Kılıçdaroğlu’ndan değişim mesajı! “150 ülke içinden 104’üncü sıradayız”

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Çorum’a giden CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek, iş insanlarıyla buluştu. Kılıçdaroğlu, sonrasındasında Yıldız Park Düğün Salonu’nda muhtarlar, STK temsilcileri, oda ve dernek liderleri, meslek örgütleri, iş insanları, kanaat liderleri, bayan kooperatifleri, üretici örgütleri ile toplantı yaptı.

CHP başkanı Kılıçdaroğlu, “Türkiye’ye demokrasi getireceğiz ve bunu daima birlikte yapacağız. Siyaseti kirlilikten arındıracağız. Son 10 yılda en büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir. Demokrasiden ve insan haklarından yana büyük değişimler yaşadık” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şu biçimde:

“GENÇLER TWEET ATARKEN KORKUYOR”

Farklı fikirden insanların da demokrasiyi muhafazası gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyleki konuştu: Şayet biz 83 milyon olarak Londra’daki bir avuç tefeciye mahkum edilmişsek, onlardan para gelmezse ülkeyi yönetemiyorsak ve biz onlara dünyanın faizini ödüyorsak, ekonomik bağımsızlığımız tehlikededir. O niçinle iktisadı kuvvetli olan devletler dünyada her vakit kelam sahibi olurlar. bir daha anayasamız diyor ki, ‘Devleti yönetmek için halk tarafınca gorevlendirilen siyasi parti cumhuriyet ve demokrasiyi koruyacaktır.’ Pekala demokrasiyi koruyor muyuz? Demokrasi, halkın iradesine hürmet göstermek ve her insanın fikrini özgürce söz etmesi demektir. beraberinde demokrasi can ve mal güvenliği demektir. Yargının gücü parayla satın alınamaz ve siyasi gücün yargı üzerinde hegemonyası yok demektir. Medya ve basında özgürlük var demektir. Şayet bu ülkenin gençleri, ‘tweet attığım vakit başıma bir şey gelir’ diye korkuyorsa orada bir problemimiz var, demektir. Bunu birlikte düşünmek zorundayız, bu işin partisi yoktur. Demokrasiyi ben de savunacağım, benim üzere düşünmeyen de savunacak. Yalnızca ben konuşacağım, diğer kimse konuşmayacak demek demokrasi değildir.

“150 ÜLKEDEN 104’ÜNCÜ SIRADAYIZ”

‘Toplumun huzur ve memnunluğu anayasal teminat altına alınmış ve bu korunmak zorundadır’ diyen Kılıçdaroğlu, şöyleki devam etti: bir daha birebir anayasa, ‘Gelecek siyasi parti, şahısların temel hak ve özgürlüğünü koruyacaktır’ diyor. Bu da yok. Bir patron kalkıp hükümeti eleştirince kalkıp oraya müfettişlerini gönderiyor. ‘Vay sen beni nasıl eleştirisin?’ Bu olmaz, eleştirecek. Bir siyasi için en pahalı şey alkışlar değil, akla mantığa uygun tenkittir. Kusurunu göstermektir. Ders alacak, toplumdan ders alacak ki gelişecek. Fakat bir siyasetçi tenkide tahammül edemiyorsa bu iş bitmiştir. Milletlerarası memnunluk endeksi yayınlanmış. 150 ülke içinden 104’üncü sıradayız. Kimsenin yüzü gülmüyor. Parası olanın da endüstricinin de yüzü gülmüyor. Çiftçinin aslına bakarsan yüzü gülmüyor. İşsizin yüzü gülmüyor. Üniversiteden mezun olmuş, iki çocuğu var ve iş arıyor, yüzü gülmüyor. bir daha anayasamız diyor ki, ‘Devleti yönetecek siyasi parti, şahısların ve toplumun refahını, huzurunu ve memnunluğunu sağlamak zorundadır’ Endüstrici önünü nazaranmiyor, çiftçi ektiği eserin karşılığını alamıyor. Bütün bunları düşündüğümüz vakit, devleti anayasal kurallara nazaran yönetmesi gereken bir siyasi iktidar, toplumun refahını yükseltip huzurlu bir toplum yaptı mı? Allah aşkına şunu bir düşünün, bundan 20 yıl evvel kimse kimsenin kimliğini sormazken, artık komşumuzun kimliğini soruyoruz, hangi kimlikten diye bakıyoruz. Komşumuzun inancını soruyoruz. Bunları aşmak zorundayız. Biz büyümek zorundayız.

“BUNA İTİRAZ ETMEK ZORUNDAYIZ”

Sandığa giderken ekonomik külfetlerin düşünülmek zorunda olunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Anayasa, ‘Yöneten siyasi partinin, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesini sağlamak zorundadır’ diyor. 2018’de kişi başına ulusal gelir 10 bin 822 dolardı. Bugün 8 bin 599 dolar. Bırakın gelişmeyi, küçülüyoruz. Hepimiz bunu hissediyoruz. Benim aylığım düşerken, çiftçinin geliri düşerken, esnaf siftah yapamazken iktidara yakın olanın maaşının artmasını vicdan kabul eder mi? Buna itiraz etmek zorundayız. Sandığa giderken düşünmek zorundayız” diye konuştu.

“MAHKEMELER SİYASALLAŞMAMALI”

Kılıçdaroğlu, “Bana sorun, adalet var mı? Yok. Şayet bir ülkeyi adaletle, ahlakla, liyakatle yönetemezseniz ülkenin felaketine niye olursınız. Bütün peygamberler adalet için gelmiştir. Bu anayasa ve dünyanın tüm anayasaları, hakim, hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaate göre karar verir’ der. Ben hakkımı nerede arayacağım? Savaşarak mı? Bu en son nokta. Mahkemelerde arayabilmemiz lazım. Mahkemeler siyasallaşırsa, gelen talimat üzerine karar verirse olmaz. Haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır. Sevgili peygamberimiz bu biçimde diyor. Susmayacaksınız, susmaya hakkımız yok” sözlerini kullandı.

“AİLE TAKVİYELERİ SİGORTALARI 50 YILDIR NİÇİN ÇIKMIYOR?”

Kemal Kılıçdaroğlu, “hiç bir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye olmalıyız. Toplumsal devlet kavramını unuttuk. Aile takviyeleri sigortalarını çıkartmak lazım. Bir ailenin geliri belirli bir seviyenin altındaysa devlet o aileye muhakkak bir ölçü para gönderir. O ailenin fakirliğini devletten öbür kimse bilmez, o aile de sarfiyat bankadan parasını çeker. Devlet bir eleman alacaksa, o aileden birini alır ve toplumsal güvenlik sisteminin haricinde fiyat. Devlet bu biçimde akıllı davranırsa hiç bir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye inşa edebiliriz. Aile takviyeleri sigortaları, Milletlerarası Çalışma Örgütü’nün kabul ettiği 102 sayılı kontrattır ve Türkiye, bu mukaveleyi 1971 yılında Meclisten geçirmiş. 50 yıldır niçin çıkmıyor bu sigorta, zira oy için. ‘Ben sana yardım yapacağım, sen bana oy ver.’ Bunun ahlaki tarafı yoktur. Demokrasi daima gelişen bir kavramdır ve durursanız düşersiniz. Dünyada her saniyede bir buluş var, bu değişime herkes ayak uydurması gerekiyor. Değişime ayak uyduramayan bir ülke geriye gitmeye mahkumdur. Değişime ayak uydurmanın yolu ise liyakattir. Yani işi ehline teslim etmektir” dedi.

MUHTARLIKLAR

Muhtarların, demokrasinin temel taşı olduğunu söz eden Kılıçdaroğlu, şöyleki devam etti: Demokrasiyi güçlendireceksen, muhtarlık kurumunu da güçlendirmeliyiz. 82 kanunda 354 hususta muhtar ismi geçer. Derli toplu bir muhtarlık kanununa gereksinim var. Biz bunu hazırladık ve muhtar derneklerine gönderdik, onların da görüşlerini aldık. Muhtarlık seçimlerinde birleşik oy pusulası yoktur, girersiniz kabine beğenmediğiniz bir muhtar adayı var ise onun pusulasını alırsınız cebinize koyarsınız, ona oy vermek isteyen öbür vatandaşlar da goremezler.

Muhtar için niye birleşik oy pusulası yok? Muhtarlık 3’üncü sınıf bir kurum mu? İktidara gelirsek, her bir muhtara yardımcı ofis çalışanı olacak. Bizim belediyelerin bir kısmı bunu yapıyor. Ancak işçi muhtarlığın değil, belediyenin işçisi oluyor. O denli muhtarlıklar biliyorum ki, kirada oturuyor. Niçin sizin binanız yok, seçimle gelen her insanın yeri var. Tek tip bir muhtarlık meskeni olması gerekiyor. Vatandaş en rahat muhtara ulaşır ve sıkıntısını anlatır. ötürüsıyla muhtarlık kurumunu güçlendirmeniz vatandaşın da işine gelir. Muhtarlara ödenek verilir, maaş verilmez. Hastalandığınızda, rapor aldığınızda ödenek kesilir. Milletvekili hastalandığında maaşı kesiliyor mu? Hayır, sizinki niye kesiliyor. Bizi seçen millet sizi de seçiyor, o niçinle maaş almanız lazım. Artık ‘belediye seçimleriyle, muhtarlık seçimlerini başka ayrı yapalım’ diyorlar. Bu yanlıştır, siz sandığa seçme getiremezsiniz. Belediye başkanlığı seçimi daha hareketlidir ve bir parti yarışı vardır. Seçmenler masraflar ve muhtarlarını da seçerler. Ayrıyeten her muhtarlığın bir bütçesi olmazı lazım.

“ÇÖP TENEKESİNE ATALIM”

Türkiye’ye demokrasi getireceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, kelamlarını şöyleki tamamladı:

Bunu daima bir arada yapacağız. Siyaseti kirlilikten arındıracağız ve demokrasiyi getireceğiz. Pak, ahlaklı siyasetten başlayacak. Artık o denli hengamenin yeri yok. Yeterlilikte yarışmak diye bir kavram var. Yeterlilikte yarışalım, berbatlıkta niçin yarışıyoruz? Benim yaptığım bir şeyi oburu desin ki ‘ben daha uygun yapacağım.’ Bütün önyargıları yıkalım ve tamamını çöp tenekesine atalım. Dünyaya daha hoş gözlerle bakalım. Şu manaya da gelmesin, ‘CHP’nin hiç bir kabahati ve kusuru yok.’ hayır efendim, bizim kabahatimiz ve kusurumuz da var. Lakin şunu rahatlıkla size söyleyebilirim, son 10 yılda en büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir. Demokrasiden ve insan haklarından yana büyük değişimler yaşadık. Geçmişte ne kadar yanılgılarımız var ise hepsini telefi etmeye çalışıyoruz ve edeceğiz. Yanlışlarımızla ve yanlışlarımızla yüzleyeceğiz. Bunu yaptığımız vakit topluma karşı samimi oluruz. İki yüzlü bir siyaset kadar yanlış bir şey yok, pak olacaksın kardeşim bu biçimde vatandaş takdir eder. Sizler bana soru soracaksınız, bu toplantıyı samimi bir helalleşme toplantısı olarak düşünüyorum. Vereceğim her karşılık samimi olacaktır. Açık ve net niyetlerimi sizlerle paylaşacağım.