Osman Kavala’dan açıklamalar: Tutuklama sürecim ‘sivil toplum’a ikaz

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
“Anayasal tertibi ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile “siyasal ve askeri casusluk” kabahatlerinden yargılanan ve dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, 26 Kasım Cuma günü görülen son duruşmada da tahliye edilmedi.

DW Türkçeden Burcu Karakaş’ın soru yönelttiği Osman Kavala, şu cevapları verdi:

Tutukluluğunuz dördüncü yılını doldurdu. Cezaevinde geçirdiğiniz müddetin fizikî ve ruhsal olarak sıhhatiniz üzerinde ne üzere tesirleri oldu, oluyor?

Osman Kavala: Şimdiye kadar önemli bir sıhhat sorunu yaşamadım. Moralim de bozuk değil. Dostlarımdan, beni tanımayanlardan, yurt ortasından ve haricinden gelen dayanak iletileri bana güç veriyor. Ruh sağlığımın da yerinde olduğunu ümit ediyorum. Lakin bir hasar olup olmadığı sanırım olağan ömrümü yaşamaya başladığımda anlaşılacak.

“TUTUKLAMA SİVİL TOPLUMA UYARI”

Sivil toplum faaliyetleri aracılığıyla casusluk yaptığınız argümanları var. Size yönelik argümanların Türkiye’deki sivil topluma gözdağı verme hedefi taşıdığını düşünüyor musunuz?

Yalnızca casusluk suçlaması değil, bütün tutuklama süreci de sivil toplum aktivistlerine yönelik bir ihtar olarak nitelendirilebilir. AİHM sonucundan daha sonra tutukluluğumu sürdürmek için bana yöneltilmiş casusluk suçlamasının çarpıcı özelliği, maddelerdeki casusluk faaliyeti tarifine bağlı kalmadan kurgulanmış olması. bu biçimde olunca maddedeki casusluk kabahatine uygun bir kanıt ortaya koyma zaruriliği da ortadan kalkmış oluyor. Bu niçinden dolayı bu suçlamayı Nazi devri uygulamalarına benzetmiştim. İddianamede, İdare Konseyi Lideri olduğum Anadolu Kültür’ün Kürt ve Ermeni yurttaşlarımızın yaşadıkları ile ilgili kültürel çalışmalar gerçekleştirmiş olması, Avrupa’dan vakıflarla yakın işbirliği yapması casusluğa işaret eden olgular olarak anlatılmış. bu biçimde bir suçlamanın, hukuk normlarına göre hazırlanması gereken iddianamede yer alması, bu iddianamenin mahkeme tarafınca kabul edilmesi ve tutuklama uygulamasına onay verilmesi, kuşkusuz STK’lar için de yeni bir tehdidin ortaya çıktığını gösteriyor.

Avrupa Kurulu, 30 Kasım’a kadar hür bırakılmamanız halinde Türkiye hakkında yasal süreç başlatma ihtarında bulundu. Bu ikaz hakkındaki görüşünüz nedir?

AİHM’nin tutukluğumda siyasi tesirin rol oynadığı tespitini de içeren ve derhal özgür bırakılmam gerektiğine hükmeden sonucunın üzerinden iki yıl geçti. Bu karara karşın çeşitli prosedürlerle tutukluluğumun sürdürülmesi yalnızca daha vahim bir hak ihlali yaratmakla kalmıyor, AİHM’nin ferdi müracaat hakkını kullanan üye ülkelerin yurttaşlarının özgürlüklerini koruyabilme gücünü de zaafa uğratıyor. Avrupa Kurulu’nun ihlal prosedürünü başlatma ikazında bulunacak olmasının, kişisel müracaat sisteminin güvenliğini ve aktif işlerliğini korumak için de gerekli olduğunu düşünüyorum.

“BANA YAŞATILANLAR HAVEL’İN BAŞINA GELENLERİ HATIRLATABİLİR”

On büyükelçinin ortak bir bildiriyle hür bırakılmanıza yönelik daveti, ülke gündemine oturdu ve kısa müddetli diplomatik krize niye oldu. Bildirinin içeriği ve vakit içindeması konusunda neler düşünüyorsunuz?

On büyükelçinin yapmış olduğu davet, AİHM sonucunın uygulanmasını denetleyen Avrupa Kurulu Bakanlar Komitesi’nin almış olduğu ve Türk Hükümeti’ne ilettiği kararlarla büsbütün birebir içerikte. Bu davetin Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye yönelik ihlal prosedürü başlatma sonucunı oylayacağı Aralık başı toplantısından evvel yapılmış olmasını manalı buluyorum. Davetin farklı halde algılanmasının sebebi büyükelçiler tarafınca ortaklaşa ve toplumsal medya kullanılarak yapılmış olması, beraberinde kamusal alanda söz bulan eleştiren nitelikte bir bildiri olarak görülmesi. Batı ile ilgili popülist telaffuzların ağır halde kullanıldığı ülkemizde, bu teşebbüsün taşıdığı siyasal mana, iletinin bağlamından kopartılarak tahrif edilmesine yol açtı. Fakat sanırım Cumhurbaşkanı ve Bakanların çok reaksiyon göstermesinin kıymetli bir sebebi de, AİHM sonucundaki tutuklanmamda siyasi etkenlerin rol oynadığına dair tespit. Büyükelçilerin açıklaması bu tenkide karşı duyulan reaksiyonun tabir edilmesine de vesile oldu.

Avrupa’da “Türkiye, Vaclav Havel’ini yaratıyor” üzere yorumlar yapıldığı konuşuluyor. Bu yorumlara katılır mısınız?

Dört yıldır fantastik nitelikte suçlamalarla bana yaşatılan Kafkaesk tecrübenin Havel’in başına gelenleri hatırlatan bir yanı olabilir. Lakin benzerlik burada sona eriyor. Havel, ülkedeki siyasi rejimin özelliklerini, insanların davranışlarını nasıl etkilediğini anlatan üst seviye edebiyat örnekleri vermiş seçkin bir müellif ve fikir insanıydı. O devrin Çekoslovakya’sı ile bugünün Türkiye’sinde yaşanan özgürlüklerle ilgili sıkıntılar içinde kimi paralellikler kurulabilir fakat siyasi dinamikler birbirine benzemiyor. Demokratik siyaset alanının kapalı olduğu Çekoslovakya’da toplumun takdir ettiği, inanç beslediği bir edebiyatçı siyasal dönüşümü simgeleyen bir başkan haline geldi. Türkiye’de kuvvetli bir muhalefet var. Kuşkusuz sivil toplum kuruluşları demokratikleşmeye katkıda bulunacaklar. Lakin siyasi değişimin ana aktörleri siyasi parti başkanları ve takımları olacak.