun belirlenmesi zorunluluğunun bozmayı gerektirdiği açıklandı.

BAYRAKTAR NE DEMİŞTİ?

17-25 Aralık süreci ile ilgili “Dosyamda ne var ise, hem tapeler hem teknik takip doğrudur tıpkı vakitte benim telefon konuşmalarım A’dan Z’ye kadar doğrudur” kelamları tartışma konusu olan ve o periyoda dair tezlerin yine gündem haline gelmesine yol açan Erdoğan Bayraktar, son olarak gazeteci Fikret Bila’ya yaptığı açıklamasında da Erdoğan Bayraktar, “Tarafsız bir savcı çıksın, bu evrakları incelesin. Gerek görürlerse Aziz Divan’a gitmekten de korkmam” tabirlerini kullanmıştı.

Fikret Bila Bayraktar ile yaptığı görüşmeyi, Halk TV’de şu biçimde anlatmıştı: “Sayın Bayraktar iki nokta üzerinde duruyor. Birincisi; ‘Benim para pulda işim yok. İmar işleri yapmışsam, yasaya tersse mahkeme iptal eder’ diyor. Yani ‘ben rüşvet almadım. Para almadım. Birebir kefede bir insan değilim. Bu benim için epey kıymetli. Benim 8 yıldır boğazımda bir düğüm var. Ne içersem içeyim bunu yutamıyorum, sindiremiyorum içime’ diyor. O niçinle bir tarafsız savcı istiyor. ‘Mutlaka bu belge incelensin, şayet gerek görürlerse Şanlı Divan’a gitmekten de korkmam’ diyor.”