Tüketici Dernekleri Federasyonu: Kademeli elektrik tarifesi tüketiciyi çarpmaya devam ediyor

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Son periyotta yurttaşların büyük bir çoğunluğunun şikayetine niye olan Ocak ayı ödemeli elektrik faturaları ile ilgili Tüketici Dernekleri Federasyonu’ndan (TÜDEF) açıklama geldi.

Elektrik faturaları incelendiğinde, doğruluğundan emin olmanın ve ne için ne kadar fiyat ödendiğini anlamanın matematik uzmanı dahi olunsa mümkün olmadığı belirtilen açıklamada “Ne yazık ki; Güç Piyasası Düzenleme Konseyi’nin (EPDK) dağıtım şirketlerini koruyan bir anlayış ile elektrik faturalarında tüm ödemeleri güç bedeli altında tek bir kalem altında toplaması ile ne için ne kadar fiyat ödediğimizi bilmiyoruz. Güç bedeli, dağıtım bedeli, kayıp kaçak bedeli üzere bedeller faturada tek satır gösterilen güç bedeli ismi altında toplam gösterilmektedir. ötürüsı ile tüketici hangi kalem için ne kadar ösöylemiş olduğini bilmiyor, tüketicinin bilgilenme hakkı olan kozmik hakkı elinden alınıyor” denildi.

MARKETTEN ALINAN FİYATI AŞİKÂR, FATURADA DEĞİL

Yeni artırımlardan daha sonra gelen elektrik faturalarında tam bir Alicengiz oyunu oynandığına dikkat çekilen açıklamada “Fatura eski fiyattan mı yeni fiyattan mı denetim edebilmek için evvel bir hesap makinası bulacaksınız, daha sonra kağıt kalem alarak evvel faturanın birinci ve son okuma tarihi içindeki gün sayısını bulacaksınız, daha sonra toplam tüketim ölçüsünü bu gün sayısına böleceksiniz. Bu günlerin ocak 2022 deki günlere isabet eden tüketim ölçüsünü yeni fiyattan, Aralık 2021 ise eski fiyattan, hesaplayacaksınız. (bu ortada her iki fiyatı da bilmek zorundasınız) Durun bitmedi, şayet 2022 ocak ayına isabet eden günlerde tükettiğiniz güç ölçüsü günlük 5 Kilowatsaat’dan yüksek ise, yüksek olan günler için bir de kademeli tarifeli fiyattan fiyatlandıracaksınız. Bir marketten bir eser alıyorsunuz ünite fiyatı olarak ne aldığınızı ne kadar fiyat ösöylemiş olduğinizi gorebiliyor iseniz, elektrik faturasında niye bakılırsamiyoruz. Bu fiyatlandırmalar sistem tarafınca ayrıştırılarak hesaplanıp tüketiciyi bilgilendirecek ve bakılırsaceği biçimde niye yapılmıyor?” tabirleri kullanıldı.

ÖZELLEŞTİRMENİN GETİRDİĞİ YÜK

EPDK’nin acil olarak güç dağıtım şirketlerince ocak ayında düzenlenen faturalar ile ilgili detaylı bilgilendirme yapması ve fatura ayrıntısının tüketiciye gönderilmesini sağlayacak karar alması gerektiği belirtilen açıklamada aksi takdirde ocak ayı faturalarının şaibeli olacağının altı çizildi.

Açıklamanın devamında şu vurgulara dikkat çekildi:

“EPDK yaptığı açıklamada web sitelerinde “Elektrik Fatura Hesaplama” modülü olduğunu tüketicinin faturalarını buradan denetim edebileceklerini belirtti. Bu sitede fatura ayrıntılarını girince toplam fiyat denetimi yapılabilmektedir. Detay bir daha yoktur. Bu uygulama Tüketiciyi bilgilendirme ve aydınlatma uygulaması ise bilgiler girilince fatura bilgileri ile birlikte denetimi sağlanmalıdır. Oraya girilen bilgiler ile hesaplanan fatura içinde bile bir tl ile 15 tl içinde oynama vardır. Bunlar abone sayısına vurulduğunda önemli sayılar ortaya çıkmaktadır.

EPDK; Özelleştirmenin getirdiği yükün altında kalmıştır. Şeffaflıktan ve kontrolden uzak bir fiyatlandırma sistemi uygulanarak kuvvetli olan şirketler korunmaya devam edilmektedir. Toplumsal yarar ve kamu faydası göz arkası edilmektedir.

Faturaları yüksek gelen tüketiciler bir daha de EPDK nın sitesinde fatura hesaplama kısmında faturasının ön denetimini yaparak fark varsa güç dağıtım şirketine bir dilekçe ile itirazını yapmalıdır. Ayrıyeten EPDK’ya da şikayette bulunmalılar. Güç dağıtım şirketin den Ret yanıtı gelir ise Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirler.

Başka bir soygun biçimi ise ayda 150 kilowatsaat uygulamasının günlük 5 kilovatsaat’e dönüşmesidir. Düzenleme ayda 150 kilowatsaat bulunmasına karşın günlük 5 saatin üzeri kademeli tarifeye takılmaktadır. Örneğin bir gün 4 sonraki gün 6 kilowatsaat güç tüketimin varsa 6 kilowatsaat kademeli tarifeye mi takılacak ki şu andaki uygulama onu gösteriyor.

Fatura düzenlemelerinde gün sayısı toplamı 150 kilowatsaat üzerinden dikkate alınmalıdır.

Özelleştirmenin verdiği yılbaşı ikramiyesi kademeli elektrik ucubesi olarak tüketicileri çarpmıştır.”