Esra Gezginci, Esrarengiz İstanbul programını anlattı

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
Esra Gezginci, İstanbul’un geçmişten günümüze uzayan gizemli kıssasını araştırmak için yeni bir seyahate çıkıyor… Gizemli İstanbul, 12 Aralık Pazar saat 10.15’te Kız Kulesi ve Süleymaniye Camii’nin yapılış kıssasını keşfediyor. NTV ekranlarında birinci konuğu Saffet Emre Tonguç ile bir ortaya gelecek olan Esra Gezginci, program hakkında merak edilenleri nvt.com.tr’ye anlattı.

Esra Gezginci aslında kimdir? Sizi Gizemli İstanbul’a getiren meslek adımlarınızı anlatır mısınız?

İzmir’de doğdum aslen Boşnak’ım. Montenegro taraflarından. Ege Üniversitesi’nde okudum. Sahne sanatları; müzik, dünya dansları, oyunculuk ve biroldukça kapsamlı derslerle geçen 4 yılın akabinde mezun oldum. Oyunculuk; çocukluğumdan beri, beni ben yapan içimdeki güç diyebilirim.

“TİYATRO AŞK ÜZERE BÜYÜDÜ RUHUMDA”

Birinci müzik merakıyla başladı sanırım. 5 yaşlarımdaydım elime aldığım her şey mikrofondu benim için. daha sonra tiyatro aşk üzere büyüdü ruhumda ve vücudumda. Sonuçta ben oluşmaya başladım. Gitgide etrafımdaki işinin uzmanları insanların ‘Televizyon ve sinema sinemalarında de olmalısın’ tavsiyeleri ve gelen tekliflerle artık kameralara gülümseyen serüvenim başladı.

“KEŞKE BABAM GÖREBİLSEYDİ”

Ailemin takviyesi ve varlığının da bana katkıları hayli kıymetli. kimi vakit ‘Babam beni şuan gorebilseydi’ diyorum. daha sonra benimle gurur duyduğunu hissediyorum ve biliyorum. Işıklar ortasında uyusun.

“ÖĞRENCİYKEN TATAR RAMAZAN’DA OYNADIM”

çabucak hemen üniversite öğrenciyiken Tatar Ramazan dizisinde Şengül karakteri, Yedinci Koğuştaki Mucize de kaymakam karısı, İki Şafak içinde’da Hanife, Her şeye Rağmen’de Nesibe, Art Sokaklar’da Seda, Son Yaz dizisinde Banu, Giderayak sinemasında Ece karakterini oynadım. Biroldukca reklam sineması ve İçişleri Bakanlığı kamu spotunda rol aldım.

Program nasıl ortaya çıktı, nasıl bir format izleyeceğiz?

Aslında arkeolojik hafriyatlar epeyce sıkıntı şartlarda yapılıyor. Tarihe ışık tutan yapıtların hangi şartlarda gün yüzüne çıkarıldığını ve alandaki şahısların bu süreçteki rolünü anlamanın değerli olduğunu düşünüyoruz. Biz de Hafriyat Günlüğü isimli bir projeyle Kültür Bakanlığı takviyeli bir çalışmaya başladık. Zira Anadolumuz büyük bir zenginliğe sahip. Bize düşen de bu varlığımızın kıymetini bilip tanıtmak. Ülkemizde sayısı çok fazla arkeolojik hafriyat alanı var fakat hafriyat çalışmaları soğuk hava şartlarından etkilendiğinden biz de projemizi ileri tarihe aldık.

“FARKLI BİR PENCERE AÇIYORUZ”

NTV üzere bilgi kaynağı bir kanalda bir daha tarih programı olsun istedik ve ‘Gizemli tarihi mevzuları da eklesek mi’ derken, şimdilik İstanbul’da ilerleyen dönemlerde Anadolu’da planladığımız bu projeye başladık. Bilhassa İstanbul’un tarihi yerlerinde neler yaşanmış? Buralarını gizemli öykülerini hem biz öğreniyoruz birebir vakitte konusunda uzman tarihçilerle konuşarak izleyiciye farklı bir pencere açıyoruz.

“ESRARENGİZ ÖYKÜLER OLACAK”

Gizemli olaylar insanı çeker tarihte bir bulmaca üzere yaşamaya dair fazlaca fazla olay vardır. Bunları bilen tarihçi, araştırmacı bireylerle öğrenmek ve sorgulamak epey zevklidir. Tarih boyunca gizemli ve lisandan lisana bugünlere gelen gizemli kıssalar fazlaca fazla. Bize de hakikat kaynaklardan bu kıssaları aktararak yaşadığımız toprakların hele de İstanbul üzere süper bir kentin gizemli öykülerini ortaya çıkarmaya çalışacağız. Hayat akar sarfiyat biz de kendi konularımızda sorgulayarak o hayatın hoşluklarını seyirci ile buluşturabiliyorsak ne memnun bize.

niye Gizemli, bu isim tercihi size mi ilişkin?

Evet Esra’dan esinlenerek gizemli öyküleri de anlattığımız için bu ismi tercih ettim. İnsan tarihin öznesidir, değişir ve değiştirir.

Program kaç kısım olacak, sabit bir partneriniz olacak mı yoksa her hafta bir konuk mu alacaksınız?

Birinci dönem olarak 13 kısım İstanbul. daha sonra gizemli Anadolu yapmak istiyoruz.

Bir araştırmacı ruhuyla seyirciyle bir arada mi öğreceksiniz, yoksa bildiklerinizi mi aktaracaksınız?

Formatta evet büsbütün araştırmacı ruhumla merak ettiklerimi hem ben birebir vakitte seyircilerimiz birlikte öğreneceğiz.

Birinci kısımda hangi tarihi yapıları nazaranceğiz, nelerin öyküsünü keşfedeğiz?

Birinci kısımda Kız Kulesi’ni, 2500 yıllık tarihini bir de Süleymaniye Camii’nin Mimar Sinan’ın eşsiz dehasıyla nasıl medydana geldiğini konuğum tarihçi muharrir Saffet Emre Tonguç’tan dinliyor olacağım.

Programınızı öteki gezi/seyahat/tarih programlarından ayıran ne olacak?

Program farklı zira gizemli. Lisandan lisana uzanan, tahminen unutulan tahminen hiç bilinmeyen öykülerle dolu bir program. 7’den 70’e seyreden herkes hem bilgi sahibi olacak tıpkı vakitte keyifle yeni bir şeyler öğrenecek.

Gizemli İstanbul 12 Aralık Pazar saat 10.15’te NTV’de…

Doğuş Grubu’na itibarlı ödül