Sayıştay TBMM'yi denetler mi ?

Yurek

Global Mod
Global Mod
Sayıştay ve TBMM İlişkisi: Denetim Yetkisi Üzerine Bir İnceleme

Türkiye’de kamu kaynaklarının yönetimi ve denetimi konusu, genç bir üniversite öğrencisi olarak araştırırken dikkatimi çeken en önemli alanlardan biri oldu. Devletin mali disiplinini sağlayan kurumlar arasında en kritik rollerden birini Sayıştay üstleniyor. Ancak bu noktada kafalarda sıkça bir soru beliriyor: Sayıştay, TBMM’yi denetleyebilir mi? Bu soruya yanıt ararken mevzuat, tarihsel gelişim ve güncel uygulamalar üzerinden ilerlemek faydalı oluyor.

Sayıştay’ın Temel Görevleri

Sayıştay, Türkiye’de 1961 Anayasası ile kurumsallaşmış, en temel görevi kamu kaynaklarının doğru, etkin ve hukuka uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığını denetlemek olan bir kurumdur. Bunu yaparken, yalnızca harcamaları değil, aynı zamanda bütçelerin hazırlanış sürecini, harcama belgelerini ve mali işlemlerin kayıtlarını da inceler. Dolayısıyla, Sayıştay’ın işlevi sadece kontrol etmek değil; şeffaflık ve hesap verebilirliği sağlamak için raporlar hazırlamak ve bu raporları kamuoyuna sunmaktır.

Sayıştay, esasen yürütmenin ve merkezi yönetim birimlerinin mali faaliyetlerini denetler. Devletin tüm gelir ve giderlerini kapsayan kapsamlı denetimleri, merkezi bütçe ile sınırlı kalmaz; aynı zamanda döner sermayeler, fonlar ve devlet iştiraklerini de kapsar. Buradaki kritik ayrım, Sayıştay’ın denetim alanının yasama organı yerine yürütme organına yoğunlaştığıdır.

TBMM ve Denetim Yetkisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yasama fonksiyonunun merkezi olarak, bütçeyi kabul eden ve yasaları çıkaran organ konumundadır. Meclis, devletin mali politikalarını belirleyen temel kurumdur. Burada önemli nokta, TBMM’nin mali hareketlerini doğrudan denetleme yetkisine sahip bir başka kurumun olup olmadığıdır. Anayasaya ve Sayıştay Kanunu’na bakıldığında, Sayıştay’ın TBMM’yi doğrudan denetleyemediği görülür.

Sayıştay Kanunu ve Anayasa, denetim yetkisinin kapsamını belirlerken, TBMM’yi istisna tutar. Meclis’in bütçesi ve personel giderleri ile ilgili mali işlemler, Sayıştay’ın denetim yetkisinin dışında bırakılmıştır. Bunun temel gerekçesi, kuvvetler ayrılığı ilkesidir; yasama organının bağımsızlığı, yürütme ve yargıdan farklı olarak korunur. Sayıştay, yasamanın faaliyetlerini dolaylı olarak inceleyebilir, örneğin Meclis bütçesi harcamaları kamu maliyesi bağlamında raporlanabilir, fakat bu denetim yürütme organına uygulanan gibi bir denetim değildir.

Dolaylı Denetim ve Hesap Verebilirlik

Önemli bir ayrıntı, Sayıştay’ın TBMM’ye karşı tamamen etkisiz olmadığıdır. TBMM, kendi içinde denetim mekanizmaları oluşturur. Örneğin, Meclis Denetim Komisyonları ve İç Denetim Birimleri aracılığıyla bütçe ve harcamalar incelenebilir. Sayıştay ise bu sürece teknik ve mali analiz desteği sağlayabilir. Yani bir anlamda, TBMM’nin kendi iç mekanizmaları ile Sayıştay raporlarından yararlanması mümkündür; fakat burada denetim yetkisi TBMM’nin inisiyatifine bağlıdır.

Bu yapı, Türkiye’de güçler ayrılığı ve özerklik ilkesinin bir yansımasıdır. Yasamanın mali denetimi konusunda Sayıştay bağımsız ve zorlayıcı bir rol üstlenmez; görevini yürütme organı üzerinden dolaylı biçimde icra eder. Bu yaklaşım, denetim sürecinde şeffaflığı artırırken, yasama organının bağımsızlığını korumayı amaçlar.

Karşılaştırmalı Perspektif

Farklı ülkelerde durum biraz değişiklik gösterir. Örneğin Almanya’da Federal Sayıştay (Bundesrechnungshof) parlamentoyu doğrudan bilgilendirme yetkisine sahiptir; raporlar Bundestag’a sunulur ve yasamanın harcamalar üzerindeki denetim sürecine katkıda bulunur. Türkiye’de ise bu etkileşim daha çok dolaylıdır; Sayıştay TBMM’yi denetlemez, ancak TBMM rapor ve analizlerden yararlanabilir. Bu fark, Türk sisteminde yasamanın özerkliğinin bir gereği olarak yorumlanabilir.

Güncel Uygulamalar ve Tartışmalar

Son yıllarda Sayıştay raporları, kamuoyunda yoğun biçimde tartışılan konuların başında gelir. Özellikle kamu ihaleleri, büyük altyapı projeleri ve merkezi bütçe harcamaları, Sayıştay’ın raporları ile kamu gündemine taşınır. Ancak TBMM’nin kendi mali işlemlerinin Sayıştay denetimine açık olmaması, bazen eleştirilere konu olur. Akademik çevrelerde ve sivil toplum kuruluşları raporlarında, yasama harcamalarının da daha şeffaf bir biçimde incelenmesi gerektiği yönünde öneriler bulunur.

Bu tartışmalar, aslında demokratik denetim mekanizmalarının gelişmesi için önemlidir. Sayıştay, TBMM’yi doğrudan denetlemese de, kamuoyuna sunduğu bilgiler ve teknik analizler ile dolaylı bir şeffaflık katkısı sağlar. Genç bir gözle bakıldığında, bu sistemin mantığı anlaşılır; yasama bağımsız kalırken, mali disiplin ve hesap verebilirlik yürütme üzerinden sağlanır.

Sonuç

Sayıştay, Türkiye’de kamu kaynaklarının denetiminde merkezi bir rol oynar, ancak TBMM’yi doğrudan denetleyemez. TBMM’nin harcamaları ve bütçe yönetimi, yasama organının kendi denetim mekanizmaları ile kontrol edilir ve Sayıştay bu sürece yalnızca dolaylı katkıda bulunur. Bu yapı, kuvvetler ayrılığı ve yasama özerkliği ilkeleriyle uyumludur. Güncel tartışmalar, şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından daha fazla görünürlük ve dolayısıyla belki gelecekte yeni düzenlemeleri gündeme taşıyabilir. Genç bir üniversite öğrencisi olarak baktığımda, bu denetim sisteminin mantığını ve sınırlamalarını anlamak, Türkiye’de kamu yönetimi ve demokrasi işleyişini kavramak için çok değerli bir perspektif sunuyor.