“Yarının Tabağı” isimli kısa sinema, Avrupa Birliği tarafınca desteklenen ICHILD ve STGM iştirakinde hayata geçirilen “İklim için Gençler Buluşuyor” Kısa Sinema Atölyesi kapsamında farklı kentlerden 8 gencin katkısıyla hazırlandı.
Gençler kısa sinemada, dünyada herkese yetecek kadar besin üretildiğini ama adaletsiz besin paylaşımı ve adil bir sistemin olmayışının yoksulluğa ve israfa niye olduğunun altını çizdi. Dünyada her yıl üretilen ve tüketilebilecek olan besinin 3’te 1’i çöpe giderken, bir yılda toplanan 33 milyon atığının 14.5 milyon tonunu besin ve beslenme eserleri oluşturuyor.
İklim kriziyle ilgili dertli olduklarını söyleyen gençler, acil ve tesirli adımların atılmasını istiyor.
Gençlerin hazırladığı kısa sinemada öne çıkanlar şu biçimde:
Gençler kısa sinemada, dünyada herkese yetecek kadar besin üretildiğini ama adaletsiz besin paylaşımı ve adil bir sistemin olmayışının yoksulluğa ve israfa niye olduğunun altını çizdi. Dünyada her yıl üretilen ve tüketilebilecek olan besinin 3’te 1’i çöpe giderken, bir yılda toplanan 33 milyon atığının 14.5 milyon tonunu besin ve beslenme eserleri oluşturuyor.
İklim kriziyle ilgili dertli olduklarını söyleyen gençler, acil ve tesirli adımların atılmasını istiyor.
Gençlerin hazırladığı kısa sinemada öne çıkanlar şu biçimde:
- Gelecekte gökdelenleri değil, ayçiçek tarlalarını seyretmek istiyorum.
- Dayanışma ortasında besinimizi koruyabilirsek, dünyamızın geleceğini kurtarabiliriz.
- Zeytincilikte bir yıl “var yılı” bir yıl “yok yılı” olur. Lakin yağışlar azaldığı için artık daima “yok” yılı.
- Karadeniz’de yağışlar giderek azalıyor ve suyu seven fındık da her yıl azalıyor. Buradaki tarım emekçileri de işsiz kalıyor. İşte bu yüzden iklim adaleti, toplumsal adalet!
- Kahve üretimine uygun topraklar 2050’de yarı yarıya inecek. niçini iklim krizi. Ben kahvesiz yaşamak istemiyorum, ya siz?