Erdoğan: Siyasi problemlerin tahlili diyalog

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya’da Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Süreci Doruğu daha sonrası yaptığı konuşmada, “Bölgedeki siyasi meselelerin tahlili için diyalogdan öteki tahlil olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya’da Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Süreci Zirvesi’nin (GDAÜ) akabinde basın toplantısı yaptı. Erdoğan, “Bölgedeki siyasi meselelerin tahlili için diyalogdan öbür tahlil olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin ve Avrupa Birliği’ne (AB) tam üye olmayan öteki GDAÜ üyesi ülkelerin AB’ye tam üyeliğine şu sözlerle dikkat çekti:

“görüşmede göç ve salgın üzere sınamalarla ortak çabanın değerinin de altını çizdik. AB genişleme sürecinde oluşturulmak istenen yapay Batı Balkanlar ve Türkiye ayrımının yanlışlığına dikkat çektik. Türkiye’nin AB’ye iştirak sürecinin canlandırılması ve potansiyel adayların sürecinin hızlandırılması birliğe güç sağlayacaktır.”

Erdoğan’ın konuşmasında dikkat çekenler şu biçimde:

Bölgenin kanayan yarası olan beyin göçü başta olmak üzere, adalet alanında iş birliği, tarım siyasetleri, diaspora, eğitim, afetlerle gayret üzere konularda ortak tahliller geliştirmeye çalıştık. Tüm faaliyetlerimizi iki temel ilkeyi gözeterek hayata geçirdik. Birincisi, Bölgenin problemlerine en yeterli tahlilin kendi ortasından çıkabileceği anlayışı söz eden bölgesel sahiplenme unsurudur. Bunu gerçekleştirdik. İkincisi, hiç bir paydaşı ötekileştirmemek gerektiğine işaret eden kapsayıcılık prensibi oldu.

DEVİR BAŞKANLIĞINI YUNANİSTAN’A DEVRETTİK

Tepede kabul ettiğimiz 2030 strateji dokümanının sürdürülebilir ekonomik büyüme maksadımıza ulaşmada yardımcı olacağına inanıyorum. 1 Temmuz 2020’de 1 yıllık müddetliğine devraldığımız periyot başkanlığımız sırasında ağır uğraş harcadık. Ayrıyeten ülkemizde bulunan devlet ve hükümet liderlerinin kimileriyle ikili görüşme fırsatıda buldum ve bulacağım. Yarın da Antalya’da diplomasi forumuna mesken sahipliği yapacağız. Tepe ile devir başkanlığını Yunanistan’a devrettik.”