Ünlü isimden radikal karar: İntihar etmem ancak bir kaç ay ortasında…

Bilgin

Global Mod
Global Mod
İlhan Şeşen: “Belki intihar etmem fakat sokak çalgıcılığına başlayabilirim”

Ünlü sanatçı Efkan Şeşen ilerlemiş yaşına ve yaşadığı sıhhat problemlerine karşın madddi ıstıraplara bir kaç ay daha dayanabileceğini daha sonrasında da sokaklarda çalmaya başlayacağını deklare etti. Şeşen Posta’dan Alev Gürsoy’un sorularını yanıtladı. Şeşen maddi problemler niçiniyle pek hayli sanatkarın intihar etmesine vurgu yaparak intihar etmeyi düşünmediğini söylemiş oldu. İşte İlhan Şeşen’in ses getiren açıklamalarının bilgileri…

BUNLAR BİRİNCİ KEZ OLMUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müzik yasağını saat 00.00’a çekiyoruz; kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” demişti. Kusura baktınız mı?

-Vallahi duydum ve inanamadım. 00.00’a kadar müzik var ve daha sonrasında yok. Şaşırdım mı? Hayır! Bunlar birinci kere olmuyor. Kenan Cihan vaktinde, Cihan Bodrum’a tatile geldiğinde 00.00’dan daha sonra bütün müziği kapattırdı. O devir küçük bir barda, Mavi’de çalıyordum. daha sonrasında Halikarnas’tan teklif geldi, “Gidin gece 00.00’dan daha sonra müzik yapın” dediler, yapmadık.

BU DÜZENLEMEDE HAKLILIK HİSSESİ VAR MI?

Probleme objektif bakınca işin diğer istikametleri de var. örneğin yolda yürüyemiyorsunuz zira her yer kendi müziğini sonuna kadar açmış, büyük bir kakofoni halindeler, vahim bir gürültü kirliliği var. Müzikten öbür her şeye benziyor. Müzik değil resmen gürültü.

BU KARAR YALNIZCA BODRUM İÇİN GEÇERLİ DEĞİL…

Ben bu sonucu savunmak, aklamak sıkıntısında değilim. “Tayyip Erdoğan’ın verdiği sonucun yanındayım” demiyorum. Ben müzikteki gürültü kirliliğinden bahsediyorum, karar yanlış lakin birtakım yerlerin o kadar cılkı çıkmış ki… Herkes de bu gürültüyü kaldırmak zorunda değil.

örneğin ben Bodrum’a gittiğimde her yerden farklı bir müzik sesi gelmesinden ve yolda o kakafoni eşliğinde yürüyememekten şikayetçiydim. Saçma sapan müzikler ve volümü açık! Alınan karar bir musibettir ancak bir musibet bin nasihatten uygundur. Tahminen bu karar her iki tarafa da nasihat olur da müzikteki bu kirliliği en aza indirirler.

HÜKÜMETİN ONAYLADIĞINIZ İCRAATLARI NELERDİR?

Ben yaratılan hiç bir dehşet ikliminden korkmam zira ben doğruları söylerim. Pandemi sürecinde ben hükümeti sizce niye eleştireyim? Sonuçta bir virüs kelam konusu ve bu yalnızca bizim değil dünyanın sorunu. Virüsü bu iktidar yaratmadı. Virüsten bağımsız konuşursak; bu hükümetin onayladığım bir epeyce icraatı olduğu üzere onaylamadığım tarafları da fazlaca.
Onayladıklarınız neler?

Sıhhat sistemi epeyce berbattı, düzelttiler. Evvelce SSK hastanelerinde yılan üzere kuyruklar olurdu ve girmezdiniz hastaneye. Muayene olmak vefattan beterdi. Sıhhat sistemi artık âlâ. Yollar yaptılar. Bu yollar lazım mıydı bilemiyorum lakin ben otomobilime atlayıp gittiğim vakit rahat ediyorum, rahat ediyorsam gerçek demektir. Ancak pandemi süreci için eleştirmem zira epey güç bir periyot.

İNTİHAR ETMEM LAKİN BİR KAÇ AY İÇİNDE…

Vallahi fazlaca ağır geçti. Ben bir daha az epey geçmişte para kazanan bir adam olarak onu yedim. Lakin artık hayli sıkıntı durumdayım. Bu durum üç-dört ay daha sürerse tahminen intihar etmem lakin sokakta çalgıcılığına başlayacağım. Mecburum buna!

KAPRİSLERİM YOKTUR MESKEN GEÇİNDİRMEK ZORUNDAYIM

Evet! Açlıktan ölelim mi? Konserler, şenlikler yok; müzik yapılan hiç bir yer açılmazsa ne yapacağım? Benim yapabildiğim bir tek müzik var, ötürüsıyla çıkacağım sokağa ve çalgıcılık yapacağım. Benim o denli komplekslerim yoktur. Mesken geçindirmek zorundayım.

Sokak çalgıcılığı müzisyenliğin son mertebesidir. Hırsızlık, arsızlık yapmıyoruz, müzik yapıyoruz. Sokak çalgıcılığı hayli gururlu bir mertebe. Hiç yüksünmüyorum. Sıhhatim elverirse sokağa ineceğim çalmaya.