GÜZEL Parti heyeti Isparta’da: ’21’inci yüzyılda Isparta’yı bu bahta mahkum edenleri kınıyorum’

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
YETERLİ Parti heyeti, elektrik kesintisi niçiniyle vatandaşların mağdur olduğu Isparta’da incelemelerde bulundu.

ÂLÂ Parti Genel Lider Yardımcısı Ümit Dikbayır, “TBMM Başkanı’nın Sayıştay’dan özel denetleme isteme yetkisi var, onu talep edeceğiz. Buradaki hem belediye hem valilik hakkında tıpkı vakitte bilhassa elektrik dağıtım firması hakkında denetleme talep edeceğiz TBMM Başkanlığı’ndan” dedi. UYGUN Parti Isparta Milletvekili Aylin Yiğit ise Isparta’nın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirterek, “21. yüzyılda Isparta’yı bu bahta mahkum edenleri kınıyorum” diye konuştu.

DÜZGÜN Parti Genel Lider Yardımcısı Ümit Dikbayır, Isparta Milletvekili Aylin Yiğit, Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ve Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ten oluşan YETERLİ Parti heyeti, günledir elektrik kesintisi yaşanan Isparta’ya incelemelerde bulundu.

YETERLİ Parti heyeti, incelemelerinin akabinde ÂLÂ Parti Isparta Vilayet Başkanlığı’nda bugün bir basın toplantısı düzenledi.

İşte Aylin Mert’in, basın toplantısında söylemiş oldukleri:

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”

“Isparta büyük bir kriz yaşıyor. Ispartalı tahminen de Cumhuriyet tarihinde görmediği, hatta Türkiye’de fazlaca nadir görülen bir hadiseyle karşı karşıya. Bu bir krizdir, afettir ve afet ilan edilmelidir. Aşağı üst 4. güü buldu Isparta’da bu durum. Isparta, Türkiye’nin en hayli kar alan vilayetlerinden bir tanesi değil. Pekala Isparta niye bu biçimde bir durumla karşı karşıya kaldı? Bu feci bir durumdur evvela hayli yadırgadığımı söylemem lazım. AKP’li belediye lideri hemşehrimiz, çıkıp birinci yaptığı açıklamada, bunun bir rahmet olduğunu tabir ederek tahminen de önbakılırsamedi hadisenin bu kadar makus bir durumda olduğunu lakin sabahlara kadar biz vatandaşlarımızla daima temas halindeydik. Muhtarlarımız hayli önemli probleme girdiler. Bizler, vatandaşlarımıza yardımcı olmak için uyku uyumadan fazlaca büyük bir krizle gayret ederken yetkililerin bu biçimde bir hadiseyi yavaşça bakılırsarek ‘Afet yok’ demeleri, daha sonra da kimi yerlerde tekrar ‘Afet vardır’ demesi biraz başlarda karışıklık yarattı. Kar, Isparta’ya yağdığı andan itibaren müdahale edilebilseydi Isparta bu duruma gelmezdi. Örneğin elektrik tellerinin kopmalarına niye olduğu söylenen ağaçlarda kâfi budama yapılsaydı, bakımları yapılsaydı tahminen bu hale gelmezdi. Özel kesime verilmiş, özelleştirilmiş olan bu hadise devlet tarafınca şayet denetimi yapılmış olsaydı bu hale gelmezdi.

“8 İLÇE MERKEZİ, 188 KÖY, 113 BİN HANE ELEKTRİKSİZ KALDI”

Kar yağışını takip eden elektrik kesintisi anında, sekiz ilçe merkezinde, 188 köyümüzde elektriksiz kaldık. Bunu nasıl küçük gösterebilirsiniz? Bunu buradan sormak istiyorum. 113 bin haneye ve meskene elektrik verilememiş, hadise bu kadar büyükken, yani gözden kaçırılamayacakken ‘Birkaç gün daha sonra rahmet bolluk olacak, bir bilgi kirliliği var’ dediniz. Bu bilgi bize vatandaştan gelmedi bu, bilgiler kriz masasından alınan bilgiler. İlçe merkezleri, kasabalar, mahalleler, köyler kışın ortasında karın altında kaldılar. Hepimiz, kar yağışıyla cereyanın nasıl hür kaldığını gösteren imgeleri toplumsal medyada izledik. Bakımsızlıktan dayanıksız hale gelmiş, değiştirilmemiş kabloların nasıl koptuklarını; onların değiştirilmesi için vaktinde budaması yapılmayan ağaçların ne hale geldiğini daima birlikte izledik. Bunu yok sayamazsınız. Buradan, halkını temsil eden bir milletvekili olarak, yetkilileri derhal bu hadisenin büyüklüğünü görmeye davet ediyorum; birinci işimizin bu olması lazım. Bir tıp tabibi üzere söyleyeyim; evvel teşhis edeceksiniz ki tedavi bulasınız.

“BEBEKLİ VATANDAŞLAR TÜP YAKARAK BEBEKLERİNİ ISITMAYA ÇALIŞTI”

Isparta halkı külfette, Isparta halkına bunu çektirmeye kimsenin hakkı yok. Isparta’mızda vatandaşlarımız günlerce elektrik alamadı, hastalar oksijensiz kaldılar. Oksijensiz kalan hastalar haricinde, pandemi niçiniyle meskende pandemi tedavisi nazarann vatandaşlar gidecek yer bulamadılar. Bebekli beşerler, konutlarında tüpleri var ise ocaklarını yakarak orada bebeklerini ısıtmaya, muhtaçlıklarını gidermeye çalıştılar. Oksijen tüpü kullananlar kronik hastalar, kalp hastaları epeyce büyük soruna düştüler. Biroldukca yerde, toplumsal medyada, biroldukça ölümlerin buna bağlandığı, donarak vefatlar olduğu söyleniyor. Bu bilgi kirliliğinin aydınlatılması, gerçeklerin açıklanması lazım. tıpkı vakitte Isparta’da iki gündür su verilmiyor.

“BU YAĞIŞ ÖNCESİNDEKİ OLAĞAN KARLARDA DA HER YER FELÇ OLMUŞTU”

Bugünkü hadisenin haricinde DÜZGÜN Parti teşkilatlarımızla vilayet, ilçe ve belde teşkilatlarımızla bir arada fazlaca uzun vakittir köylerimizi geziyoruz. Yakaafşar köyünde Yetiş diye bir kardeşim, ‘Ne olur annemi görmeye gel’ dedi. ‘Tamam’ dedim. 50 metre ötede, vilayet lideri ve muhtarın koluna girerek üç kişi birbirimize tutunarak meskene tırmanabildik. Daha bu kar yağışı öncesinde de olağan karlarda dahi Isparta’nın köyleri ve her yer felç olmuştu. Bu felci elektrik kesintisiyle gündeme gelen hadise, bizim epey uzun vakittir basına ve her yere taşıdığımız hayli önemli bir biçimde Isparta’nın köylerinde olan bir sorun.

“ISPARTA’NIN SU VE ELEKTRİĞE MUHTAÇ OLMASI AYIPTIR”

Yalvaç’taki su sorununu biliyorsunuz. Isparta’nın su ve elektriğe muhtaç olması ayıptır. Burası Süleyman Demirel’in memleketidir. Süleyman Demirel kimdir? Cumhurbaşkanıdır, başbakandır fakat daha da değerlisi kendinin de ömür uzunluğu en övünerek taşıdığı unvan, su mühendisidir. Türkiye’yi, Isparta’yı ve dünyada, biroldukça yeri suya ve elektriğe kavuşturan ‘Barajlar Kralı’ unvanı almış, Şevket Süreyya’nın tabiriyle ‘Suyu bulan kişi’dir. Süleyman Demirel’in memleketinde Isparta’nın köylerini susuz bırakırsanız ve bugün bir kar yağdı diye basiretsiz ve maharetsiz idare anlayışınızla Isparta halkını üşümeye, donmaya ve yalnızlığa terk ederseniz biz, olağan olarak ‘Orada yanlış yapıyorsun hemşehrim’ deriz. Kimse alınmasın. Kriz masaları falan kuruluyor, yangın için kuruluyor, pandemi için kuruldu. Birtakım partilerin liderlerinin oralara katıldıklarını duyuyoruz, biz hiç birine davet edilmedik.

“AEDAŞ YETKİLİSİ ‘HER ŞEYİMİZ TAM’ DEMİŞTİ”

Cuma günü bu mevzuyu Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) yetkilisiyle görüştük, ‘hiç bir şeye gereksinimimiz, yok kâfi elemanımız var ve kâfi elemanla birlikte müdahale ediyoruz. Her şeyimiz tam’ dediler. ‘bu biçimde niye Isparta halkı elektriksiz kaldı’ diye sordum. ‘En kısa vakitte düzelteceğiz’ dediler. Isparta’daki hadisenin epey büyük bir hadise olduğunu anlar anlamaz, daha olayın birinci birkaç saatinde sayın Bakan’a ulaşmak için tüm gücümü ve eforumu gösterdim gerek parti kanalıyla gerek TBMM kanalıyla gerek özel kanallarla. Lakin maalesef sayın Bakanımız yoğunluğundan dolayı Isparta’daki yaşanan bu hadiseye karşın telefonumuza çıkmamıştır. Kendisine ulaşamayınca TBMM’de önerge vererek Isparta’daki sorunu lisana getirelim dedik. Partimiz ismine soru önergesi verdim. Soru önergesindeki soruların derhal yetkililer tarafınca cevaplanmasını bekliyoruz. Buna bir yanıt alamadım. Yetkililerin rastgele bir tanesi, muhatap kabul edip bu sorunu çözmek için gösterdiğimiz güçte bizimle iş birliğine girmediler. Biz, gece gündüz yollarda, sokaklarda, telefonlarda vatandaşa kendi imkanlarımızla deva olmaya çalışıyoruz.

“KAR YAĞACAĞI BİLİNİYORKEN niye TEDBİR ALINMADI”

Isparta’ya perşembe kar yağacağı daha evvelinde aşikarken niye tedbir alınmadığını sormak istiyorum bedelli belediye lideri ve yetkililere. Kar, günümüz teknolojisi yardımıyla bir anda bastıran bir şey değildir. Meteoroloji bilgisi dahilindedir. Evvelden bu tedbirlerin alınması gerekirdi. Birinci saatten itibaren muhtarlarımız epeyce meşakkate düştüler. Habersiz bırakıldılar, bir yetkiliye ulaşamadılar. Vatandaşlarımıza 3 saat, 5 saat, 7 saat, 10 saat daha sonra elektrik geleceği söylendi fakat gelmedi. Gelip giden elektriklerden dolayı önemli ziyanları oldu. ondan sonrasında biz direkt öğrenemesek de kriz masasına ulaşmış olan arkadaşlarımızdan öğrendik ki Isparta’nın yüzde doksanında elektrik yok. 30 saat geçti, hala yüzde ellisinde elektrik yok. Bu afet değil de nedir? Kesintiyi takip eden 24 saatten çabucak sonrasındasında kar küreme faaliyetlerinin son derece başarısız olduğuna, belediye otobüslerinin öğrenciler tarafınca itildiği ve geçen haftalarda öğrenciye yapılmış artırımlara karşın Isparta halkının öğrencisiyle, yaşlısıyla, genciyle kendi sokaklarını kendisi açması için nasıl meşakkatle çalıştığına bizler birliktece tanıklık ettik; bizler de arkadaşlarımızla ortasında yer aldık.

“ISPARTA’YI BU YAZGIYA MAHKUM EDENLERİ KINIYORUZ”

21. yüzyılda Isparta’yı bu yazgıya mahkum edenleri kınadığımızı buradan söylemek istiyorum. Bu, Isparta halkının bahtı değildir, Isparta halkı yalnız değildir. Isparta, geleceğe istikamet verenlerin, büyük siyasetçilerin çıktığı, hatta Türkiye siyasetini belirleyen kenttir.

“ISPARTALI GERÇEK SÖYLEMİYOR MU?”

Isparta Belediye Lideri ‘Tellerimizin hepsi bakımlı; yıkılan, yamulan tellerimiz oldu lakin elektrik verilmedi’ demiş. Bir yandan ‘Kentin tamamına elektrik veriliyor’ demiş, bir yandan ‘Mahalle ortalarındaki kopukluklardan elektrik verilmiyor’ demiş. Bütün bunlardan daha sonra ‘Bizi bu rahatsız etmedi. 2-3 gün badire yaşarız, diğer da bir kahrımız olmadı. Azıcık elektrik kesildi ve bilgi kirliliği’ demiş. Artık, bu perişanlığı görmezden gelebilir miyiz? Ortada bir afet yok ancak olmamasına karşın Bakanımız kalkıp geldi. Biz ulusal basına hadiseyi taşıdıktan daha sonra, önerge verdikten daha sonra sayın Bakan sağ olsunlar buraya geldiler. Koskoca Bakan, burada afet yoksa Ispartalılar, bizler yanlışsız söylemiyor isek niye buraya gelmiş? bu biçimdeyse, afet yoksa burada, eza yoksa Isparta’da okullar niye 5 gün tatil edilmiş? Şayet inkar siyaseti yapacaksak tutmaz burada. Zira Isparta halkının şahsen yaşadığı bir hadisedir bu. Bunun üstünü mürekkep dökerek kapatamazsınız. 8 saatte büyükşehir belediyesi sorumluluğundaki bütün yolları açan koskoca metropollerde, İstanbul’daki belediyelileri eleştirirken, Isparta’nın 32 kat nüfusu olan İstanbul’u eleştirirken birebir iyimserliği gösterdiler mi merak ediyorum? Ispartalı 3 gündür, 4’üncü günü bulan yerde elektrik yok hala, 20 bin abonede elektrik yok. Geri kalanlarına verildi deniyor ancak bize gelen bilgiler bu türlü değil.

“ISPARTA HALKI AMPULLERİ SÖNDÜRECEK”

Soru önergemde belirttiğim üzere; bütün bunların tamamının tespit edilmesini, vatandaşla paylaşılmasını ve insanların bütün bu külfetlerini gidermeye davet ediyoruz. Bugün bir Regaip Kandili’nde 10 sene daha sonra Isparta halkı hem elektriksizliğe hem susuzluğa mahkum edildi. Ben, o Regaip Kandili’nden bugüne Ispartalının size fazlaca fazla teveccüh ettiğine, lakin bugünden daha sonra Isparta halkının ampulleri söndüreceğine inanıyorum. Biz, Isparta halkının yanındayız. Isparta sahipsiz değil. O şiarla çalışan tüm ÂLÂ Parti takımları, başta genel liderimiz olmak üzere genel lider yardımcılarım, milletvekillerim olarak huzurunuzdayız. Ne gerekiyorsa Isparta’nın en ücra köşesindeki köyünden en merkezdeki vatandaşımızın tahlilinin de modülü olmak istiyoruz.”

YETERLİ Parti Genel Lider Yardımcısı ve Mali İşler Lideri Ümit Dikbayır ise şöyleki konuştu:

“ISPARTA’NIN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİNİ TALEP EDECEĞİZ”

“Isparta’da olmamızın gayesi, Ispartalı vatandaşlarımızın mağduriyetine dikkat çekmek. Onların Ankara’da ve TBMM’de sesi olmak. Isparta’da bir afet yaşandı. Otuz santim kar yağdı fakat maalesef belediyenin, valiliğin ve öteki ünitelerin beceriksizliğinden ötürü 430 bin nüfuslu kent 3 gündür elektriksiz. Hala elektriksiz olan kısımları var. Buna bağlı olarak alışılmış su verilemeyen yerler de var. 21. yüzyılda Isparta kenti bu biçimde bir afetle karşı karşıya. Biz, Isparta’nın bu periyot Türkiye’de afet bölgesi ilan edilmesini talep edeceğiz. Pazartesi günü TBMM’de önergemizi vereceğiz.

“ÖZELLEŞTİRİLİRKEN ‘DAHA DÜZGÜN HİZMET VERİLECEK’ DİYE SAVUNULMUŞTU”

TBMM Başkanı’nın Sayıştay’dan özel denetleme isteme yetkisi var, onu talep edeceğiz. Buradaki hem belediye hem valilik hakkında birebir vakitte bilhassa elektrik dağıtım firması hakkında denetleme talep edeceğiz, TBMM Başkanlığı’ndan. Zira bu elektrik dağıtım işi özelleştirilirken dendi ki ‘Özel şirketler daha hayli yatırım yapacak, daha düzgün yatırım yapacak, daha güzel hizmet verecek’. Lakin geldiğimiz noktada bu dağıtım şirketlerinin eskisine nazaran daha makûs hizmet verdiğini görüyoruz. Eskisine nazaran daha berbat hizmet aldığımızı görüyoruz. Bunun için bu özel şirket, -Cengiz ve Kolin İnşaat buraya bakan- ve bu şirketin sahibi, Türkiye’nin neresinde iş yaptıysa sorun çıkardı. Bunların da kontratlarının gözden geçirilmesini talep edeceğiz. Bunların kontratlarının feshedilmesini talep edeceğiz. Zira artık Türk milletinin bu Beşli Çete’den çektiği kâfi. Burada Isparta halkını mağdur ettiler. Kuzey Marmara Otoyolu’nu bir daha bu şirketler yaptı, en lazım olduğu vakit, karda kışta kapandı. bir daha 3. havaalanını bu şirketler yaptı, o havaalanı da karda kışta kapandı, binlerce insan mağdur oldu. Bu şirketlerin kontratlarını yeniden gözden geçirmesini talep edeceğiz hükümetin.

“VATANDAŞ ÖZEL ŞİRKETLE MUHATAP OLMASIN”

Biz, Ispartalı vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için, onların sesi olmak için elimizden ne geliyorsa, genel liderimiz başta olmak üzere Isparta’da yaşanan bu mağduriyetin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Afet bölgesi ilan edilmesinin yanında buradaki vatandaşlarımızın diğer mağduriyetlerinin de giderilmesini talep edeceğiz. Elektrik kesintilerinin faz dengesizliğinden konutlardaki, işyerlerindeki elektrik ve elektronik eşyalarda mağduriyetler var. Bunları direkt şirketlerle mahkemelik olmak yerine hükümetin bunları, bu mağduriyetleri gidermesini, çabucak sonrasında bu şirketlerden talep etmesini biz onlardan talep edeceğiz. Yani vatandaş şirketlerle muhatap değil, şirketle mukavele yapan hükümettir, hükümet şirketten tazminatını alsın lakin tazminatını almadan evvel hızla vatandaşın maddi tazminatını gidermesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Yani şirketle vatandaşı yüz yüze getirmeden bu mağduriyeti çözmeye çalışacağız. Afet bölgesi ilan edilmesini talep edeceğiz. Son olarak altını çizerek tekrar söyleyelim: UYGUN Parti Kümesi olarak genel liderimiz başta olmak üzere Isparta’nın bu mağduriyetinin yakın takipçisi olacağız.”