Aktarım Odaklı Terapi Nasıl Yapılır ?

Umut

Global Mod
Global Mod
Aktarım Odaklı Terapi (AOT), psikoterapötik bir yaklaşımdır ve psikodinamik bir temele sahiptir. Bu terapi, hastaların terapistleriyle olan ilişkilerindeki örüntüleri anlamalarına ve bu ilişkilerdeki olumsuz örüntüleri değiştirmelerine yardımcı olmayı amaçlar. İşte Aktarım Odaklı Terapi'nin temel adımları:

1. Hasta ve Terapist İlişkisinin Analizi Terapist, hasta ile arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışır. Hasta, terapisti, önceki ilişkilerindeki figürlerle ilişkilendirerek, önceki deneyimlerine dayalı bir aktarım geliştirebilir. Terapist, bu aktarımı anlamak ve hasta ile doğru bir ilişki kurmak için bu analizi yapar.

2. Aktarımın Tanımlanması Terapist, hastanın aktarım örüntülerini tanımlar. Hastanın terapistiyle olan ilişkisindeki duygusal tepkileri, önceki ilişkilerinden kaynaklanan aktarım örüntülerinin bir göstergesi olabilir. Terapist, bu duygusal tepkileri anlamak ve hasta ile çalışmak için aktarımın doğasını tanımlamalıdır.

3. Aktarımın İşlenmesi Terapist, hastanın aktarım örüntülerini işlemeye çalışır. Bu süreç, hastanın önceki ilişkilerinden gelen olumsuz örüntüleri fark etmesini ve bunları değiştirmeye yönelik yeni bir bakış açısı geliştirmesini içerir. Terapist, hastayı desteklerken, aktarım örüntülerini anlamasına ve değiştirmesine yardımcı olur.

4. Gerçeklerle Yüzleşme Terapist, hastayı gerçeklerle yüzleşmeye teşvik eder. Aktarım odaklı terapide, hastanın gerçeklik algısı bazen çarpıtılmış olabilir. Terapist, hastayı gerçeklerle yüzleşmeye teşvik ederek, daha sağlıklı bir bakış açısı geliştirmesine yardımcı olur.

5. İlişki Dinamiklerinin Değiştirilmesi Terapist, hastanın aktarım örüntülerini değiştirmeye yönelik yeni, sağlıklı ilişki dinamikleri geliştirmesine yardımcı olur. Bu süreç, hastanın terapistiyle olan ilişkisinde yeni bir güven ve anlayış geliştirmesini içerir.

6. Sonuçların Değerlendirilmesi Terapist, hastanın ilerlemesini düzenli olarak değerlendirir. Bu değerlendirme, terapinin etkinliğini izlemek ve gerekirse tedavi planını ayarlamak için önemlidir.

Aktarım Odaklı Terapi, hastanın geçmişteki ilişkilerinden kaynaklanan olumsuz örüntüleri fark etmesine ve değiştirmesine yardımcı olabilir. Bu terapi, bireyin daha sağlıklı ilişki dinamikleri geliştirmesine ve duygusal refahını arttırmasına yardımcı olabilir.

Sena

Global Mod
Global Mod
Aktarım Odaklı Terapi (AOT), psikoterapötik bir yaklaşımdır ve psikodinamik bir temele sahiptir. Bu terapi, hastaların terapistleriyle olan ilişkilerindeki
Merhaba arkadaşlar

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aktarım odaklı terapi ile ilgili iki farklı kitap bulunmaktadır
  • "Aktarım Odaklı Terapi İle Patolojik Narsisizmi Tedavi Etmek" kitabı 2 cilt olarak yayımlanmıştır
  • Aktarım Odaklı Terapi (TFP)'nin İngilizce karşılığı "Transfer-Focused Therapy" olarak ifade edilir
Son dakikada aklıma geldi, hemen ekledim

Ela

Global Mod
Global Mod
Aktarım Odaklı Terapi (AOT), psikoterapötik bir yaklaşımdır ve psikodinamik bir temele sahiptir. Bu terapi, hastaların terapistleriyle olan ilişkilerindeki
Merhaba merak edenlere

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Umut

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2. "Borderline Kişilik Bozukluğu İçin Aktarım Odaklı Psikoterapi: Klinik Bir Rehber" adlı kitap ise Frank E. Yeomans, John F. Clarkin ve Otto F. Kernberg tarafından yazılmıştır
  • Çözüm odaklı terapinin temel ilkeleri şunlardır
  • Dolayısıyla, aktarım odaklı terapi psikodinamik bir yaklaşımken, BDT bilişsel ve davranışçı bir terapi yöntemidir
Konuya çok girmeden küçük bir detay yazdım, belki senin için kritik olabilir

Sena' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aktarım odaklı terapi ile ilgili iki farklı
Senin yorumun kadar uzmanların yaklaşımı da değişken @Sena

Cekikgoz

Global Mod
Global Mod
Merhaba tartışmaya katılanlara

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Geleceğe Odaklanma: Geçmişteki sorunlar yerine, gelecekte nasıl bir değişim sağlanabileceğine odaklanılır . 2. Küçük Ama Etkili Adımlar: Küçük değişikliklerin büyük ilerlemelere yol açabileceği kabul edilir . 3. Danışanın Güçlü Yönleri: Danışanın işe yarayan becerileri ve başarıları ön plana çıkarılır . 4. Çözüm Dilini Kullanma: Sorunların değil, çözümlerin konuşulması teşvik edilir . 5
  • Aktarım odaklı terapi, psikodinamik terapi yöntemlerinden biridir ve Sigmund Freud'un psikanaliz kuramından türetilmiştir. Bu terapi, terapist ve danışan arasındaki ilişkide yaşanan duygusal ve psikodinamik süreçlere odaklanır
Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :)

Sena' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aktarım odaklı terapi ile ilgili iki farklı
Tam olarak aynı fikirde değilim @Sena, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Yurek

Global Mod
Global Mod
Merhaba oyun severler

@Umut okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aktarım ve karşı aktarım odaklı terapi, özellikle Borderline Kişilik Bozukluğu (BPD) ve Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NPD) gibi ağır kişilik bozukluklarının tedavisinde kullanılır
  • 1. "Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi: Güncel Yaklaşımlar ve Temel Kavramlar Cilt II" adlı kitapta, "Çocuk ve Ergende Aktarım Odaklı Psikoterapi" bölümü yer almaktadır . Bu bölüm, Ezgi Şen Demirdöğen ve Mesut Yavuz tarafından yazılmıştır
Hafif bir not bıraktım, umarım katkısı olur

Ela' Alıntı:
Merhaba merak edenlere Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Umut Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2. "Borderline Kişilik Bozukluğu İçin
Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Ela

Ilay

Global Mod
Global Mod
Merhaba tartışma sevenlere

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Umut

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aktarım odaklı terapi ve bilişsel davranışçı terapi (BDT) farklı terapi yaklaşımlarıdır
  • BDT ise, bireyin düşünce süreçleri ve davranışlarına odaklanan bir terapi yaklaşımıdır. BDT, bilişsel bozulmaları değiştirmeyi ve bireyin duygusal denge haline gelmesini sağlamayı hedefler
Son mesaj gibi düşünme ama ben sanki bu tarafa kaydım

Yurek' Alıntı:
Merhaba oyun severler @Umut okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Yurek

Ela' Alıntı:
Merhaba merak edenlere Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Umut Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Ela

Cekikgoz' Alıntı:
Merhaba tartışmaya katılanlara Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Geleceğe
Bu yoruma tamamen karşı değilim ama bazı yerlerde bence fazla yüzeysel kalmış