İzzettin Doğan’dan iktidara: Hata işliyorsunuz, hayli açık ve net söylüyorum

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Cem Vakfı Genel Lideri ve Alevi Vakıfları Federasyonu Onursal Lideri Prof. Dr. İzzettin Doğan, bugün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, AİHM’in 2016’da verdiği cemevlerine yasal statü tanınması tarafındaki sonucuna karşın 2022 Yılı Merkezi İdare Bütçe Kanunu Teklifi’nde cemevlerine bütçe ayrılmamasını gündeme getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na 11 bakanlığın bütçesine denk gelen bir bütçe ayrıldığına dikkat çeken Doğan, “Peki Aleviler? 32 milyonu aşan bir Alevi kitlesi var. Bu kitle vergisini veriyor, her sene askere gidiyor, vakti geldiğinde şehit oluyor lakin Alevilere bütçeden bir kuruş dahi verilmiyor. Siyasi partiler Alevilere bir şey verirlerse değerli ölçüde oy kaybına uğrayacaklarına inanıyorlar” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE AYRIMCILIK DEVAM EDİYOR”

Alevilere kendi inançlarını icra etmeleri için bütçeden tek bir kuruş verilmediğini söyleyen Doğan, şöyleki devam etti:

“Bu sıkıntı, AİHM’de karara bağlandı. Bugün Türkiye’de hukuksuz bir tertip var. Artık görüyorum; sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere bugün hükümet yetkilerini kullananlar epey basitçe konuşabiliyorlar. ‘Türkiye’de eşitlik vardır, herkes kanunlar önünde eşittir’ üzere telaffuzlara karşın görüyoruz ki açık bir halde Türkiye’de ayrımcılık devam ediyor. O kadar devam ediyor ki bütçe tartışmaları devam ediyor ve Alevilerin kendi inançlarını icra etmeleri için, çocuklarının Aleviliği öğrenmeleri için, kendi geleneklerini, kendi İslam anlayışlarını uygulamaları için, cemlerini yapabilmeleri için, cemlerinde bayan erkek bir ortada ibadet edebilmeleri için bir tek kuruş dahi bütçeye konulmamış.”

“BU HAKLARI ALEVİLERDEN ESİRGEYEMEZSİNİZ”

Türkiye’nin AİHM’in kararlarını uygulamayarak milletlerarası alanda kabahat işlediğini lisana getiren Doğan, şunları söylemiş oldu:

“AİHM’in vermiş olduğu karara karşın bugün Türkiye buna direniyor. Çok net söylüyorum; Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına direniyor. Bilhassa de Alevilerin hakları kelam konusu olduğu vakit. Bu artık kabul edilebilecek bir olay değildir. AİHM’nin verdiği haklar, beşere insan olduğu için verilen haklardır. Bu hakları siz Alevilerden esirgeyemezsiniz. Cürüm işliyorsunuz, hayli açık ve net söylüyorum. Bugün hükümetin ortasında bulunduğu durum, AİHM’in verdiği kararlara hürmet göstermediği için gereğinin yerine getirilmediği için milletlerarası alanda bir kabahat işliyor. Bu inanç açısından da İslam açısından da büyük bir günah değil mi? İlah ‘Ben her şeyi affederim lakin kul hakkı yiyeni affedemem’ diyor. Kul hakkı yiyeni affedemiyorsa Türkiye’de bugün hükümet edenlerin işi güç. Sanki kaç kez mescide gidip kaç rekât namaz kılıp bunun affını isteyecekler? Şayet inanıyorsanız, ‘Ben Müslümanım’ diyorsanız bu biçimde bu Alevilere yaptığın şeyin ismi zulüm olur. Umarım bu yanlışı daha fazla devam ettirmeyeceklerdir.”