Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi: “Fakirlere yalnızca tanrıyı bıraktılar”

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
2022 Yılı Merkezi İdare Bütçe Kanun Teklifinin TBMM’deki görüşmeleri devam ediyor. Plan ve Bütçe Komitesinde dün Tarım ve Orman Bakanlığı Bütçesinin görüşmeleri vardı.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, hazırlanan bütçenin ülke tarımının problemlerini çözmekten uzak olduğunu belirerek, “Bu bütçe kimin bütçesi? Öncelikle, tarımda şayet biz kendi kendine yeterlilik ya da tarımda bir güzelleşme, üretimde artış, toplumun ucuz besine, kâfi besine ulaşması, toplumun besin teminatı üzere bir ülkenin ya da bir devletin ya da bir hükümetin, temel sorumlu olan işlerini yapabilmesi için bütçe hakkının kime ilişkin olduğunu ortaya koyması gerekiyor. Bakıyoruz, bu bütçe çiftçinin mi? Çiftçi, son bir yılda 27 milyar borçlanmış ve son on dokuz yılda 700 bin azalmış, çiftçinin borç yükü 84 kat artmış. Çiftçi, şu anda ürettiğini pazarlayacak bir alan bulamamakta, çiftçi göç etmekte, çiftçi tarlasında ne yazık ki köle pozisyonuna düşmekte. Bütün bunlara baktığımızda bu bütçenin çiftçinin bütçesi olmadığını görüyoruz” dedi.

MAZOTA ÖDENEN 24 MİLYAR, TAKVİYE 3 MİLYAR LİRA

Bütçede çiftçiye ayrılan takviyelerin yetersiz olduğunu vurgulayan Sarıbal, şunları söylemiş oldu:

“TARSİM’e bütçeden 1 milyar 924 milyon ayrılmış. TARSİM yapılan poliçe ölçüsü 26 milyon dönüm. Ekilen ise 195 milyon dönüm. Ekilen alanların %86’sında TARSİM yapılmıyor. bu biçimde bir modelle doğal afet sorunu çözülmez. Hayvancılıkla uğraşan bir çiftçi yılda 100 milyar lira yem parası veriyor. Ayrılan dayanak ölçüsü ise 7 milyar lira. Çiftçimiz yılda 24 milyar liralık mazot kullanıyor, bu yıl mazot dayanağı olarak 3 milyar ayrılmış. Gübre bugün çiftçinin en büyük sarfiyatı olmuş. Gübre için ayrılan dayanak ölçüsü 1 milyar 500 milyon lakin çiftçinin sarfiyatı 30-35 milyar lira.

Bütün bunları gördüğünüz ve ortaya koyduğunuz şu tabloyla nitekim insanlara bu dünyada şükrü öbür dünyada cenneti vaat ediyorsunuzdur galiba. Tahminen de ismi bu. ‘Zenginler, yoksullara ve fakirlere yalnızca Allah’ı bıraktılar, öbür da bir şey bırakmadılar’ üzere bir anlayışa sahipsiniz.”

TÜNELE DEĞİL HALKIN BESİNİNE GARANTİ VERİN

Bu yıl ziraî üretimde yaşanan randıman kaybının yaşanan kuraklıktan epey sulama yatırımlarının yapılmamasından kaynaklandığını Sarıbal, AKP’nin 19 yılda GAP, KOP, DAP üzere kıymetli sulama projelerine gereken ehemmiyeti vermediğini belirtti. “Devlet köprüye, tünele, havaalanına garanti vereceğine halkının temel besinine takviye vermelidir” diyen Sarıbal, “Ama bunların yerine yalnızca müteahhitleri varlıklı etme siyaseti uygulanmıştır” diye konuştu.

TÜRKİYE TAM İTHALATÇI

Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta 122 milyar dolar ithalata karşılık lakin 88 milyar dolarlık ihracat yaptığını vurgulayan Sarıbal, “Çok net söylüyorum. Türkiye tarım ve hayvancılık dış ticaretinde büsbütün ithalatçıdır” dedi. Ülkemizde 2011 yılında 109 milyar dolar olan ziraî üretimdeki artışındaki bedelin 2020 yılında 78 milyara gerilediğini kaydeden Sarıbal, hububat, baklagil ve sanayi bitkileri üzere temel eserlerde üretim artışının olmadığını, önemli bir arz açığı bulunduğunu, üretiminde artış olan mamüllerin daha fazlaca meyve ve zerzevat mamüllerinde olduğunu aktardı. Sarıbal, “Bu emperyalizmin, epeyce uluslu şirketlerin Türkiye’ye dayattığı üretim modelidir. Yani ‘Buğdaydan elinizi çekin, arpadan elinizi çekin’ diyerek onun yerine öbür eserleri ikame etmektedir. Lakin aslında epeyce kıymetli bir data daha var, o da âlâ bir bilgi; bakın, aslında Türkiye’nin kaynakları fazlaca kuvvetlidür. Şayet mısırda biz üretim artışı yapmışsak, çeltikte üretim artışı yapmışsak, başka eserlerde de üretim artışı yapabiliriz ancak uyguladığınız yanlış tarım siyasetleri niçiniyle şu anda, bilhassa tarım ve hayvancılıkta Türkiye direkt ithalatçı bir ülke pozisyonundadır” dedi.

Sarıbal, “Hazırlanan bütçe ithalatçıların, epeyce uluslu şirketlerin ve ne yazık ki siyasal iktidarın, ithalat lobilerinin bütçesidir” diyerek kelamlarını tamamladı.