‘Yaramaz Çocuklar’a Saraybosna’dan İnsan Hakları Mükafatı

Hatiram

New member
20 yıl evvel eğitimine devam edebilmek için Antakya’daki Keskincik köyünden ayrılan Ahmet Necdet Çupur’un kardeşlerine dayanak olmak için Fransa’dan köyüne dönüp onların yaşadıklarını kayıt altına aldığı belgesel sineması “Yaramaz Çocuklar”, bu yıl 27.’si düzenlenen Saraybosna Sinema Festivali’nde İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü. Sinema, dünya prömiyerini yaptığı 52. Visions du Gerçek – Memleketler arası Nyon Belgesel Sinema Festivali’nden Heyet Özel Ödülü’yle dönmüş ve daha sonrasında DocsBarcelona’da gösterilmişti.

‘BU SİNEMAYLA, ESKİLERİ YIKMADAN YENİ KIYMETLER OLUŞTURABİLECEĞİMİZE İNANDIM’

Saraybosna Sinema Festivali’nde İnsan Hakları Ödülü’ne layık görülen belgeselin direktörü Çupur mükafatla ilgili, “Bu sinemayla birlikte geçmişim ve ailemle bağ kurabileceğime inandım. Ailem ve geleneklerle aramdaki bağları koparmadan bir tahlil üretebileceğimize; eskileri yıkmadan yeni pahalar oluşturabileceğimize inandım. Bu belgeselin, gelecek nesillerin daha âlâ bir hayat yaşayabilmeleri için gerçek bir umut olabilmesini diliyorum” sözlerini kullandı.

Yapımcılığını Liman Sinema, TS Productions ve Jyoti Film’in üstlendiği Türkiye- Fransa-Almanya ortak üretimi belgesel sinema, imal basamağında Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, Türkiye-Almanya Ortak İmal Geliştirme Fonu, CNC Fransa, Sundance DFP yapım, Doha Sinema Enstitüsü, Hamburg Sinema Fonu ve Berlinale World Cinema Fund tarafınca desteklendi.

Post yapım etabında, Köprüde Buluşmalar ve Antalya Sinema Forum’dan ödül kazanan “Yaramaz Çocuklar”ın önümüzdeki aylarda Türkiye prömiyeri yapması planlanıyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)