TTK’de ‘kara’ tablo: Personel sayısı azaldı, üretim düştü, ithalat arttı

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun emekçi açıklarının giderilmediğini, üretiminin düştüğünü ve ithalatın arttığını söylemiş oldu

Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, CHP’li Demirtaş’a haklı olduğunu söyleyerek “Üretimin artmasını biz de istek ediyoruz . bahsetmiş olduğuniz üzere yaklaşık 38 milyon ton taş kömürü ithalatı var” dedi.

ÜRETİMDE DRAMATİK DÜŞÜŞLER OLDU

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında şunları tabir etti:

“Her yıl ülkemizde yaklaşık 39 milyon ton taş kömürü tüketilmektedir, bunun 6 milyon tonu ağır endüstride, koklaşabilme özelliğine sahip taş kömürünü oluşturmakta; geri kalanı da termik santrallerde ve yakacak olarak kullanılmaktadır. Ülkemizdeki tek taş kömürü üretim havzası da Zonguldak’ta bildiğiniz üzere. Zonguldak’ta 1,5 milyar ton yani 150 yıl yetecek kadar taş kömürü rezervimiz var. halbuki sizin iktidara geldiğiniz 2002 yılından bugüne kadar üretim datalarını incelediğimizde üretimde epeyce dramatik düşüşler olmuştur.

2002 yılındaki üretim bilgilerine baktığımızda, Türkiye Taşkömürü Kurumu 2 milyon 244 bin ton üretim gerçekleştirmiş ve bunu 15 bin personelle gerçekleştirmiş; 2011 yılına geldiğimizde Türkiye Taşkömürü Kurumu 1 milyon 592 bin ton üretim gerçekleştirmiş ve personel sayısı düşmüş 10.777’ye. 2015’teki sayılar 1 milyonun altına düşüyor ve sizin Bakan olduğunuz periyottan itibaren 2018, 2019, 2020 senelerına baktığımızda da en son 712 bin tona kadar düşmüş ve personel sayısı da 7.736’ya kadar düşmüş. Toplam özel dal ve TTK üretimi ise 1 milyon tona kadar gerilemiştir.”

TAŞKÖMÜRÜ İTHALATI 4 KAT ARTTI

Demirtaş şöyleki devam etti:

“Taş kömürü ithalatı var. Taş kömürü ithalatına baktığımızda 2002 yılında 11 milyon ton ithalat yapmışız ve toplam tüketim 14 milyon ton. 2015 yılına geldiğimizde 31 milyon tonluk bir ithalat var, toplam tüketim 32 milyon ton ve en son 2020 yılında ise 38 milyon ton ithalat yapmışız, toplam tüketim 39 milyon ton. Sayın Bakan, sayılar maalesef epey dramatik bir biçimde düşmüş, üretim sayıları ve personel sayıları ancak ithalatımız ise dramatik olarak da artmış. Artık, bunlara baktığımız vakit, sahiden bu bilgiler, Türkiye açısından iç açıcı datalar değil yani 2 milyon tonlardan 712 bin tonlara taş kömürü üretimi düşmüş yani üçte 1’e düşürmüşsünüz iktidar olarak, Türkiye Taşkömürü personel sayısını 15 binlerden 7 binlere düşürmüşsünüz, taş kömürü ithalatını da 11 milyonlardan 38 milyonlara yükseltmişsiniz. Bu üretim datalarıyla Türkiye fazlaca âlâ bir noktada değil. Emekçi alımını artırmanız gerekiyor yani 6 bin emekçi açığı var, bu açığı bir an evvelce gidermeniz gerektiğini düşünüyoruz.”

TERMİK SANTRALLERDEKİ 1800 EMEKÇİ TELAŞLI

Zonguldak’ta ithal kömür fiyatlarındaki artış niçiniyle üretimleri duran termik santrallerde çalışan personellerin, işsiz kalma riski ile karşı karşıya olduğunu da lisana getiren Ünal Demirtaş, Güç Bakanı’na “Bugün Zonguldak’ta üretim olmadığı için ve dünya kömür fiyatlarındaki büyük artışlar niçiniyle ithalat olmadığı da için taş kömürü yoktur; bu sebeple de Zonguldak’taki termik santraller üretimi durdurmuştur, 1.800 personel ise işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu meseleye tahlil bulmak için ne yapmayı planlamaktasınız?” diye sordu.

CHP’li Demirtaş’ın sorusunu yanıtlayan Güç Bakanı Fatih Dönmez; “bahsetmiş olduğuniz üzere yaklaşık 38 milyon ton taş kömürü ithalatı var. Bunun neredeyse 28 milyon tonunu santraller kullanıyor, cevher üretenler kullanıyor, birtakım çimento vesaire sanayi kuruluşları da var. Evvelki hafta bu ithal kömür santralcileriyle biraraya geldik. Gerek Zonguldak’taki kömürlerin kıymetlendirilmesi, gerekse Soma; nispeten Zonguldak kadar kalorisi yüksek olmasa da linyit kömürlerimiz içerisinde en yüksek kalorili santrallerimizden biri. Dal hazır yani “Ne kadar kömür üretirseniz , biz o kadar alırız . ” diyorlar. Hele yurt haricinde alışılmış , bu kömürün yokluğu ve fiyatının da bir ölçü çok yükselmesinden dolayı da onlar da dilek ediyorlar . Orada onları yani kömür madencileri ile tüketicileri uzun periyotlu mutabakatlarla bir orta ya getirmemiz lazım. Biz birkaç kez masaya oturttuk, prensipte da anlaşıldı fakat madencilik tarafındaki hazırlık devirleri ve yatırımla alakalı birtakım zorluklar var biliyorsunuz yani en az üç dört yıl galerinin sürülmesi, kuyuların açılması vakit alacak. Benim teklifim şu: Yani bu işi yapmak isteyen arkadaşlar var ise bize gönderin, TTK’ye gönderelim, oradaki üretimin bir an evvel artmasını biz de istek ediyoruz. Yani biliyorsunuz, bir 1.500 personel almıştık, arkadaşlardan da yine gibisi teklifler geldi, değerlendiriyoruz” tabirlerini kullandı.

Bakanın verdiği karşılığı kıymetlendiren Ünal Demirtaş; “Sayın Bakan TTK’daki üretimin artmasını istediğini, ithal kömür sanayicilerinin de “Ne kadar kömür üretilirse biz o kadar alırız” söylemiş olduğini söylüyor. bu biçimde Sayın Bakana bir defa daha davette bulunuyoruz, derhal TTK’nın personel açıklarını kapatın” dedi.

‘KARA KIŞ FONU’ KURULMALI

Konuşmasında, güç fiyatlarındaki fahiş artışların vatandaşın cebini yaktığını vurgulayan CHP’li Demirtaş, “Enerji, hayatımızın şayet olmazsa olmazı lakin bilhassa son üç yılda elektriğe, doğal gaza, kömüre, akaryakıta, mazota ve LPG’ye fahiş artırımların yapıldığı; elektrik, doğal gaz, kömür meblağlarının cep yaktığı; emeklilerin, personellerin, çiftçilerin, küçük esnafların ve memurların bu fahiş faturaları ödeyemediği bir devir yaşıyoruz. Vatandaşlarımız bu fahiş faturalar niçiniyle nitekim epeyce büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar. Artık bu artırımların bir biçimde durması gerekiyor zira vatandaşlarımız artık bu faturaların yükünü kaldıramamaktadırlar. Bu fahiş yükü önlemede yapılabileceklerden biri olarak da bir kara kış fonu kurulmasını önerdik dar gelirli vatandaşlarımız açısından. Bu teklifimizi ciddiye almanızda fayda görüyoruz zira önümüzde nitekim bir kara kış var, fazlaca daha büyük mağduriyetlerin yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ZONGULDAK ŞUBESİ’NİN BİNASI “MİLLET KIRAATHANESİ” Mİ OLACAK?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı’nın 2022 yılı Bütçe görüşmelerinde, Hazineye devredileceği söylenen Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nin binasını da gündeme getirdi. Güç Bakanı’na bu hususta bir soru soran CHP’li Demirtaş “Sayın Bakan, Zonguldak’ta mülkiyeti TTK’ye ilişkin olan lakin elli yedi yıldır Zonguldak Maden Mühendisleri Odasının kullandığı, yüz on beş yıllık tarihî olan binayı millet kıraathanesi yapmak üzere hazineye devredeceğiniz argümanı gerçek mudur? Şayet gerçek ise bu teşebbüsten vazgeçmenizi talep ediyorum” dedi.