Kombi bakımı nasıl yapılır? İşte kombi bakımının püf noktaları ve faydaları

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Kombiler, ısınma gereksiniminin yanı sıra meskendeki musluklardan sıcak su akmasını da sağlıyor. Kombi bakımı, ısınma ve sıcak su muhtaçlığının gideren sistemin âlâ çalışması için kıymet arz ediyor. Kombinin verimli ve uzun ömürlü kullanması için periyodik bakımları yaptırmak gerekiyor.

KOMBİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

* Kombi bakımlarında evvel, sıcak su ve kalorifer yanma durumu denetim edilir.

* Akabinde kombinin su sızdırmazlık durumu denetim edilir.

* ondan sonrasında kombinin içi açılır ve tozlanma durumu denetim edilir. Tozlanma epey fazlaysa, kombinin tozları temizlenir.

* Akabinde kombi içerisindeki elektrik ilişki noktaları ve sınırları denetim edilir.

* Kombi baca fanı denetim edilir ve temizlenir.

* Kombideki mevcut su boşaltılır,

* Genleşme tankı havası ölçülür, düşük görülür ise hava basımı uygulanır,

* Brülör paklığı yapılır,

* Yanma haznesinin paklığı yapılır,

* Ateşleme iyonizasyon elektrodu denetim edilir gerekir ise temizlenir,

* Üç yollu vana sökülerek temizlenir, temizleme daha sonrası bir daha yerine takılır,

* Aygıt hermetik tip ise fan sökülerek temizlenir, temizleme daha sonrası yerine monte edilir,

* Gaz ayar denetimleri yapılır,

* Mevcut arızalar ya da daha sonradan oluşabilecek arızalar uzman teknisyen tarafınca tespit edilir ve bu husustaki bilgiler kullanıcıya sorulur.

* Kullanıcı onayı ile arızalı kesimler bakıma dahil olmaksızın ek bir fiyata tabi tutularak değiştirilir ya da onarılır,

* Kombi altında bulunan kalorifer filtresi sökülerek temizlenir, temizlenme daha sonrasında bir daha yerine takılır,

* Sürecin başında aygıttan boşaltılan su bir daha eklenir. Bar düzeyi 1,5 e çıkarılır,

* Aygıt sıcak su ve petek pozisyonunda çalıştırılır,

* Her iki pozisyonda sorun olmadığı kullanıcıya söylenir ve çalışır durumda kombi kullanıcısına teslim edilir.

SERVİSE KOMBİ BAKIMI YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

* Konutunuza gelen servis gruplarının yetki dokümanı olup olmadığını denetim edin, yetki evrakı yoksa aygıtınıza müdahale etmesine müsaade vermeyin

* Bakım sırasında neler yapılacağı konusunda bilgi verilmesini isteyin

* Öncesinde kombi kapağını açmadan sıcak su ve kalorifer tesisatı ısıtma testi ile kombinin çalışma verimliliğini denetim ettiğinden emin olun

* Kombinizin kritik güvenlik aksamlarının; bacalı kombilerde limit sensörü ve çekiş durumunun, yoğuşmalı kombilerde ise su haznesi temizliğinin ve kalorifer gidiş çizgisi tarafındaki çamur ayrıştırıcı filtrelerin denetimden geçirildiğinden ve sıkıntıların giderildiğinden emin olun.

KOMBİ BAKIMINI YAPTIRMAZSANIZ NE OLUR?

* Kombinin çalışma ömrü kısalır,

* Fabrikasyon kıymetlerindeki yüksek randımanla çalışmaz,

* Ekonomik açıdan ziyan edilir,

* Ani bozulmalarla karşılaşılır, ekstra ve büyük arıza maliyetleri oluşur,

* Olağandan çok doğal gaz tüketilir, yanma ayarları bozulur,

* Ömür alanı gereğince ısınmaz, can ve mal güvenliği tehdit altındadır.

BACA TEMASI SIK SIK DENETİM EDİLMELİ

İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ), kombi ile baca içindeki temas borusunun sık sık denetim edilmesi uyarısı yaptı. İGDAŞ Simülasyon Konutu’nda dış etkenlere bağlı olarak oluşabilecek meseleleri lisana getiren makine mühendisi Zeynep Eda Güçtekin, “Üst komşumuz halasını silkerken halı düşebilir. Kış aylarında buz sarkıtları oluşabilir, bu sarkıtlar düşebilir. Bu sebeplerden irtibat noktamızda oynamalar, deformeler gerçekleşebilir” dedi.

İGDAŞ, kombi borularının çeşitli dış niçinlerle ek yerlerinden ayrılarak ortama atık gaz sızdırabileceğini belirten Güçtekin, “Kombilerin bulunduğu yerlere menfezler takılması gerekiyor. Bu menfezler, aygıtlarımızın hem verimli yanması birebir vakitte daha emniyetli bir biçimde çalışması için gerekli olan oksijen girişini sağlıyor. Bu menfezleri, kış aylarında soğuk geliyor ya da yazın toz geliyor nedeni öne sürülerek abonelerimiz kapatabilmektedir. Lakin biz katiyetle İGDAŞ olarak, bunların kapatılmasını istemiyoruz” dedi.