TKP: Bu oyun bozulmalı, elektrik işletmeleri devletleştirilmelidir!

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Elektrik fiyatlarına, tüm tüketici kümelerinde vergi ve fonlar dahil olmak üzere yüzde 52 ile yüzde 130 içinde değişen oranlarda artırım yapıldı.

Fahiş artırım yurttaşların büyük reaksiyonunu çekerken Türkiye Komünist Partisi (TKP) de mevzuyla ilgili bir davet açıklaması yaptı.

AKP iktidarının yurttaşların elektrik, su, ısınma, ulaşım üzere temel haklarını kar kapısı diye işverenlerin eline teslim eden bir hükümet olduğu belirtilen açıklamada “Şimdi elektrik dağıtım işletmelerini ele geçirip kasalarını dolduran Sabancılar, Cengizler, Limaklar, Kolinler ve bu yağmadan beslenen öteki işverenler bir defa daha AKP hükümetinden memnuniyetlerini anlatıyor” denildi.

“Bu oyun bozulmalı, ülkenin zenginlik ve kaynaklarının yağmalanmasına son verilmelidir” sözleri kullanılan açıklamada, elektrik dağıtım ve üretim işletmelerinin devletleştirilmesi davetinde bulunuldu.

Açıklamanın tamamı şu biçimde:

“Aylardır ağır bir fakirleşmeyi yaşıyoruz. Ekmeğimizden suyumuza, elektriğimizden bindiğimiz otobüsün biletine her şey ateş kıymeti.

AKP hükümetinin sesi bir dizi aklı evvelden ise tasarruftan, lokmalarımızı azaltmaktan, gerekmedikçe dışarı çıkmamaktan, konutumuzda de mümkünse tüm kışı bir odada geçirmekten bahsediyorlar utanmadan.

Yalnızca Aralık ayında temel besin hususlarında dörtte bir artış olduğunu deklare etti daha geçende bir emekçi konfederasyonu. Taban fiyata güya “rekor artışın” yaşandığı, dolar karşısında da Türk lirasının bir gecede yüzde 18 paha kazandığı Aralık ayında, biz işçilerin ekmeği dörtte tekrar küçüldü anlayacağınız.

Ve Aralık ayının bittiği 2022 yılına girdiğimiz gece bir artış bilgisi daha düştü haberlere. Konutlarda elektrik tüketimine ortalama yüzde 75 artırım yapıldığı haberiyle girdik yeni yıla. daha sonra bir daha AKP’nin sesi bir dizi aklı evvelce olanı kendince anlatmaya başladı biz işçilere: Yapılan artırım değil, halk için hükümetin girdiği büyük fedakarlıktan öteki bir şey değildi onlara nazaran. Aslında elektriğin fiyatı epeyce daha kıymetlenmiş lakin AKP hükümeti bu artırımın tamamını elektrik dağıtım işi yapan özel şirketlere yansıtmamak için devlet kasasından misli ile para akıtmıştı. Elektrik dağıtımı şirketler kârlarını korumuş, biz işçiler ise daha büyük değil “sadece” yüzde 75 artırımla atlatmıştık elektrikte yaşanan pahalanmayı.

Kelam ettiğimiz AKP hükümeti, geçtiğimiz 20 yılda öncesinde satılandan daha hayli devlet malını ve ülke zenginliğini yerli ve yabancı işverenlere satmış bir hükümet. Yurttaşların elektrik, su, ısınma, ulaşım üzere temel haklarını kar kapısı diye işverenlerin eline teslim eden bir hükümet. İşverenlere ülke senin yağmala ne yağmalayabilirsen deyip, biz işçilere ise ‘paran yoksa yaşama hakkın da yok’u dayatan, yağma tertibini temsil eden hükümet.

Artık elektrik dağıtım işletmelerini ele geçirip kasalarını dolduran Sabancılar, Cengizler, Limaklar, Kolinler ve bu yağmadan beslenen öteki işverenler bir sefer daha AKP hükümetinden memnuniyetlerini anlatıyor. Biz işçiler ise nasıl yapar da Ocak ayında daha az ısınarak, elektriğimizi daha az açarak bu soğukları atlatırız diye hesap yapıyoruz oldukçatan.

Bu oyun bozulmalı, elektrik üretim ve dağıtımı devlet eli ile gerçekleştirilmeli, elektrik kullanması her yurttaş için temel bir hak olarak ilan edilmelidir.

Bu oyun bozulmalı, ülkenin zenginlik ve kaynaklarının yağmalanmasına son verilmelidir.

Bu oyun bozulmalı yurttaşların temel hakkı olması gereken elektrik kullanması işverenler için bir yarar kapısı olmaktan çıkarılmalıdır.

Elektrik Üretim ve Dağıtım İşletmeleri Devletleştirilsin!

Aydınlatma, ısınma ve su haktır, satılamaz!

Türkiye Komünist Partisi”