Fazıl Say: Türk bestekarları serisini biraz da boynumun borcu olarak gördüm

A

admin

Guest
Fazıl Say Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Türk Bestekarları Serisi‘ni anlattı. Say “Ocak… Havanın karanlığı bana daima bir şeyi hatırlatacak ömrüm boyunca. Geçen yıl bugün başladığım projemdi. Türk Bestekarları Serisi. 6 albüm yaptım. 106 eser kaydettim. Yapıtları tüm dijital mecralarda sunduk. Bugün görüyoruz ki, dinlenme sayıları milyonları bulmuş, dünyada da çok yankı uyandırmış. Ayrıyeten her yapıtın görüntüsünü da en düzgün biçimde çektik, 6 kamera ile, bunları da hem toplumsal medyada hem Tv’lerde, tıpkı vakitte Youtube’da yayınladık. Kalıcı bir çalışma olsun, geniş bir katalog, sağlam bir müracaat kaynağı olsun istedik. Her yapıtı tanıtan makaleler de kaleme aldım. 3 aylık bir çalışmada, hayatım boyunca çalmış olduğum 60 yapıtı bir daha tazeledim ve bu kayıtlar için yeni öğrendiğim 46 yapıtı çalıştım. Büyük bir sevgi ve adanmışlık ile” dedi.

Say, seriye ait olarak “Pandemi günlerinde 12 saate varan uzun çalışmalardı. Kayıtlar toplam 16 gün sürdü. Arter’in stüdyosunu açtığı ve İKSV’nin piyanosunu kayıt için getirdiği bu kayıtlarda, maddi manevi her şeyi kendimiz üstlendik, zira bu büyük kataloğu, ülkeme karşı ve müziğimizin daha uygun bilinmesi açısından biraz da boynumun borcu olarak gördüm, elimden gelenin en düzgünü için uğraştım” dedi.

“HAVA KARANLIKKEN BAŞLIYORDUK”

53 yaşındaki sanatçı “Sabah hayli erken bir saatte, daha hava karanlıkken başlıyorduk yapıtları kaydetmeye. Akşam 19.00’da ise mesai bitiyordu, herkes meskenine dönüyordu zira kapanma periyoduydu pandemide. 21.00’de sokağa çıkma yasağı başlıyordu. 20. yüzyıl Türk bestekarlarının yapıtlarını her birini bir albümde topladım. Birbirinden çok farklı müzikler, teknikler anlayışlar, bu sanatkarların her birinin kendi dünyası var; İlhan Usmanbaş, Muammer Sun, Ahmed Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, İlhan Baran, Turgay Erdener Albümlerde yalnızca solo piyano yapıtları istemedim, bunun yanı sıra, bestekarların bir kaç vokal yapıtını (şarkılarını) da her albüme koyduk” açıklaması yaptı.

Fazıl Say “Şairleri bestelemişler , yer vermek lazım diye düşündüm. Mezzosoprano Senem Demircioğlu ve bariton Atilla Gündoğdu bunları benimle kaydetti. Görüntülerimizde kimilerinde Dans klipleri yaptık. Balerin Unsur Kodal, bu çağdaş eserler eşliğinde koreografili ve doğaçlamalı danslar ile müziğe katkı sağladı. esasen küçücük olan ve neredeyse her insanın herkes ile hengameli olduğu “Türkiyedeki batı müziği topluluğunda bu proje ile ilgili fazla bir şey görmediniz. Onlar bu cins emeklerin pahasını bilemeyebilir” dedi.

Annemizi Saklarken 7. yeni kısım fragmanı