Pelte makarna nasıl yapılır ?

Sena

Global Mod
Global Mod
Pelte Makarna: Bir Aile Tarifi ve Anısı

Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere içimi ısıtan, sıcak bir hikâye paylaşmak istiyorum. Ailemde, özellikle annemle birlikte geçirdiğimiz zamanlarda çok önemli bir yere sahip olan bir yemek tarifini anlatacağım. Adı “pelte makarna”… Adını ilk duyduğumda, pek de kulağa tanıdık gelmeyen bir şey gibi gelmişti. Ancak zamanla bu yemek, bana sadece bir tariften fazlasını, değerli bir anıyı ve evdeki mutfakla olan bağımı hatırlatmaya başladı.

Geçenlerde bir akşam, annemle birlikte otururken, çocukluğumuzdan bu yana mutfakta hep birlikte yaptığımız yemeklere dair sohbet ettik. Anlattığı her şey, o mutfak kokuları, ellerimizin yoğurduğu hamurlar, sıcak sofralar… İnsanı anında geçmişe götürüyor. Pelte makarna, bu hikâyenin başrolünde yer alan, hayatımıza dair çok şey anlatan bir yemek.

Bir Yemeğin Arkasında: Annemin Empatik Yaklaşımı

Annemin mutfakta geçirdiği yılları düşününce, bir yandan da hissettiğim bir sıcaklık var. Annem her zaman yemekleri yaparken, “yemeği yaparken içinden sevgini kat” derdi. Klasik, belki kulağa biraz klişe gelebilir ama annem o kadar içten söylerdi ki, yemeklerin gerçekten sevgiyle yapıldığını hissederdik. İşte bu yemeğin, pelte makarnanın da temelinde onun bu empatik yaklaşımı var.

Hatırlıyorum da, ilk kez pelte makarnayı yapmaya çalıştığımda, annem bana tarif verirken, sadece adımları sıralamıyordu. "Unu biraz göz kararı ekle, bak bakalım hamur sana nasıl geliyor" diyordu. Annem, bu yemek tarifine yaklaşırken bile sadece malzeme değil, duyguları, anıları ve o anki ruh halini katmayı tercih ederdi. Yani pelte makarna, sadece karıştırılan bir un, su ve tuz karışımı değil, her adımda ailedeki bağları güçlendiren bir gelenekti.

Mutfakta her şeyin ölçüleri tam olmasa da, “içten, sevgiyle yapılan yemekler” hep en iyi sonuçları verir, değil mi? Annem, hayatındaki her şeyi böyle, ilişkileri, yemekleri ve anıları hep böyle şekillendirirdi. Ve işte bu yüzden, pelte makarna bizim ailemiz için çok daha fazlasını ifade ederdi.

Erkeklerin Bakış Açısı: Pratiklik ve Çözüm Odaklılık

Baba tarafımda ise durum biraz farklıydı. Babam ve amcalarım, mutfakta vakit geçirmeyi pek tercih etmezlerdi. Ancak babam, mutfakta bir şey yapılması gerektiğinde işin çözümüyle hemen ilgilenirdi. Bir gün, annemin hastalandığı bir dönemde, ben ve babam pelte makarna yapmaya karar verdik. Babamın mutfakla olan ilişkisi daha farklıydı. Hızlıca her adımı çözüp, en kısa sürede yemek yapmaya odaklanırdı.

Babamın mutfakta benimle birlikte olduğu o an, bana şu gerçeği gösterdi: Yemek, bazen sadece bir çözüm süreciydi. Babamın yaklaşımı daha çok pratik ve çözüm odaklıydı. Ama onun mutfakta olmaması, o anın eksik olduğu anlamına gelmezdi. Belki de babamın bana gösterdiği, her sorunun bir çözümü olduğuydu.

Peltemizin hamurunu yoğururken, bana sabırla "Unu biraz ekle, bak ne kadar iyi yoğuruyorsun" diyordu. Sadece tarif vererek değil, bana cesaret vererek de, bana mutfağa dair bir şeyler katıyordu. O an, anneminki kadar duygusal olmasa da, babamın tarzında da farklı bir şey vardı; sadece yemek yapmıyor, beni yönlendiriyordu. Bu yönlendirme, bana her zaman çözüm odaklı düşünme becerisini kazandırdı.

Pelte Makarnanın Hikâyesi: Ailenin Köklerine Dönüş

Bir öğleden sonra, annemin tarifine sadık kalarak pelte makarnayı yapmaya karar verdim. Şu an neredeyse her evde her şeyin hazır alındığı bir dönemde, mutfakta kendi başıma bir şeyler yapmanın bana kattığı huzuru anlatmak zor. Bu, sadece bir yemek hazırlama süreci değil; geçmişe, ailenin köklerine doğru yapılan bir yolculuktu. Mutfakta geçirdiğimiz zamanlar, bizleri bir araya getiren, hatta bazen hayatın koşuşturmasında unuttuğumuz bağları yeniden kurmamızı sağlayan anlar oldu.

Peltemizi yapmak için başladığımda, her bir hamur parçasını yuvarlarken geçmişi, annemin ve babamın bana ne kadar değerli şeyler katmış olduklarını düşündüm. Annemin mutfakta geçirdiği saatler, sadece yemek pişirmekten öteydi; hayatı bir arada paylaşmanın, zamanın ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyordu. Babamın çözüm odaklı, pratik yaklaşımı ise bana her işin üstesinden gelebilmenin, birlikte çalışmanın önemini öğretiyordu.

Hikâyenin Sonu ve Sorular: Bir Tarifin Gerçek Anlamı

Pelte makarna, bizim için sadece bir yemek değil, bir değer, bir geçmişin simgesiydi. Annemin mutfakta içtenlikle yaptığı her yemek gibi, pelte de aynı şekilde sevgiyle pişirilirdi. Birçok insan, yemekleri sadece bir şeyler yiyebilmek için yaparken, bizler için yemekler, anıların, geçmişin ve birlikte geçirilen zamanın bir yansımasıydı.

Peki, sizce yemekler gerçekten sadece karın doyurmak için mi yapılır, yoksa o yemekleri yaparken geçirilen zamanın ve o yemeklerin içinde barındırdığı duyguların da bir anlamı vardır? Pelte makarna, bence bir aile geleneğinin, geçmişin ve geleceğe bırakılan bir mirasın simgesidir.

Hikâyeme bağlanıp, sizlerin de benzer mutfak anılarınızı, aile yemeklerini veya kişisel anlam taşıyan tariflerinizi paylaşmanızı çok isterim. Siz de mutfakta birlikte vakit geçirirken farklı bakış açılarıyla değerli anılar biriktiriyor musunuz?