Tansu Çiller: ‘Koalisyon hükümetleri Türkiye iktisadına darbelerden daha fazla ziyan verdi’

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Koalisyon hükümetinin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini yorumlayan eski başbakanlardan Tansu Çiller, A Para’nın düzenlediği kuvvetli Türkiye’nin kuvvetli Bayanları Doruğu’nda Siyasette konuk oldu. Çiller, 6 muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem deklarasyonuna ait değerlendirmelerde bulunurken, koalisyon ihtimallerini de kıymetlendirdi.

“Koalisyon hükümetleri darbelerden beterdir” diyen Çiller, iktisadın, epey partili koalisyonlar devrinde, darbelerin verdiği ziyandan daha fazla etkilendiğini örnekleriyle ortaya koydu. Çiller, “Türkiye’nin darbeler periyodunda büyümesi yüzde 3.1’dir. Tek parti iktidarları devrinde ise yüzde 6’nın üzerinde. Koalisyonlara geldiğimizde ise yalnızca 2 koalisyon periyodunda biri merhum Süleyman Demirel’in oburu ise benim ve merhum Necmettin Erbakan’ın başbakanlığındaki koalisyonlar başarılı olmuşuz. Biz yüzde 7.8’i yakalamışız. Bütün bunların ortalaması da yüzde 3.4 oluyor. Darbeler devrinde 3.1, koalisyonlar en başarılarıyla birlikte 3.4. Başarılı koalisyonları da çıkardığımız vakit ortalama yüzde 2.6’dır. Koalisyonlar darbelerden beterdir” halinde konuştu.

“40 MİLYAR DOLARLIK PROJE ENGELLENDİ”

Çiller, “Bir koalisyonun başbakanı olmuştum. Bozulan Türkiye’nin iktisadını düzeltecek başımda epey özel bir proje vardı. 40 milyar dolar kazandıracak bir projeydi. Türkiye’nin borcu 20 milyar dolar civarındaydı. Büyük bir kriz geliyordu. bu biçimdelar telefonlar yeni çıkmıştı. Ben ‘telefonun bir kısmını satalım’ dedim. sonrasındasında aslına bakarsan herkes PTT’yi satmaya başladı. 40 milyar dolar üzere büyük bir para geldi önümüze, derdim krizi önlemekti. Bu projeyi masanın üzerine koydum, koalisyon hükümeti olarak bunu yapalım diyorum. Bunu koalisyondan bir bakan muhalefetle birlikte bu biçimde Anayasa Mahkemesi’ne götürdü ve bunu reddettiler. Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’ydü. Ona karşın kendi partisinden dışişleri bakanı bunu engelledi. Bunu çıkarabilmek için Meclis’te kaç gece sabahladım lakin iptal ettiler. Münasebet ise ‘Türkiye’nin bağımsızlığını tehdit altına almak” dedi.

“PTT’NİN T’Sİ 5 MİLYARA SATILDI”

Koalisyonlar bittikten daha sonra PTT’nin T’si 5 milyara yok değerine satıldığını ve bu paranın Türkiye’ye yetmediğini belirten Çiller, “Biz onu o sırada yapsaydık, yalnızca terör çabasında başarılı olmayacaktım. Türkiye’nin o krizden 5 Nisan kararlarını yaşamadan çıkarabilecek, iktisatta sorun duymayacaktık” diye konuştu.

“DÖNEMİN DIŞİŞLERİ BAKANI ‘BU KARAR SAĞA YARARDI’ DEDİ”

Çiller, koalisydaha sonrasında bahsetmiş olduğu devrin dışişleri bakanıyla içinde gerçekleşen bir diyaloğu anlattı:

“Bir gün ‘niçin muhalefetle birlik olup bunu engellediniz’ diye sordum. ‘Benim size karşı bir hasımlığım olmaz. Ben sol bir partinin mensubuyum lakin bu karar bize yaramazdı. Bu karar sağa faydaydı.”

AYM SÜRECİ