TBMM Lideri Şentop: Afganistan’ın, Suriye’nin, Irak’ın karışmasında bizim hiç tesirimiz yok

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
TBMM Lideri Mustafa Şentop, İspanya ziyareti kapsamında, Küresel International Relations Center’da (IE), farklı niyet kuruluşlarından uzmanlar ile IE’nin hocalarından ve öğrencilerinden oluşan kümeyle bir ortaya geldi.

Burada bir konuşma yapan Şentop, Türkiye’nin en hayli yardım eden ülke olduğunu belirterek, “Dünyanın en varlıklı ülkesi değiliz lakin en cömert ülkesiyiz. Türkiye en epey mülteciyi barındıran ülke. 4 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli yaşıyor Türkiye’de, son birkaç aydır değil, 10 yıldır yaşıyor. Türkiye bu insanlara, kendi topraklarında yaşamayacak hale gelen bu insanlara, kendi vatandaşlarına sağladığı imkanların hepsini tanıyor, eğitim ve sıhhat dahil olmak üzere. Bu sığınmacıların yüzde 70’ten çoksı bayanlar ve çocuklar.” dedi.

Göç ve sığınmacı konusunun yalnızca Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu ve sorumluluğu olduğunu belirten Şentop, “Buna yol açan işleri yapan da Türkiye değil. Afganistan’ı, Suriye’yi, Irak’ı biz karıştırmadık. Karışmasında bizim hiç tesirimiz yok. Burada çıkan sorumluluğu Türkiye üstleniyor” diye konuştu.

“KURZ’UN YAKLAŞIMI ÇOK UÇUK”

Afganistan’daki son durumun sorulması üzerine Şentop, “Afganistan’da ani bir biçimde AB ve ABD’nin beklemediği biçimde Taliban idaresi ele geçirdi. Karışıklık ortamı vardı ancak artık hükümet kuruldu. Hükümetin kurulmasının değerli olduğunu düşünüyorum. Bizim de istek ettiğimiz manada, kapsayıcı bir hükümet ortaya çıkmadı. İnşallah ümit ederiz ki bu biçimde bir noktaya gidilir” diye konuştu.

Afganistan’daki göç dalgasına ait de Şentop, “Taliban, havaalanları başta olmak üzere sonları büyük ölçüde kapattı. Bunlar açıldığı takdirde hayli büyük bir göç dalgası olacak. Biz bu insanları Afganistan’da tutabilecek kaideleri tesis etmeliyiz. Afganistan’ın realitesini dikkate alarak siyaset üretmeliyiz. Bir ekip Taliban görüntüleri, burkalar üzerinden tabiri caizse siyasi magazin manasında siyaset üretmek yanlış olur. Realiteyi dikkate almalıyız. İnsani bakımdan epeyce kıymetli bir meseleyle karşı karşıyayız. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un yaklaşımı fazlaca uçuk. ‘Bütün mültecileri biz mi alacağız biraz da Türkiye alsın’ diyor. Yaklaşımı realiteden uçuk, kopuk. Bunu söyleyecek olsak biz söyleriz. 100-200 tane göçmen alıyor. Bizde 4 milyon göçmen var. Sahiden kopuk bir açıklama” dedi.

“2023’TEN daha sonra SİSTEM DAHA DÜZGÜN ÇALIŞACAK”

TBMM Lideri Şentop, başkanlık sistemine yönelik bir soruya karşılığında ise Türkiye için bu sistemin daha uygun olduğunu söylemiş oldu. “Başkanlık sisteminin parlamenter sisteme göre daha demokratik olduğunu” savunan Şentop, “Parlamenter sistemde tek bir oy kullanıyorsunuz yasama organını seçiyorsunuz, hükumeti seçmiyorsunuz. Yasama organından hükumet kimi vakit çıkıyor kimi vakit çıkamıyor. Ben başkanlık sisteminin evvelce beri savunucusuyum. Sistem yeni değişti. 2018’den itibaren yürürlükte. Birebir siyasi aktörlerle yürürlüğe girdi. Eski siyasetin teamülleri hem siyasette hem bürokraside var. Biraz vakte gereksinimi olduğunu, 2023’ten daha sonra sistemin hayli daha âlâ çalışacağını düşünüyorum” diye konuştu.