HDP’den ‘ittifak’ açıklaması

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
HDP Eş Genel Lideri Pervin Buldan, partisinin Meclis Küme Toplantısı’nda gündeme ait açıklamalarda bulundu.

İttifak tartışmalarına değinen Buldan, ”Üzerinde ehemmiyetle durduğumuz konulardan biri de ittifaklar sorunudur. Bizler tekçi erkek rejimine karşı çoğulculuğu, demokrasiyi, eşitliği, gerçek bir ortada ortak hayatı temel aldığımızı daima söylemiş olduk, bir sefer daha altını çizmek istiyorum. Kürt probleminde çözümsüzlüğü dayatan başta cinsiyet eşitsizliği olmak üzere her türlü eşitsizliği onaylayan; emekçinin, işçinin, gençlerin meselelerini görmeyen, bayanların kelamının içerisinde olmadığı hiç bir ittifakı asla kabul etmiyoruz. Toplumu kutuplaştıran, iki seçenek varmış üzere dayatan anlayışlara karşı ‘üçüncü yolda demokrasi ittifakı’ dedik ve partimizin 27 Eylül’de yayımladığı deklarasyonda da tavrımızı net bir biçimde ortaya koyduk. Bayanlara dayatılan yoksulluk, işsizlik ve her türlü emek sömürüsüne karşı örgütlülüğümüzü, dayanışmamızı büyütme devridir diyoruz” sözlerini kullandı.

Buldan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu biçimde:

8 MART

8 Mart Dünya Bayanlar Günü niçiniyle bayan kümesinin toplandığını belirten Buldan, ”Bizler HDP olarak bu yılki 8 Mart’ı Deniz Poyraz’a ve Garibe Gezer’e adadık. Ben Deniz’in bağlılığını, Garibe’nin direnişini, ölümsüzleşen bütün yoldaşlarını, onurlu uğraşlarını en derin saygımla selamlamak istiyorum. Her birini minnetle, hasretle anıyorum. Bayan çabasına omuz vermiş, ömür vermiş bütün dünya bayanlarını bir kere daha selamlamak istiyorum. Ülkemizde yarım asırdır bayan çabasını yeşerten, büyüten en tesirli muhalefet gücünü bugüne kadar ulaştıran cezaevlerinde rehine olarak tutulan bütün bayan yoldaşlarımı, bayan örgütlerinin bedelli temsilcilerini ve emektarlarını, meskende, ofiste, fabrikada, tarlada durmadan üreten bayanları, bütün kararlılığıyla adalet arayışında olan bayanları bir sefer daha selamlıyorum” dedi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Buldan, ”Bugünlerde Rusya’nın başlatmış olduğu işgal hareketiyle gelişen bir savaşa ıstırapla daima bir arada tanıklık etmekteyiz. Ben evvela bu savaşta şimdiye kadar ömürlerini yitirenlerin yakınlarına baş sıhhati diliyorum. Tüm Ukrayna halkının acısını paylaşıyor, dayanışma hislerimizi bir sefer daha buradan iletmek istiyorum. Bu savaş halklara vefat ve yıkım haricinde, diğer hiç bir şey getirmeyecektir. HDP olarak daha evvel de söylemiş olduk, Ukrayna’da yaşananlar yalnızca iki ülke içindeki bir tansiyon ve çatışma değildir. Temel olarak NATO ve Rusya içindeki bir egemenlik çabasıdır, bir güç savaşıdır. Ne NATO’nun ne de Rusya’nın askeri yayılmacılığı bu sıkıntıya asla tahlil değildir. AKP hükümetinin içerideki ve dışarıdaki savaş siyasetlerini nasıl bugüne kadar reddettiysek dünyanın rastgele bir yerindeki savaşı da tıpkı biçimde reddediyoruz” biçiminde konuştu.