Tanrıkulu’ndan Erdoğan’a af daveti

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 28 Şubat davası üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a af davetinde bulundu.

CHP’li Tanrıkulu, 28 Şubat davasında ortalarında eski Genelkurmay 2. Lideri Çevik Bir ve eski 1. Ordu Kumandanı Çetin Doğan’ın da olduğu 14 sanığa verilen müebbet mahpus cezasının infazının ertelenmesi gerektiğini tabir etti.

Tanrıkulu şöyleki konuştu:

“14 emekli general de, yani 80 ile 90 yaşları içindeki 14 emekli general de 28 Şubat ile ilgili dava Yargıtay tarafınca onaylandı ve yargısal süreç tamamlandığı için cezaevlerine alındılar ve bugünkü haberlere nazaran de tek başlarına hücrelerde tutuluyorlar. Hepsi hasta ve yaşlı. Evet cezaevlerinde kalmaması lazım, benim de şahsi görüşüm bu. Yani hastalıklarını da belgeliyorlar esasen, yürüme zorluğu çekiyorlar, kendi başlarına ömürlerini idame ettirebilecek durumda değiller ve bunların da infazının ertelenmesi lazım, bu 14 generalin infazının benim şahsi görüşüme nazaran ertelenmesi lazım.”

Kararı katılaşanlar bakımından cezanın ortadan kaldırılmasının 3 yolu olduğunu belirten CHP’li Tanrıkulu, “Birincisi yargılanmanın yenilenmesi yoludur yani yeni bir kanıt ortaya çıkarsa yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurulur, şayet mahkeme önemli görürse bu kanıtı infazı durdurur ve bir daha yargılama yapar, kararı kaldırabilir. Öbür iki yol ise, genel af ile özel aftır. Genel af, Türkiye Büyük Millet Meclisinin yetkisi dahilindedir. Özel af ise, Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanının, kararı katılaşanlar bakımından natürel ki bu yetkisini kullanma durumu var, kullanabilir. Geçmişte Cumhurbaşkanları kullanmıştı.

‘BİR KERE DAHA TABİR EDİYORUM…’

14 generaldilk evvel de MST TV’de ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onlarca sefer cezaevinde bulunan yaşlı tutuklulara ait olarak taleplerde bulundum. Yaşlı olduklarını, cezaevinde kalmamaları gerektiğini söz ettim fakat sizlerden tek bir takviye görmedik bugüne kadar bu yurttaşlarımız için. ötürüsıyla şunu söz etmeye çalışıyorum; mağduriyetleri yalnızca siz mağdur olduğunuz vakit değil, her vakit gündeme getirmelisiniz. Yalnızca kendiniz için değil, herkes için “Adalet” istemelisiniz. ötürüsıyla evet 14 general ile ilgili olarak kesinlikle fakat kesinlikle infazın durdurulmasına karar verilmelidir fakat ondan evvel burada aylardır davetini yaptığım yaşlı tutuklular bakımından da hasta tutuklular bakımından da her insanın ortaklaşması gerektiğini bir sefer daha burada söz ediyorum.”