Son dakika | Kılıçdaroğlu’ndan ‘ekonomik kriz’ adımları için davet

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, toplumsal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Kara Kışla Gayret Hareketi kapsamında besin dalı paydaşlarıyla bir arayageleceğini duyurmuştu.

Toplantının akabinde açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ”Çok açık ki Saray iktidarı tümden aklını yitirmiş durumda ve ülkeyi süratle uçuruma sürüklemektedir. Merkez Bankası Müdürü ‘şahsım Erdoğan’ son atılımlarıyla Türk Liramızın kıymetini hiç etmeye devam ediyor. Dolar 11 liranın üzerine çıktı, daha da nereye çıkacağını kimse bilmiyor fakat bu duruma alışmayacağız. Biz saraydan artık durmasını istiyoruz. Yalnızca durmasını. Bu saray ve şahsım iktidarı muhakkak ki ülkeyi de, halkımızı da gözden çıkarmış. İşte bu yüzden bizlere büyük bir sorumluluk düşüyor bunun farkındayız” tabirlerini kullandı.

”HAYATİ konulardan BİRİ BESİNE ERİŞİM”

Kılıçdaroğlu, ”Enerji konusunda verdiğimiz çabanın yanına yeni bir cephe açacağımız söz etmiştim. Besin çabası… Türkiye’de 14 milyon taban fiyatlı açlık sonunun altında yaşıyor. 7 milyon 587 bin 123 kişinin aylık geliri taban fiyatın 3’te 1’i. Her geçen gün çocuklarımız daha büyük bir açlığa, daha derin bir sefalete sürükleniyor. İşte bu yüzden kara kış kaidelerinde en hayati konulardan biri insanımızın besine erişimi” diye konuştu.

6 UNSUR İLE HÜKÜMETE TALEP

”Gereğini yaparsa, buradan siyasi puan alacağını o da biliyor ben de biliyorum. Kara kış fonunu çabucak kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında dayanak ver. Mutfaktaki yangını hafifçeletmek için sayacaklarım 6 hususun uygulanmasını talep ediyorum” diyen Kılıçdaoğlu, hususları şöyleki sıraladı:

1- Ziraat Bankası hedefine uygun hareket ederek çiftçiye 3 ay geri ödemezsiz, faizsiz kredi vermeli.

2- Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli, geliri oranında bir daha yapılandırılmalı. Elektrikte ek kalemler kaldırılmalı.

3- Takibe düşmüş borçlara gelen faizler derhal silinmeli. Kredi geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.

4- Ziraî üretimde kullanılan mazotta KDV önümüzdeki 6 ay kaldırılmalı.

5- Tüketiciye nefes için besin mamüllerinde uygulanan yüzde 8’lik KDV 6 ay sıfırlanmalı.

6- Tüm belediyelerle kooperatifler içinde işbirliği

MARKETLERE 10 ESER İÇİN DAVET

Kılıçdaroğlu, ”Marketlerden de bir talebim var. 10 temel besin eserine, enflasyon artırımlarını yansıtmayın. Mecbur kalırsanız da enflasyon altında yansıtın. İktidara geldiğimizde bu zararlarınızı tazmin edeceğiz. Un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay 1 çeşit zerzevat. Bu eserlere artırım yapmayın. İktidara gelir gelmez tüm zararlarınızı süratlice telafi edeceğiz. Bununla ilgili tüm üst seviye zincir market yöneticilerine mektup göndereceğim” dedi.