CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrasiyi Güçlendirme Derneği’nin İstanbul’un Kadıköy ilçesinde düzenlediği iftar programına katıldı. Kılıçdaroğlu’na; CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul Vilayet Lideri Canan Kaftancıoğlu, Kadıköy Belediye Lideri Şerdil Dara Odabaşı ve partililer de eşlik etti.
Demokrasiyi Güçlendirme Derneği Lideri İlyas Buzgan, pandemiden daha sonra Türkiye’nin olağanüstü bir surece girdiğini belirtti. İftar programının düzenlemelerinin iki emeli olduğunu vurgulayan Buzgan, “Bahar tadında bir akşam yaşamanıza vesile olmak, hoş anılarınıza bir yenisini eklemek ve sizleri, ülkeyi yönetmeye talip olan CHP Genel Lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile bir ortaya getirmek, sorun ve sorularınızı lisana getirmeyi sağlamak ve onunla sohbet etmenize aracılık yapmaktır” diye konuştu.
CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu ise şunları söylemiş oldu:
“SORGULAMAMIZ GEREKEN İŞSİZLİK, YOKSULLUK, ADALETSİZLİK”
“KULAKLARINI TIKAYAN AVRUPA, SURİYELİLER TÜRKİYE’YE GELİRKEN NEREDEYDİ”
Demokrasiyi Güçlendirme Derneği Lideri İlyas Buzgan, pandemiden daha sonra Türkiye’nin olağanüstü bir surece girdiğini belirtti. İftar programının düzenlemelerinin iki emeli olduğunu vurgulayan Buzgan, “Bahar tadında bir akşam yaşamanıza vesile olmak, hoş anılarınıza bir yenisini eklemek ve sizleri, ülkeyi yönetmeye talip olan CHP Genel Lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile bir ortaya getirmek, sorun ve sorularınızı lisana getirmeyi sağlamak ve onunla sohbet etmenize aracılık yapmaktır” diye konuştu.
CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu ise şunları söylemiş oldu:
“SORGULAMAMIZ GEREKEN İŞSİZLİK, YOKSULLUK, ADALETSİZLİK”
- Şayet adalet dediğimiz kavramı içselleştirmişsek, adaletin ne kadar ulu bir kavram olduğunu biliyorsak, devletin dini adaletse, adalet bu ülkeye gelinceye kadar, adaleti sağlayıncaya kadar her bir vatandaşımızın teker teker sorumluluğu var. Sorumluluk nedir? Adaleti bu topraklardan kaldıran ya da adaleti aksatan ya da adaletin gelmemesi için çaba eden siyasal iktidara, demokratik yollarla reaksiyonumuzu göstermektir. Şayet bunu yapabilirsek, olağan olarak ki yalnızca bir bahar akşamı burada İstanbul’da değil, ben isterim ki bütün Türkiye’de bir bahar akşamı bütün vatandaşlar, 84 milyon bir masanın etrafında otursun, birlikte sohbet etsinler anılarını anlatsınlar, gülsünler, hikayelerini anlatsınlar. Ben bunu isterim. Şu sorunun karşılığını hepimiz öğrenmek zorundayız. niye kamplaşıyoruz, hengame ediyoruz, ayrışıyoruz, kimliklerimizi sorguluyoruz, inançlarımızı sorguluyoruz, hayat usullerimizi sorguluyoruz. Sorgulamamız gereken bu ülkede işsizlik, yoksulluk, adaletsizlik. Bunları sorgulamamız lazım.
- Benim sorumluluğum var. Ben bunu biliyorum, farkındayım. Ben bir siyasetçiyim lakin sandığa gidip oy veren her insanın sorumluluğu var. Demokrasiden, adaletten, haktan, hukuktan yana oy kullanırsanız haksızlıklarla karşı karşıya kalmazsanız. Şayet bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığınızda, ‘ben adaletsiz bir uygulamayla karşılaştım’ söylemiş olduğinizde birileri gelip yakınınızdan tutup sizi şayet yine sorguluyorsa adaletsizliği katmerleştiriyorlar demektir.
- Demokrasi diyoruz. Ne demek demokrasi? Ben niyetlerimi özgürce tabir edebilmeliyim. Gazeteler, muharrirler, özgürce yazılarını yazabilmeli. Yargıçlar, vicdani kanaatlerine göre ve hukukun üstünlüğüne göre karar vermeli. Bir şahıstan, bir makamdan, bir yerden gelen talimata nazaran karar vermemeli. Demokrasi beraberinde bizi yönetenlerin bize hesap vermesi demektir. Her birimiz mademki vergi ödüyoruz ve bizim ödediğimiz vergileri birileri harcıyorsa o paranın nerelere harcandığının hesabını bize vermek zorundalar. Demokrasi budur. Demokrasi, bir kişinin eliyle sopayı alıp toplumu dizayn etmesi demek değildir. Demokrasi, seçilenlerin halka hizmet etmesi demektir. Halka hizmet ediyorsanız demokrasi vardır ve halkın her türlü sorusunu cevaplandırıyorsanız demokrasi vardır. Aksi hâlde demokrasi yoktur.
- Demokrasiyi güçlendirmek, evet güçlendirelim. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerinin çalışmasının temel ideolojisi de budur. Bu ülkeye gerçek manada demokrasiyi, özgürlüğü getirmek istiyoruz. Artık haksızlıklardan, adaletsizliklerden bıktık. Sofraların rahmeti kaçtı. Yapılan yardımlar bile, ne inancımıza ne kültürümüze bile uygun bir biçimde yapılmıyor. Fakire yardım, oy sebebi öne sürülerek yapılıyorsa o yardım, yardım olmaktan çıkmıştır. Siyaset kurumunun sorumlulukları vardır. Siyaset kurumu, sorumluluğunu ahlaki temeller üzerine ve adalet temel prensipleri üzerine yerine getirir. Şayet siz adaletten uzaklaşmışsanız, sizi eleştiren bireye tahammül edemeyip onu çabucak yaka paça tutukluyorsanız o ülkede adalet yoktur.
- 21. yüzyılın Türkiye’sinde konteynerlerden yiyecek toplayan şahısları, vatandaşları görür görmez benim vicdanım sızlıyor. Birileri lüks ömür sürdürürken, birileri ekmeğe muhtaçsa ve biz tıpkı coğrafyada, tıpkı bayrağın altında yaşıyorsak, önemli bir meselemiz var demektir. Birileri aylardır, yıllardır işsiz gezerken birileri 4, 5, 6 yerden maaş alıyorsa bir problemimiz var demektir. Bir haksızlık, adaletsizlik var demektir. Soru şu, sorunu kim çözecek? Bu kadar büyük haksızlıklar var ise sorunu kim çözecek? bir daha bir arkadaşım söylemiş oldu. Sorunu çözecek olan o ülkede yaşayan vatandaşlardır. Sandığa gidip vicdani kanaatine oy kanaatine bakılırsa oy verecek, grup meblağ üzere bir parti tutulmaz.
- Bir parti yanlış yönetiyorsa ülkeyi ve sorun yaratıyorsa bu biçimde iktidarı demokratik yollarla değiştirmemiz lazım. Adaleti getirmemiz lazım. Hakkı, hukuku getirmemiz lazım. Demek ki sorumluluk her birimizin omuzlarındadır. Her birimiz sorumluluğun gereğini yerine getirmek zorundayız. Kendimiz için değil, evlatlarımız için. Şayet gencecik çocuklarımız, fidan üzere evlatlarımız üniversiteyi bitirip Türkiye’de dereceye giriyorsa yani üniversiteyi bitirdikten daha sonra KPSS’ye girip Türkiye’de dereceye giriyorsa, birinci 7’nin ortasına giriyorsa ve kelamlı imtihanda bu çocuğunuz bu evladımız eleniyorsa orada bir meselemiz var demektir, bir haksızlık var demektir. Torpilin olduğu yerde adalet olmaz. Birilerinin hakkı yeniyor demektir. Birilerinin hakkı yeniyorsa, hakkı yenilenlere bizim sahip çıkmamız lazım. Hangi görüşten, kimlikten, inançtan olursak olalım. Bütün inançların temelinde adalet vardır.”
“KULAKLARINI TIKAYAN AVRUPA, SURİYELİLER TÜRKİYE’YE GELİRKEN NEREDEYDİ”
- Pekala merak ediyorum. Kulaklarını tıkayan Avrupa, 3 milyon 600 yüz bin Suriyeli Türkiye’ye gelirken neredeydi? 3 milyon 600 bin Suriyelinin Türkiye’de hangi şartlarda yaşadığını hangimiz biliyoruz? 40 milyar dolar paranın harcandığı söyleniyor. 40 milyar dolar para kime verildi? Bilmiyoruz. Söyleniyor yalnızca. Anlatılıyor yalnızca. O insanları ensar olarak kabul ettik. çok hoş. Artık ‘göndermeyeceğiz’ diyoruz. Ne yapacağız pekala? Bunu düşünmeyecek miyiz, bunu sorgulamayacak mıyız? Bunun hesabının birileri tarafınca verilmesi gerekmiyor mu? niye biz Suriye’nin iç işlerine karıştık. niye Mısır’la hengame ettik? Hangi münasebetle hengame ettik? Artık barışmak için Türkiye’nin prestijini temelden sarsıyoruz. ötürüsıyla her birimizin sorgulaması lazım. Doğruların peşinde koşmalıyız, yanlışların değil.
- Kucaklaşmalıyız, evet ‘helalleşmeliyiz’ dedim. Geçmiş yaraları kaşıyarak bir yere varamayız. Artık geleceğe bakmak zorundayız. var ise kusurlarımız, çıkıp kusurlarımızı yüzleşmek zorundayız. Kusurlarımız var ise, kusurlarımızla da yüzleşmek zorundayız. Toplum barışmak, kucaklaşmak zorundadır. Büyük acılar çektik. Artık o acıları sonlandırmak istiyoruz. bayanı, erkeği, yaşlısı, genci, doğulusu, batılısı, güneylisi, kuzeylisi, bir ortada olmak zorundayız. Sofralarımız varlıklı olmalı. Her konutta huzur, rahmet olmalı. Beşerler bir oburunun kimliğini, hayat biçimini, inancını sorgulamamalı.
- ‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’ diye söylemiş cetlerimiz fakat artık neredeyse komşularımızla hesaplaşmak durumuna geldik. Buradan Türkiye’yi çıkarmak zorundayız. Millet İttifakı olarak kararlıyız ve çıkaracağız Türkiye’yi… Aydınlığa çıkaracağız. Türkiye’yi barıştıracağız. Doğulusu, batılısı, güneylisi, kuzeylisi, barışacak. Herkes barışacak. her insanın hakkı, hukuku teslim edilecek. Beşerler niyetlerinden ötürü mahpusa atılmayacak. Kanun kararında kararnamelerle beşerler bulundukları nazaranvlerden atılmayacak. Onların hakkının tamamını teslim edeceğiz. Teslim etmezsek niçin siyaset yapıyoruz? Adaleti sağlamazsak niçin siyaset yapıyoruz? Bunların haklarını, hukuklarını teslim edeceğiz.
- Son 10 yılda en büyük değişimi yaşayan parti, Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Cumhuriyet Halk Partisi artık halkın partisidir. Her alanda, her yerde, her ortamda kim haksızlığa uğradıysa onun kimliği, inancı ve hayat biçimine bakmaksızın uğradığı haksızlığın giderilmesi için uğraş harcarız ve bu çabayı de yapıyoruz ve yapmaya da kararlıyız. Ta ki bu ülkeye barış, huzur gelinceye kadar. En büyük arzum bu ülkede yaşayan herkes, evlatlarına hoş bir Türkiye bırakmalı. Bu emeli gerçekleştirebiliriz. Vicdanlarımızı da sorgulayarak sandığa giderek ve oy kullanarak bunu gerçekleştirebiliriz.”