Ressam Şafak Tavkul ömrünü kaybetti

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Fotoğraftan karikatüre, çizgi sinemadan besteciliğe biroldukca alanda sayısız yapıta imza atan sanatçı Şafak Tavkul’un bir müddetdir tedavi gördüğü ortaya çıktı. 58 yaşında hayatını kaybeden Tavkul’un cenazesi, yarın Konya Başhüyük Köyü Mescidi’nde kılınacak namazın akabinde toprağa verilecek.

Sanatkarın mevt haberini alan yakın etrafı ve sevdikleri toplumsal medyadan yaptıkları paylaşımlarla hüzünlerini lisana getirdi:

Şair, muharrir, müzisyen ve siyaset bilimci Savaş Şafak Barkçin, “Güzel insan, sevgili arkadaşım Şafak Tavkul, Hakk’ın rahmetine kavuştu. Mevla rahmet eyleye.” paylaşımını yaptı.

Müellif Mustafa Armağan da Tavkul’un, şehit Erol ve Abdullah Tayyib Olfazlaca’u resmettiği yapıtı paylaşarak, “Bir hoş insandı Şafak Tavkul. Gönlü medeniyetimizden yana yanan bir sanatçıydı. Ressam, çizer, yazardı. Hepsinden mühimi, gönül insanıydı. Allah rahmet eylesin, yeri cennet olsun.” sözlerini kullandı.

Oyuncu, karikatürist ve üretimci Hasan Kaçan, “Canım kardeşim, dostum, arkadaşım, çizgidaşım, ülkemizin büyük ressamlarından Şafak Tavkul, Hakk’a yürüdü. Yeri cennet olsun. tekrar mülaki oluruz Bezm-i Ezelde. evvelden giden ahbaba selam olsun erenler.” kelamlarıyla hüznünü lisana getirdi.

Muharrir Samed Karagöz de “Şafak Tavkul ağabey vefat etmiş. Çok üzüldüm. Yeri cennet olsun. Çok güzel bilirdim. Boşluğu doldurulamaz bir sanat insanıydı.” değerlendirmesinde bulundu.

Sanatkarın vefatının akabinde Fidan Sanat’ın toplumsal medya hesabından yapılan paylaşımda ise “Çizgi ve fotoğraf ustası Şafak Tavkul Hocamız, güç bir hastalık süreci kararında Rahman’a yürüdü. Mevla yerini cennet, makamını ali eylesin. Yakınlarına sabır, sanat topluluğu ve sevenlerine baş sıhhati dileriz.” denildi.

ŞAFAK TAVKUL KİMDİR?

Şafak Tavkul, 1963’te dünyaya geldi. Birinci fotoğraf ve karikatür standını 1978’de çabucak hemen 15 yaşındayken açtı. TED Ankara Kolejinin akabinde Mimar Sinan Üniversitesinde fotoğraf ve heykel eğitimi aldı. Öğrencilik senelerından başlayarak çeşitli çocuk ve mizah mecmualarında çalıştı. Çizerliğin yanında gazetecilik yaptı.

Tanınmış mecmualarda sanat direktörlüğü de yapan Tavkul, 1988’de çizgi sinema bölümüne geçerek biroldukca uzun metrajlı sinemaya imza attı. Kendi üretim şirketinde reklam sinemaları, animasyon ve belgeseller üreten sanatçı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde de animasyon dersleri veriyordu.

15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında sokağa çıkarak gördüklerini birebir kalemine aktaran ve darbeci hainlerin sivil halkın üzerine ateş açmasıyla bir arada sipere yatan sanatçı, bu çalışmaya imza atmasının niçinini, “yaşamımda birinci kez gördüğüm olaylar yaşanıyordu.” kelamlarıyla lisana getirmişti.