2021 Attila İlhan Edebiyat Mükafatları verildi

• Konuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
A

admin

Guest
2021 Attila İlhan Edebiyat Mükafatları sahiplerine verildi. Burası Radyo Şarampol kitabıyla roman kolunda ödül alan Şükran Yiğit, Bir Uçurumun Haritası isimli şiir kitabıyla şiir kısmında ödül alan Alphan Akgül ve Türbülans isimli kitabıyla Birinci Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Mükafatı alan Naile Dire‘ye, salgın önlemleri kapsamında mükafatları merasim düzenlenmeden takdim edildi.

Hususa ait yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Şükran Yiğit, kitaptaki kahramanlardan birini tanım ederken “O üçüncü şahsın şiiri gibiydi” tabiriyle bitirdiğini belirterek, “Çünkü muhayyilemin beni gdolayıp bıraktığı yerin, kolektif hafızamızda bir karşılığı olduğunu biliyordum. Zira biz yağmurlu bir günde tek başına Emperyal Oteli’ni aramıştık, zira arkadaşlarımızla Sisler Bulvarı’nda yürümüş, Aysel’e ‘git’ demiş ve Müjgan’la ağlaşmıştık. Yani demek istiyorum ki bu mükafatla beni hayli memnun ettiniz. Çok teşekkür ederim” tabirlerini kullandı.

Alphan Akgül de mükafatını teslim alırken şunları kaydetti:

“Attila İlhan Şiir Ödülü’nü almak şiir alanında yaşanabilecek en görkemli onurlardan biri diye düşünüyorum. Çağdaş Türk şiirinde devrimci romantizm, vücuda sığmayıp taşan lirik coşkuyla toplumsal, siyasal sıkıntıları bir ortada yoğurmanın şiiridir, Attila İlhan şiiri. Lirik söyleyişi, ferdî buhranların kapalı anlatımı olarak görmemiş, kişisel tutkuları, tarih, toplum ve siyaset üçgeninin ekseninde geliştirmiş bir şairdir o. Onun şiirlerinde imge, bu niçinle kapalı bir yazınsal telaffuzun ortasından değil, kelama dayalı, bireyden toplumsala açılan bir lirik telaffuzdan gelişir.

Tarihe de eleştirel bir üslupla bakar Attila İlhan. Bugün, Attila İlhan’ın dediği üzere, bir hiçliğin ortasında kıvranıp duruyoruz tahminen ancak bir daha onun dediği üzere, her şey daima bir daha başlar. Ne vakit bunalsam, onun şu dizesini hatırlayıp huzur bulurum; ‘Bitirdim sandığın vakit başladığını nazaranceksin.’ Ustanın dediği üzere, bir boşluktan ötekine düşeriz tahminen fakat içimizdeki kahkaha kuşlarının kanatları pır pır yaldızlanmaya devam edecektir, diye düşünüyorum.”

ÖDÜL ALANLAR ŞİİR KISMINDA 52, ROMAN KISMINDA 59 ESER ORTASINDAN SEÇİLDİ

Naile Dire ise büyük gurur duyduğunu lisana getirerek, “Benim için Attila İlhan’ın yeri her vakit farklı ve özel oldu. Onu birinci okuduğumda şiir kitaplarının ardında şiirlerine dair düştüğü notlar ve yaşantılar dikkatimi çekiyor ve o şiirlerin art planını bilmek hoşuma gidiyordu. Onun şiirlerini bu biçimdece daha güzel anladığımı düşünüyordum ve bu anlayabilme büyüsü beni Attila İlhan’a daha fazlaca yakınlaştırıyordu. Attila İlhan Birinci Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nü almak benim için büyük gurur. Pahalı heyet üyelerine epeyce teşekkür ederim” değerlendirmesinde bulundu.

Seçici şura, roman kısmında Mehmet Eroğlu, Deniz Büyük Başarır, Faruk Şüyün, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan, şiir kısmında ise Metin Celal, Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık‘tan meydana geldi. Mükafatlar için bu yıl şiir kolunda 52, roman kısmında 59 eser için müracaat yapıldı.