İlbey Ortaylı’dan ‘sığınmacı’ açıklaması: Denetimi kaçırdık

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. İlber Ortaylı, TV 5’te konuk olduğu “Söylemeden Olmaz” isimli televizyon programında, Türkiye’deki kaçak göçmen sorunu hakkında çarpıcı sözler kullandı.

Türkiye’nin göçmenler konusunda denetimi elden kaçırdığını söyleyen Ortaylı, kelamlarının devamında şunları söylemiş oldu:

“Biz şarktan gelenler için mülteci statüsü vermiyoruz. Bunu size söyleyebiliyorum. Ben kendim mülteciyim zira. 1 yaşında mülteciydim, kimliğim yoktu, Türk vatandaşı olduk alışılmış. Zira kanun bu biçimde söylüyor. Irki teması olanlar Türkler fakat komünist kökenli ülkelerden gelirlerse iltica etmiş sayılıyorlar. ötürüsıyla kimi şeyler var. Sığınmacı dediğin bir kez bayramda, seyranda piknik yapar üzere sonun öbür tarafına gidip gelmez. Almanya’ya sığınan adam hududun dışına çıktığı vakit biter iş. Bizimkiler gidip geliyor bu biçimde bir şey olmaz. bu biçimde orada kal. İkincisi sığınmacıya insani yardım haricinde bir şey yapılamaz. Yani Türkiye’de bugün işi olmayan bir adamın birtakım sıhhat sigortası hakları bile sınırlanırken sen bunu kalkıp da daimi olarak verirsen burada insanların huzuru kaçar bu fazlaca açık bir şey. Hastanelerdeki yük artar. Bunların üzerinde düşünmemiz lazım.”