Rize’de aort damarı yırtılan Ayşe öğretmen yapay damarla hayata tutundu

Erdek

New member
Baş dönmesi, şuur kaybı ve önemli göğüs ağrısı şikâyetleri ile 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran 35 yaşındaki toplumsal bilgiler öğretmeni Ayşe Karaca’nın yapılan birinci tetkiklerinde kalpten çıkan genişlemiş olan aort damarının tamamına yakınının, buna bağlı olarak da şah damarının bir kısmının yırtık olduğu tespit edildi. Önemli hayati tehlikesi bulunan ve kalpten çıkan genişlemiş aort damarının uzunluklu boyunca yırtık olan damarı, 8 saat süren başarılı operasyon kararında yapay damar ile by pass ameliyatı yapıldı.

YIRTIK DAMARI ÇIKARILIP YAPAY DAMAR TAKILDI

Operasyonu gerçekleştiren Hekim Öğretim Üyeleri Ozan Karakişi ve Şaban Ergene, ağır bakım sürecinin akabinde servise alınan hastayı ziyaret etti. Hastanın ameliyat hazırlıkları tamamladıktan daha sonra acil bir operasyona başladıklarını lisana getiren Karakişi “Geniş bir takımımızla bu ameliyatı sabaha kadar süren bir operasyon ile gerçekleştirdik. Öncelikle hastamızın yırtık olan damarı çıkartıp, yerine yapay damar ekledik. O esnada yırtık olan kısımları cerrahi doku yapıştırıcıları ile destekleyip damarı eski haline getirdik. yenidendan hasta sağlam bir biçimde damarına kavuşmuş oldu. Hastanın ameliyat daha sonrası ağır bakım sürecini de muvaffakiyetle atlattığını belirten Karakişi, olağan şuur seviyesinde uyandı ve şuanda da servise çıktı ve konutuna gitmeye hazır hale geldi” tabirlerini kullandı.

OPERASYON 8 SAAT SÜRDÜ

Dr. Öğr. Üyesi Şaban Ergene ise “Hastamızın yapılan tetkiklerinde kalpten çıkan aort damarının uzunluklu boyunca yırtık olduğunu, bu damarın hem de sol şah damarını da tetikleyerek bir kısmında yırtık olduğunu tespit ettiklerini söyleyerek, “daha sonrasında vakit içinde yarışımız başladı. Genç ve öğretmen olduğunu daha sonradan öğrendiğimiz hastamızı ivedilikle ameliyata aldık ve yaklaşık 8 saat süren bir operasyonun başarılı bir biçimde sonuçlanması bizi de son derece memnun etmiştir. 24 Kasım Öğretmenler Gününde bu biçimde bir güç operasyondan muvaffakiyetle çıkmamız, hastamızın tekrar sıhhatine kavuştuğunu görüyor olmamız bizi ayrıyeten sevindirdi” biçiminde konuştu.

YİNE HAYATA TUTUNMAMA VESİLE OLDULAR

Geçirdiği rahatsızlığı anlatan Ayşe Karaca ise “Bilinç kaybı yaşadığım andan itibaren yaşadıklarımı hatırlamıyorum. Lakin şuanda bir daha hayata gelmiş üzereyim. Hekimlerim bir daha hayata tutunmama vesile oldular. bu biçimde bir şeyin beni bulacağını hakikaten hiç düşünmezdim. Nitekim epeyce memnunum. Allah onların ne muratları var ise versin. Nitekim bir insanın hayatı diğerine armağan edilmez. Hekimlerim buna vesile oldu. Allah onlardan razı olsun. Ben 24 Kasım Öğretmenler Gününde bir daha dünyaya geldim” diye konuştu.

KAYNAK: İHA