Kehribar taşı hastalıklara şifa oluyor: Guatr, astım, bronşit…

Erdek

New member
Yirmi ile 40 milyon yıl içinde geçmişi olan, Pinus Succinifera ağacı reçinelerinin fosilleşmiş hali kehribar taşı; birden fazla kişi tarafınca mücevher çeşidi olarak biliniyor. İnsanların deniz kıyılarından, bataklıklardan ve alüvyonlardan topladığı bu kıymetli taş; takı üretimi ve aksesuar üretiminde kullanılıyor. Yaklaşık beş yıldır tespih imalatı ve satışı yapan Serdar Nogay, Eskişehir’de tespih külçeşidini oluşturmaya çalışıyor. Taşlar ve kıymetli mücevherler hakkında bilgiler veren Nogay, kehribarın ham hususundan üretimine kadar olan süreci ve insan sıhhati üzerine tesirlerinden bahsetti.

İŞÇİLİĞİNE VE TAŞIN PAHASINA NAZARAN FİYAT BİÇİYORUZ

Vitrinlerindeki en pahalı taşlardan birinin damla kehribar olduğunu belirten ve bu taştan yalnızca tespih değil; yüzük, kolye ve bileklik de yapıldığını söyleyen Nogay, “Bunların materyalleri, asırlardır günümüze kadar ulaşan yumuşak bir unsur. Yeni yeni Baltık Denizi’nin tabanından reçine olarak çıkartılıyor. Baltık’tan çıkan bu yumuşak husus, hava ile temas ettikçe sertleşip taşlaşıyor. Türkiye’ye getirilen bu taşlar, ondan sonrasında ustalar tarafınca tespih haline dönüştürülüyor. örneğin vitrindeki en kıymetli tespihin fiyatı 3 bin 700 liradır. Büsbütün ithal gereçlerden oluşan bu taşlara; işçiliğine, gümüşün yüküne ve taşın pahasına nazaran fiyat biçiyoruz” dedi.

GUATRA, ASTIMA, BRONŞİTE VE DERİ HASTALIKLARINA DÜZGÜN GELİYOR

Her taşın farklı bir hoşluğu ve özelliği olduğunu, Türkiye’de ise inanılmaz derecelerde bu taşların koleksiyoncuları olduğunu söyleyen Nogay, kehribarın insan sıhhati üstündeki tesirlerinden de bahsetti. Nogay, “Kehribarın; guatra, astıma, bronşite ve deri hastalıklarına güzel geldiği söyleniyor. Bilhassa yetişkinler, damla kehribar taşını kolye olarak takıyorlar zira boyun bölgesinde epey tesirli. örneğin, tiroid için kullananlar var. Geçenlerde müşterimin annesi ameliyat olacaktı. Damla kehribar taşının faydalarını öğrenip, bizden kolyesini aldı ve ameliyattan kurtarıldı. Ben epeyce memnunluk duydum bu biçimde bir şeye vesile olduğum için. Birebir biçimde, bebekler de bilirsiniz ki diş çıkartırken meseleler yaşarlar; huzursuzluk, ağrı ve hayli ölçüde salya üzere. Tabiplerin da tavsiye ettiği kehribar taşı, tüm bu meseleleri ortadan kaldırıyor, aksini söyleyen hiç duymadım” diye beyan etti.

KAYNAK: İHA