Teoman Duralı kimdir? niye öldü, hastalığı neydi? İşte biyografisi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Akademi dünyasının değerli isimlerinden Teoman Duralı, kanser hastalığı niçiniyle akademi dünyasına bir süre orta vermişti. Kasım 2021 tarihinde iki sefer ameliyat olan tecrübeli bilim insanı, 6 Kasım 2021 Pazartesi günü kanser hastalığına bağlı olarak 74 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Teoman Duralı’nın vefatını Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, “Değerli dostlar ustamızı kaybettik. Allah rahmet eylesin. Başımız sağ olsun. Makamı ali olsun. Tüm sevenlerine sabır niyaz ediyorum” kelamlarıyla duyurdu.

Müellif Nuriye Çakmak Çelik de toplumsal medya hesabından, “Benim hoş hocam. Şaban Teoman Duralı hocamız vefat etti. Oğlu ve asistanı Ayşe hanımdan teyit alındı. Başımız sağ olsun” paylaşımında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, “Muhterem hocam Teoman Duralı beyefendi ebediyete yürüdü. Aklıyla, kalbiyle, duygusu ve duruşuyla nasıl da hoş bir insandı. Üniversite yıllarımın en hoş derslerini onunla yaptık. İlminden, irfanından her vakit feyiz aldım. Allah gani rahmet eylesin. Yeri cennet, makamı âli olsun” bildirisini yayımladı.

Teoman Duralı’nın naaşı, bugün (7 Kasım 2021 Salı günü) İstanbul’da Fatih Camii’nde ikindi vaktinde kılınacak cenaze namazının akabinde Aşiyan Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek.

TEOMAN DURALI’NIN HAYAT KISSASI

7 Şubat 1947 tarihinde Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde dünyaya geldi. Teoman Duralı, baba tarafınca aslen Türkmen, anne tarafınca Almandır.

Birinci tahsilini Zonguldak’ta, orta tahsilini TED Ankara Koleji’nde okudu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İdeoloji kısmında tamamladı. İkinci üniversite olarak biyoloji kısmını bitirdi.

Öğrencilik senelerında Nermi Uygur’un kendisine asistanlık teklif etmesiyle 1975 yılında asistan olarak bakılırsave başladı. 1977 yılında biyoloji ideolojisine dair teziyle doktora çalışmasını bitirdi. 1978 yılında NATO bursu ile Paris’te biyoteknoloji seminerlerine katıldı.

Mayıs 1982’de yardımcı doçent, Ekim 1982’de biyoloji ideolojisi üzerine yazdığı tezle doçent ve 1985’te ABD Penn State University’de tamamladığı ‘Kant’ın A Priori Bilgi İstidâdı’ isimli çalışmasının akabinde 1988’de mezun olduğu kısımda profesör oldu.

1992-1993 senelerında Malezya Milletlerarası İslam Üniversitesi’nde, 1994 ve 2003 senelerında Viyana Üniversitesi Bilim İdeolojisi Kısmında, 1995-1997 ve 1999 senelerında Kuala Lumpur’da (ISTAT) konuk öğretim üyesi olarak bulundu. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu’nun mali takviyesiyle Türki Cumhuriyetlerde araştırma seyahatinde bulundu.

Bir periyot Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde dekanlık yaptı. Fakültenin ideoloji kısmını kurdu. Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 2016 yılında aldığı karar uyarınca Teoman Duralı’ya verilen Fahri Doktora Payesinin takdim merasimi, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde yapıldı.

İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinde ideoloji kısımlarında dersler verdi. Ayrıyeten Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Mecmuasının yayın direktörlüğünü yaptı.

2021 yılında ‘ne layık görülen Teoman Duralı; İngilizce, Fransızca, Almanca, Latince, Yunanca, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca, Rusça, Malayca lisanlarını konuşabiliyor.

Son olarak TRT 2 ekranlarında ‘Felsefe Söyleşileri’ programını hazırlayıp sundu.

Verdiği bir röportajda, futbolu fazlaca sevdiğini ve hayatta militanca hislerle bağlandığı tek şey Galatasaray olduğunu söylemiş oldu.

Teoman Duralı, 6 Kasım 2021 tarihinde 74 yaşında ömrünü kaybetti. Evli ve iki çocuk babasıydı.