Şevkin: “Anlaşılan o ki; iktidar TOGG’un seri üretimini de ihracını da bakılırsameyecek”

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
TBMM Sanayi Ticaret Güç Doğal Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komitesi üyesi, CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin birinci “yerli” arabası olacak TOGG’la ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın TOGG’un 2022 yılı sonunda seri üretime geçileceği tarafındaki açıklamasına anımsatan Şevkin, projenin çabucak hemen fabrika inşaatının bitmediğini, Güçlü Holding İdare Şurası Lideri Ahmet Nazif Zorlu’nun ise TOGG’un 2024-2025 yılında dünyaya satılacağı istikametinde açıklamalar yaptığını belirterek, “Süre uzadıkça uzuyor. Anlaşılan o ki; iktidar TOGG’un seri üretimini de ihracını da goremeyecek” dedi.

“KAVRAM KARMAŞASI YARATILIYOR”

Türkiye İhracatçı Meclisi ve İhracatçı Birlikleri Kanununda değişiklik teklifinin görüşüldüğü komite toplantısında kelam alan Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de tam manasıyla bir kavram karmaşası yaratıldığını söylemiş oldu. İktisadın her katmanında ‘yeni’ diye tabir edilen oluşumların ömrü birkaç yılla hudutlu kaldığına işaret eden Şevkin, 2018 yılında Ticaret Bakanlığı öncülüğünde TİM nezdinde kurulan Türkiye Tanıtım Grubu’na ne olduğunu sorguladı.

“İHRACATI GELİŞTİRMEK İSİMLERİ DEĞİŞTİRMEKLE OLMAZ”

Şevkin, “Tanıtım Kümesi bu yeni teklifle ve kurulan İhracatı Geliştirme AŞ ile bir arada tasfiye edilmiş oluyor. İhracatı geliştirmek isimleri değiştirmekle olmaz, gerçekten de olmuyor arkadaşlar! İhracatçılar; fikir projelerinden, fikirlerden ve isim değişikliklerinden öte hakikat model ve sistem üzerine kurulmuş, değişen dünya sisteminde milletlerarası normlara bakılırsa, uygulanabilir düzenlemeler bekliyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE TANITIM KÜMESİ 2 YIL BOYUNCA NE YAPTI?”

“2 yıl boyunca ne yaptı bu Türkiye Tanıtım Kümesi?” diyerek kelamlarını sürdüren Şevkin, iktidara “İhracatın artışına yönelik ne üzere çalışmalar içerisinde bulundu? örneğin Türkiye’yi hangi eser kümelerinde dışa bağımlı olmaktan kurtardı? Ya da hangi yeni eser yahut mamüllerin ihracına imkan sağladı? Son 2 yılda ihracatı ne kadar arttırdı? Türkiye’yi yurtharicinde hangi faaliyetlerle tanıttı?” sorularını yöneltti.

İHRACATÇILARIN TALEPLERİ

İhracatçıların taleplerini de sıralayan Şevkin şunları kaydetti:

“İş dünyası kullanılan Exim kredilerinin ortada hiç bir özel banka olmadan direkt kullandırılmasını ve yüksek faiz uygulanmamasını bekliyor. İhracat dayanaklarının de arttırılmasını isteyen iş insanları özgür bölgeler için getirilen vergi kolaylığının haricinde ihracatçılara yönelik ek kolaylıklar getirilmesini de diliyor. Üretici ihracatçıların hür bölgeler konusunda özendirilmesi ihracatı olumlu istikamette etkileyen ögeler içinde yer alacaktır.”

Otomotiv endüstrinde teknoloji faktörünün, rekabet seviyesini kıymetli ölçüde etkilediğini vurgulayan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, otomotiv endüstrinde teknolojik gelişmelerin takip edilmesi için AR-GE harcamaları arttırılması ve üniversite-sanayi işbirliği imkanları geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

“İKTİDAR TOGG’UN SERİ ÜRETİMİNİ DE İHRACINI DA GÖREMEYECEK…”

27 Aralık 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanıtımını yaptığı, 18 Temmuz 2020’de bir daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı merasimle fabrika inşaatı başlatılan ve Türkiye’nin arabası olarak lanse edilen TOGG’da işlerin yolunda gitmediğini örneklerle anlatan Şevkin şöyleki konuştu:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın son açıklamasına bakılırsa 2022 yılı sonunda seri üretime geçilecek; fakat çabucak hemen fabrika inşaatının bitmediğini anımsatmakta yarar görüyorum. Çabucak ardından Güçlü Holding İdare Konseyi Lideri Ahmet Nazif Zorlu’nun açıklamasına bakıyoruz. Diyor ki: ‘Otomobillerimizi hem vatandaşımız kullanacak birebir vakitte inşallah 2024-2025 yılında da dünyaya satacağız’. Müddet uzadıkça uzuyor. Anlaşılan o ki; iktidar TOGG’un seri üretimini de ihracını da goremeyecek…”