“Gençlerimiz sizin yüzünüzden işsiz kalıyor”

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Emlak İştirak Bankası görüşmelerinde, Türkiye’deki işsiz gençleri hatırlatarak, gençler iş bulamazken bankaların idare heyeti üyelerinin birden çok yerden maaş almalarının epey yanlış olduğunu söz etti ve “gençlerimizin işsiz kalmasının ve umutlarını kaybetmesinin bir niçini de sizsiniz” dedi.

Büyük Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir” kelamlarını hatırlatan Kaya, “siz iki, üç yerden maaş alırken iş bulamayan gençler umutlarını kaybediyor ve bu ülkeden gitmek istiyor. Bunun hatalısı sizsiniz, bunun hatalısı hepimiziz” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül’ün bakan yardımcılığı, Sun Express İdare Konseyi Üyeliği ve Eximbank İdare Heyeti Başkanlığı olmak üzere 3 farklı yerde nazaranv yaptığına ve buralardan başka farklı maaş aldığına dikkat çeken Kaya, “Gençlerimiz iş bulamazken bu nedir? Gençlerimiz iş isteyince ‘iş yok’ deniyor, fakat bu beşerler 3 başka yerde iş buluyor ve maaş alıyor, bu biçimde adalet mi olur?” dedi.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda Türkiye Emlak ve İştirak Bankası 2017-2018 yılı kontrolü gerçekleşti. Toplantıya Emlak İştirak Bankası İdare Heyeti Lideri Mehmet Emin Birpınar ve öteki idare heyeti üyeleri de katıldı.

Birpınar ve idare heyeti üyelerine hitaben konuşan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, şunları söylemiş oldu:

GENÇLERİMİZİN UMUTLARINI BİTİRDİNİZ

“Büyük Atatürk: “Bütün ümidim gençliktedir.” demişti. Son devirde bu ülkedeki gençlerin bütün ümitlerini kaybettiğini görüyoruz. Pırıl pırıl gençler, 2 üniversite bitiren, ailesinin kıt kanaat imkânlarla okuttuğu o gençler iş bulamıyorlar. Geleceklerini yurt haricinde aramaya başladılar, bu bizi kahrediyor, bizi derinden üzüyor. O gençlerimiz iş bulamadıkları için, o gençlerimiz adaletsizlik niçiniyle bütün umutlarını kaybediyor. Bu ülkede kimileri 1 yerden, 3 yerden hatta 5 yerden maaş alırken Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir” dediği o gençlerimiz maalesef iş bulamıyorlar. Bunun müsebbibi hepimiziz, hatası kendimde de arayarak söylüyorum.”

BU TÜRLÜ ADALET Mİ OLUR?

“Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, bakan yardımcısı maaşının yanı sıra Sun Express İdare Heyeti Üyesi ve Eximbank İdare Konseyi Lideri olduğu için 3 yerden maaş alıyor. bu biçimde iş mi olur, bu biçimde adalet mi olur? Bilgiyle, evrakla konuşuyorum, alıyor arkadaşlar. Gençlerimiz iş bulamadıkları için umutlarını kaybediyorlar. Hepimiz elimizi vicdanımıza koyup bunu sorgulamamız, düşünmemiz lazım.”

KREDİ KOMİTESİ ÜYE SAYISI niye 3’TEN 6’YA ÇIKARILDI?

Bankaların kredi komitelerinde yer alan isimlerin huzur hakkı ismi altında yılda 4 sefer para aldıklarını anımsatan Kaya, Emlak İştirak Bankası İdare Heyeti Lideri Mehmet Emin Birpınar’a şunları sordu:

“İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi Bankası; kamu bankaları, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank; Kuveyt Türk İştirak Bankası, Ziraat İştirak Bankası, Vakıf İştirak Bankası, Türkiye Finans İştirak Bankası olmak üzere fazlaca sayıda bankanın kredi komitesi oluşumlarına baktım, daima 2+1 yani 3 üyeden oluşurken Emlak İştirak Bankası’nın kredi komitesi niye 6 üyeden oluşuyor?

Birileri fazladan maaş alabilsin diye mi? Üstelik Emlak İştirak Bankası yeni kurulmuş bir banka ve kredi hacmi 6-7 milyar bulunmasına karşın niye 6 üye? 3 üye yetersiz mi kaldı da 6 üyeye çıkaralım istendi? Yoksa birilerinin aldığı maaşlar mı yetersiz geldi de üye sayısı arttırıldı? Üye sayısını 3’ten 6’ya çıkarmanız bankacılık mevzuatına uygun mudur?”

KANUNA NAZARAN 3 ÜYE AMA…

“Banka İdare Heyetinin 29/6/2019 tarihindeki ve 82 sayılı sonucu’yla Kredi Komitesinin genel müdür ve idare heyeti üyesi olmak üzere toplam 3 üyeden oluşmasına karar verilmiş. Dört ay daha sonra bu karara revize edilmiş ve Banka İdare Konseyinin 25/10/2019 tarihindeki ve 175 sayılı sonucu’yla Kredi Komitesinin üye sayısı değiştirilmiş, genel müdür ve 5 idare heyeti üyesi olmak üzere 6 üyeden oluşmasına karar verilmiş. Bankaların Kredi Süreçlerine Ait Yönetmelik’in birinci kısım 6’ncı hususu diyor ki:

“Banka idare heyetinin, kredilerle ilgili olarak vereceği bakılırsavleri yapmak üzere, Kanunun 25 inci hususuna göre müddet hariç genel müdürde aranan kaideleri taşıyan üyeleri içinden seçeceği en az iki üye ile banka genel müdürü yahut vekilinden oluşan bir kredi komitesi kurulabilir. Tüm kamu ve özel bankalar 3 üye ile bu vazifesi yaparken siz niye 6 üye ile yapıyorsunuz?”