İnfaz buyruklarını veriyordu: IŞİD’in ‘Rakka Emiri’ne verilen ceza onandı

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Kayseri’de IŞİD terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu yargılanan örgütün kelamda Rakka buyruğu olduğu belirtilen Halil Elhamut’a (39) verilen 8 yıl 9 ay mahpus cezasını Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi onadı.

Vilayet Jandarma Komutanlığı grupları, geçen yıl 12 Kasım’da Melikgazi ve Kocasinan ilçelerinde yaşayan 4 Suriye uyruklunun, terör örgütü IŞİD ile kontaklı olduğunu tespit etti. Gruplar, belirlenen adreslere eş vakitli operasyon düzenleyerek, Halil Elhamut, Yaser El Ş., Muhammed El Ş. ve Mohammed El H.’yi gözaltına aldı. Şüphelilerden Halil Elhamut’un, IŞİD’in kelamda ‘Rakka emiri’ olduğu, Türkiye’ye geldiği mühlet ortasında Kayseri, Şanlıurfa, İstanbul, Mersin ile Adana’da örgüt ismine faaliyet yürüttüğü belirlendi. Adliyeye sevk edilen 4 kuşkulu tutuklanarak cezaevine konuldu. Haklarında, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ hatasından dava açıldı.

Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 Haziran’da görülen karar duruşmasında tutuklu sanıklardan Halil Elhamut 8 yıl 9 ay, Yaser El Ş. 7,5 yıl, Muhammed El Ş. ve Mohammed El H. ise 6’şar yıl 3’er ay mahpus cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, Muhammed El Ş. ile Mohammed El H.’nin cezaevinde kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliyelerine, başka sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

‘EBU İBRAHİM’ KOD İSMİNİ KULLANMIŞ

IŞİD’in ‘Rakka emiri’ olduğu sav edilen Halil Elhamut, emniyet ve savcılık tabirinde, “2013 yılında Rakka’da servis sürücülüğü yaptım. 2014 yılında amcamın oğlu olan Ebu Lokman kod isimli Ali Musa El Şevvah’ın yanında özel sürücüsü olarak çalışmaya başladım. 1 yıl bu türlü özel sürücüsü ve müdafaası olarak çalıştım. Kardeşim DEAŞ tarafınca öldürüldü. Pürüz olamadım. Kardeşim ölünce IŞİD’den ayrıldım. daha sonrasında bulunduğumuz bölgeyi YPG ele geçirdi ve beni cezaevine attı. 2019 yılında kaçak yollarla Türkiye’ye geldim. DEAŞ içerisindeki adım Ebu İbrahim’di. Örgüt ortasında silah kullanmadım” diye konuştu.

GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI

Karar daha sonrası mahkeme tarafınca açıklanan 17 sayfalık gerekçeli kararda, “sanığın IŞİD terör örgütü ortasında idare kurulu üyesi ve Rakka Valisi olarak bakılırsav yapan Ebu Lokman kod isimli Ali Moussa El S. altında Rakka buyruğu olarak bakılırsav yaptığı, Ebu Lokman kod isimli teröristin infazlardan sorumlu olması niçiniyle kendisinin bakılırsavinin de Ebu Lokman’a bağlı olarak IŞİD içerisinde huzursuzluk çıkaran ya da IŞİD’e karşı gelen şahısların şahsen infaz buyruklarını vermek kimi vakit de infazları gerçekleştirmek olduğu, bu konuya ait şahit beyanlarının bulunduğu, ayrıyeten Türkiye’ye kaçak yollarla geldikten daha sonra Suriye’de örgüt içerisinde üst seviye vazife yapması niçiniyle yakalanmamak için daima vilayet değiştirdiği, telefon görüşmelerini büyük bir kapalılıkla yürüttüğü” tabir edildi.

AKTİF PİŞMANLIK KARARLARINDAN YARARLANMADI

Sanığın soruşturma basamağında “Ebu Lokman’ın yanında sürücüsü olarak bakılırsav yaptığına dair tabir verdiğine de vurgu yapılan kararda, IŞİD içerisinde bulunduğuna, silah kullanmadığına ait beyanı bulunsa da aktif pişmanlık kararlarının uygulanmaması gerektiği kanaatine varıldığı” açıklandı.

İSTİNAF HUKUKA UYGUN BULDU

Sanık avukatları verilen cezalar istikametinden, lokal mahkemenin sonucunı Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı. Evrakın geldiği 2’nci Ceza Dairesi yapılan inceleme daha sonrası, davayı karara bağladı. Ceza Dairesi’nce mahallî mahkemenin verdiği kararlarda, yordama ve temele ait rastgele bir hukuka tersliğin bulunmadığı, kanıt ve süreçlerde rastgele bir eksikliğin olmadığı ve ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu belirtilirken, yapılan müracaatların asıldan reddine karar verildi. Oy birliği ile alınan sonucun, Yargıtay temyiz yolunun açık olmak üzere verildiği açıklandı.